Härom veckan halkade (!) jag över en ny undersökning som svenska skoföretaget Icebug nyss har gjort. Den handlar om halka och konstaterar att så många som 30,000 svenskar varje år halkar så pass illa att de måste uppsöka sjukhus. Och att 3,4 miljoner svenskar någon gång halkat så illa att den skadat sig. Då pratar vi alltså inte om den sortens halkning när den första spontana reaktionen är att i smärre skämspanik titta sig omkring för att kunna uppskatta exakt hur många som såg magplasket. Nej, nu pratar vi faktiska skador där människor gör sig illa. Skador som kanske hade kunnat undvikas om en hade varit lite bättre förberedd och tänkt efter före.

En grundläggande tanke inom vandring och friluftsliv är ju att ha rätt och relevant utrustning. Det går inte att ge sig ut på fjället i en tunn t-shirt och gympaskor och tro att det ska bli en okomplicerat trevlig tur. Förberedelser är A och O i naturen. Men det verkar inte ha kommit till is, snö och halka. Icebug själva pratar till exempel om att det är en självklarhet att ha vinterdäck på bilen eller flytväst på vattnet, men när det kommer till skor på vintern fortsätter vi gärna med platta, omönstrade sommarskor. Det ligger något i det. Åh, jag ser havet av tonåringarnas vita Converse framför mig, hur de slirar fram på Västerås gator. 

Dessutom visar deras undersökning att det inte bara är skadorna i sig som är ett problem. Människor verkar också bli mindre benägna att gå ut när det blir halt. Hela 63 procent rör sig mindre utomhus vintertid jämfört med sommaren. Det maler i friluftshjärtat när jag hör det. Jag tänker att det ligger en ovana och en osäkerhet kring just utrustning, kläder och skor i grunden. Att människor stannar inne och missar allt det vackra, fantastiska och fina som ju finns där ute i vinterlandskapet. Speciellt under en tid på året när vi verkligen behöver tanka extra energi, dagsljus och aktivitet.

Så dagens medskick är helt enkelt: Ta hand om dig! Bli inte en av dem som halkar i vinter. Visst händer olyckor ofrånkomligen ibland, det kan ingen råda bot på. Visst handlar det också om snöröjning, plogade och upplysta vägar. Men jag tänker också att vi själva kan göra vårt bästa för att förebygga och förbereda. Som att sätta på oss ordentliga skor, som faktiskt är tänkta att användas vintertid. Sätt på extra dubbar eller ta på skor med greppsula. Använd stavar för extra balans om det är riktigt halt.

Framför allt: Ta dig ut! Upplev vintern på stigarna och gångvägarna i er närnatur. Det är något speciellt med den där krispiga, lite dova känslan som kommer när vintern har lagt sig. Koka kaffetermosen, packa fikat, släng på ryggsäcken, den varma jackan och de rejäla skorna. Sen är det bara att ge sig ut och njuta.

Foto: Louise Forslycke Garbergs
Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Tjejerna i familjen har Icebug och är mycket nöjda med dem. Break-even för ett par skor är en vurpa med hål på byxorna och en stukad fot vilket ger en karensdag vilket motsvarar kostnaden för ett par skor.

  Jag skulle också vilja ha ett par men tillverkaren envisas med att inte tillverka storlekar för oss med stora fötter, betänk att en person med storlek 45 vilket inte är ovanligt vill ha extra par strumpor vilket kräver en 46-47:a.

  Stora fötter är ett generellt problem då flertalet tillverkare inte har insett att det finns en STOR marknad hos oss.

  TR

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bigfoot

  • Angeliqa Svara

   Säkerhetsmatematiken ger jag glada hejjarop för – det är verkligen en investering att hålla sig på fötterna. Jag hade en kollega som ramlade och fick hjärnskakning ute på gårdsplanen och efter det fick jag helt ny respekt för dubbar under fötterna.

   Tack för att du delar med dig och vi får hålla tummar för att fler tillverkare ska vara lite mer storleksliberala.

   Allt gott

 2. Bra uppmaning och påminnelse! Jag har tidigare varit en sådan som inte brytt mig om vinterskorna och gärna använt sneakers även på halt underlag. Tills för två år sedan då jag la mig raklång på rygg över ett fartgupp (jepp, pinsamt och roligt, men det kunde verkligen gått riktigt illa för jag hade noll chans att parera, det gick så himla fort). Förra vintern använde jag utanpåliggande dubbar men jag tycker det blir meckigt att ta av och på hela tiden så i år ska jag försöka hitta riktigt bra vinterskor som jag känner mig trygg i.

  • Angeliqa Svara

   Vilken tur att du klarade dig så bra som du ändå gjorde. Och jag håller verkligen med dig om att det är SÅ skönt att ha skor med inbyggda dubbar – att slippa komma ihåg att trä av och på externa dubbar och jag tycker stabiliteten blir så mycket bättre. =)

Kommentera

Spara