Mammut low cut hiking shoe with Gore tex surround technology

Idag bjuder jag på ett ”Hur-funkar-det-reportage” efter en pressresa med Gore. För att kunna göra kloka och medvetna val i pryldjungeln är det viktigt att förstå vad man köper och vilka för och nackdelar som finns med olika material. Jag har fått lär mig massor om Gore-Tex Surround, den första teknologin för vandringsskor som andas runt om hela foten. Gore-Tex Surround är en teknologi som är en påbyggnad på konceptet att ha en sko som är vattentät och andas. Det vill säga att skon inte släpper in vatten utifån vid regnigt väder eller om man kliver i vattenpölar. Däremot släpper skon ut den fina ånga som bildas av att foten svettas i skon. Det är inte bara materialet i skons ovansida som andas utan även skons sula.  Sulan täcker ungefär 35 % av skon, att skapa andningsförmåga även på den ytan ger stor påverkan på skons totala andningsförmåga som nu går runt hela foten.

Bra nyhet för svettiga och varma fötter – Skons sula andas Kärnan i den nya teknologin är den speciella konstruktionen under foten. Svett kan ledas nedåt genom Gore-Tex laminatet, in i en öppencellig ”spacer”, varifrån fukten transporteras ut ur skon på sidorna. Denna unika konstruktion med sidoventilation håller fötterna torra eftersom fotsvett transporteras bort från foten ännu snabbare. Torrare fötter ger ökad komfort och minskar risken för blåsor och skavsår.

  • Ökad andningsförmåga tack vare ventilation via sulan
  • Torkar snabbare även utan att ta av skon
  • Hållbar funktion även efter lång användning

Gore-Tex Surround passar för dagsvandringar i varmare temperaturer

  • Långpromenad med hunden
  • Dagsvandringar utan tung packning
  •  Vandring i både sol och regn
  • Vandring under vår, sommar och höst

Exempel på vandringar där denna teknologi gör sig som bäst är längs med pilgrimsleden Santiago de Compostela. Varmt klimat även om det regnar och underlaget på leden är inte för påfrestande för fötter, knän och leder.

Viktigt att notera: Teknologin passar inte för kyligt väder och tung packning Skor med Gore-Tex Surround teknologi är inte utvecklade för att användas för vandring med tung packning eller för vandring i kyligt väder. Den specialdesignade sulan släpper igenom kyla och ger inte det stöd du behöver om du vandrar med fullpackad ryggsäck. För att klara kyliga väderlekar måste din sko eller känga vara tillverkad med en sula som isolerar bättre mot markkylan. Av den anledningen rekommenderas denna teknologi enbart för lättare vandring i varmare klimat. Jag skulle inte vandra med teknologin längs med Kungsleden eller upp för Kebnekaise som bjuder på riktig stenfest och växlande väderlek. Kalla fötter kan snabbt förfrysa och du vill ge rygg och knän så bra support och stöd som möjligt i de mest krävande terrängerna.

Håller löftet? Teknologin testad av vandrare

Gore Tex Surround vandring med ny teknologi

Testvandring i Dolomiterna med den nya teknologin Gore-Tex Surround. Den nya teknologin har laboratorietestats på olika sätt (bland annat genom att testa funktionen i en centrifug) och även testats av vandrare i Europa och USA.  I de senare testerna har testpersoner fått gå på springband med sensorer fästa på flera ställen runt om foten och fotbädden. Jämförelser gjordes mellan traditionell Gore-Tex och nya Gore Tex Surround och det blir en signifikant skillnad i andningsförmågan till fördel för den senare teknologin. Flera hundra timmars användning av skon visar att skon håller vad den lovar – trotts att skon och den nya teknologin använts i massvis med mil så är den fortfarande vattentät med mycket god andningsförmåga. Ytterligare ett intressant fynd under testerna var att skorna torkar fortare även utan att testpersonen tog av skon från foten. Den tidigare teknologin som bara andas från ovansidan av skon hade vid detta test en konstant fuktighetsnivå, den sänktes inte under pausen.

Testa själv – Ny teknologi i butik våren 2015

Marc Peikert, produktspecialist hos Gore

”Vi är mycket glada över att så många välrenommerade tillverkare av outdoorskor har låtit sig övertygas av teknologin och vill vandra denna väg framåt tillsammans med oss”, säger Marc Peikert, produktspecialist hos Gore. Den speciella teknologin Gore-Tex Surround är utvecklad för vandrare specifikt. Det betyder att klättrare, alpinister, trailrunners och joggare kommer få fortsätta hålla sig till den ”gamla” teknologin. Under våren 2015 kommer 24 tillverkare av outdoorskor släppa skor med den nya teknologin. Det kommer att vara möjligt att både köpa mer sportiga lågskor för lätt vandring och vandringskängor med halvhögt skaft. Några av de samarbetspartners som är klara till våren är Han Wag, Mindl, Mammut och LaSportiva. Sammanfattningsvis tycker jag att Gore-Tex Surround är bra nyhet för sommarvandring. Mina fötter blir alltid tokvarma, därför välkomnar jag med glädje denna nya teknologi som snabbt för bort överskottsvärme inifrån skon.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara