Detta inlägg presenteras i samarbete med Menskoppen. 

Det blev en väldigt intressant diskussion om menskoppsrengöring efter förra inlägget om MENSKOPPEN. Ni läsare delade av er om era bästa erfarenheter och jag fick lära mig att menskoppar har en tendens att ramla ned i utedass och att det är grymt svårt att fånga upp dem sen (om inte annat en obehaglig upplevelse dessutom. Någon rengör sin kopp med papper, en annan med handsprit, en tredje kokar upp vatten och använder för rengöring, en fjärde tar vatten från bäck eller sjö och en femte kissar på koppen för att sterilisera den. Vintertid använde några snö för rengöring emn varnar för att det akn bli kallt som attans i de nedre regionerna.

Annelie på menskoppen.se ger sina bästa tips om hur man kan göra:

Här måste vi skilja på vad tillverkare rekommenderar och vad jag brukar kalla för mer ”husmorstips” – tillverkare är överförsiktiga för att de inte vill hamna i problem efter att ge för slappa råd, och hemmametoder växer fram i takt med att fler använder menskoppar.

Grundregeln är alltid din egen handhygien. Om du är på vandring, campar eller t ex på en festival, så gäller det alltid att ha rena händer innan du hanterar en menskopp. De dåliga bakterierna finns utanför kroppen och inte inne i slidan, som är självrengörande. Så långt är tillverkare och hemma-användare överens.

1. En tillverkare skulle föreslå att du kan ha med en flaska vatten och skölja av koppen när du tömt den och innan du sätter in den igen. Det räcker gott och väl för en tömning utomhus.

2. Från tillverkar-håll säger de också att vatten som du skulle kunna tänka dig att bada i är rent nog att rengöra koppen med. Det innebär för oss i Sverige att vi ofta har friskt vatten nära i de flesta marker, vilket sannolikt underlättar för de allra flesta av bloggens läsare. Det här grundar sig på att när vi badar, så är kommer ofta vatten in i slidan och inte gör någon skada. Badvatten funkar i a f som rengöring under t ex en vandring, men du bör rengöra koppen mer ordentligt när du sedan har möjlighet för säkerhets skull.

3. Att torka själva menskoppen ren i fält med medhavt papper skulle jag inte rekommendera. De flesta papper medför ludd på koppen som gör större skada om de följer med tillbaka in i kroppen än om du inte torkar koppen alls. Om du har en våtservett (desinficerande, utan parfym, olja etc) så medför ju det avfall, så jag skulle i så fall  hellre föreslå någon form av desinficerande spray eller gel som dunstar bort av sig själv, både för händer och kopp. De flesta rengöringsprodukter för sexleksaker funkar även med menskopp och det finns en hel uppsjö av sådana. Kom ihåg att säkerställa att produkten inte innehåller olja eller silikon, som kan förstöra menskoppens material.

Lär dig att göra en fultömning (på egen risk)

Så till mitt eget tips – väldigt hemma-fixar-hittepå – den s k ”fultömningen”, som jag själv tillämpar när det inte finns möjlighet att rengöra koppen. Jag tar ut koppen, tömmer och sätter in den igen. Om det finns papper så sätter jag det emellan fingrar och kopp när jag hanterar koppen. Sedan gör jag ren koppen ordentligt så snart jag har möjlighet.

Författare Angeliqa

7 Kommentarer

  1. Lena - gott för själen Svara

    Hehe, härligt inlägg! Har faktiskt aldrig testat denna produkt. Kanske borde. Vi får väl se.

    Kram Lena

  2. Pingback: Menskopp - Allt du behöver veta - Vandringsbloggen

  3. Pingback: Mens helt enkelt - Vandringsbloggen

Kommentera

Spara