Niklas Kämpargård är mannen som via bloggen – och senare även boken – ”Lev som en bonde” gjorde att självhushållning och självförsörjning blev på tapeten och flyttade in i fikarummens samtal. Nu är han återigen i ropet. Denna gång med Krishandboken : Allt du behöver veta för att klara dig. Med tipsen därifrån menar han att vi  har klart bättre förutsättningar att klara oss de 72 timmar på egen hand som myndigheterna förväntar sig av oss vid en krissituation. Så hur gör man? Vi ställde fem frågor till Niklas.

Beskriv platsen där du skrev största delen av din bok!

– Jag skriver nästan alltid hemma i Sölvesborg, på mitt kontor i vårt tegelhus från 1907. Jag har försökt tusen gånger att skriva på andra platser – i hammocken i trädgården, på ett kafé eller till och med ute i skogen, men det fungerar sådär. Eftersom jag levererar texter kontinuerligt,  varje vecka och också när jag reser, måste jag då och då skriva på märkliga platser. Så längtan av att ”komma bort” är inte tillräckligt stor att jag väljer att flytta ut från kontoret. Däremot har jag förmånen att kunna kalla skogen, havet och skärgården för kontor.

Hur kom det sig att det blev en bok om just krisförberedelser?

– Ända sedan jag var riktigt ung har jag varit fascinerad av överlevnad. Jag är född på en gård där självhushållningen på något sätt var närvarande under hela min uppväxt. I tolv-trettonårsåldern blev jag riktigt intresserad av överlevnad och sedan kom serien om MacGyver. Kanske inte en inspiratör för min del, men han gjorde ju precis allt det där som jag tyckte var spännande. Jag lärde mig bygga vindskydd, vilka växter som gick att äta och läste allt jag kom över av Lars Fält och Stefan Källman som då – och nu – är och var gurus inom överlevnadsbranschen. Så småningom startade jag Naturguiden Svenska Bild & Äventyr AB, som bortsett från företagsevent också höll kurser i överlevnad tillsammans med frivilligförsvaret, Medborgarskolan och Studiefrämjandet. Kring sekelskiftet dog intresset fullständigt och jag slutade med kurserna.  I tio års tid har jag skrivit om trädgård, självhushållning och odling, ett fokus som fullständigt exploderade efter det att jag släppte min bok Lev som en bonde 2016 och fortsättningen Bondens Skafferi. Sedan blev Krishandboken en naturlig förlängning av gamla och nya tankar kring två ganska lika ämnen; självhushållning och krisberedskap, som i överlevnad. Att sedan MSB tryckte och distribuerade sin broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” blev en omedveten skjuts av boken. Ibland har man tydligen turen att ligga rätt i tiden.

Hur har du förberett dig och ditt hem?

– Jag är ingen prepper  och gillar egentligen inte den beteckningen alls, eftersom jag tycker att den har en negativ klang och påminner för mycket om militariserade typer i USA. Hemma hos mig bedriver vi självhushållning i relativt stor skala, även om vi givetvis också köper mat, livsmedel och ingredienser. Vi har ved för flera år och eldar dagligen i två spisar i vårt kalla hus. Vi har alternativa sätt att laga mat då vi lagrar basvaror i en välfylld vinkällare, är självförsörjande på kött – men äter tyvärr nästan inte alls kött längre sedan dottern blev uttalad vegetarian – samt frukt och bär. Dessutom har vi all friluftsutrustning som förenklar ett längre strömavbrott och bunkrar vatten. Så ja – jag tror att vi är hyfsat förberedda!

Vad skulle du säga är det allra viktigaste att göra på vid en kris?

– Det absolut viktigaste är att tänka igenom vad en eventuell samhällsstörning skulle få för konsekvenser för just dig och din familj. Försök utgå från fem punkter: värme, vatten, mat, sanitet och kommunikation. Alltså hur du löser frågor kring värme och uppvärmning, vatten och vad kan du dricka. Sedan har vi mat: vi klarar oss i flera dagar och veckor utan mat, men blir däremot tjuriga och har svårt att lösa en uppgift, än mindre tänka konstruktivt. Sanitet är nummer fyra, för hur tusan gör jag mina behov när vattnet och avloppet inte fungerar normalt? Hur diskar jag, tvättar mina kläder, duschar? Till sist har vi kommunikation -hur kommunicerar jag med vänner, familj och myndigheter? Hur kan jag ta del av samhällsviktig information när klassiska kanaler inte fungerar som normalt?  Minnesregeln är alltså: värme, vatten, mat, sanitet och kommunikation.

Hur ser framtiden ut? Vad har du för planer och drömmar?

– Jag lever redan min dröm! Det låter helt galet men jag gör precis det jag gillar och uppskattar – och har alltid gjort. Men om man ska vara lite crazy så drömmer jag fortfarande om att hitta den där tomten, med enorma ytor där jag kan anlägga världens trädgård med bin, höns och grisar och samtidigt bygga ett fantastiskt miljöriktigt hus med stora fönster där jag kan sitta och titta ut på naturen och djuren. Där naturen – om nu träden kan se – också kan titta in på mig. Jag älskar att omge mig med skogens sus och vill gärna bo mitt i skogen, fast med närhet till stadens utbud. Dessutom älskar vi i familjen att resa och gör det gärna så ofta vi har tid och råd. I höst leder jag två resor till Afrika och till våren planerar vi en resa till Centralamerika, om allt blir som planerat. Yrkesmässigt hoppas jag bygga upp en rad utbildningar inom självhushållning och krisberedskap. Jag håller redan nu ganska mycket föreläsningar, men vill också hjälpa företag, kommuner och myndigheter att öka krisberedskapen –  både teoretiskt och praktiskt – genom bland annat utbildningar, workshops och föreläsningar.

Niklas Kämpargård Krishandboken

Om Niklas Kämpargård

”Niklas Kämpargård är skribent och fotograf och bor med sin familj i Sölvesborg. Han kommer från en lantbrukarfamilj och trivs lika bra i skog som i trädgård.”

Läs mer om Niklas på kampargard.com eller bloggen Lev som en bonde.

Författare Emelie

Kommentera

Spara