Det kan vara otäckt att bara tänka på att tappa bort sig, med rätt kunskaper om att tyda naturen omkring dig och hantera stressen som uppstår så kan du vända situationen och komma tillbaka på rätt bana igen.

När du hamnar i en nödsituation kan det vara lätt att bli så stressad att du får panik, handlar förhastat eller sticker huvudet i sanden. Kanske får du så mycket adrenalin att du bara rasar på i snabb takt utan att tänka på vandringskamraterna eller din egen säkerhet. Du kan komma att hamna i situationer där du måste hantera rädsla,  törst, hunger, trötthet och ensamhet.

Med rätt förberedelser och inställningen att du klarar dig och kan göra något åt situationen så kommer du också att klara långt mer än du tror. Du klarar dubbelt så mycket än vad du tror att du klarar, i en nödsituation (eller för all del de riktigt tuffa uppförsbackarna på leden) så får du ta ett steg i taget och helt enkelt orka lite mer.

Om du skulle tappa bort dig under en tur finns det en bra minnesregel: S-T-O-P.

 • Stanna: Stanna precis där du är och gör ingenting mer just nu.
 • Tänk efter: Vad har du för situation att hantera  just nu? Börjar det bli mörkt? Är du skadad? Letar någon efter dig?
 • Orientera: Vart är du, vad ser du för riktmärken, vad har du för hjälpmedel? Har du vatten och skydd?
 • Planera: Vilken färdväg ska du ta? Behöver du bygga skydd för natten eller slå läger för kvällen eller kan du gå åt rätt håll direkt? Gör en plan och prioritera vad du ska göra.

Om du inte hittar tillbaka själv:

Om du behöver klara dig på egen hand under en längre tid innan du blir hittad av räddningspersonal eller sökpatrull behöver du framför allt säkerställa att du har skydd, mat eld och vatten. Vintertid är det viktigaste att du har tillgång till ved så att du kan hålla dig varm och under sommartid är vatten det allra viktigaste.

Det är allra oftast bäst att stanna på platsen där du är och vänta på hjälp än att göra förflyttningar där du kanske kommer ännu längre bort, går i cirkel med räddningspersonalen och tar slut på din energi.

Lästips om Överlevnadskunskap: 

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. STOP är en viktig kanske den viktigaste av alla färdigheter i en överlevnadssituation och inte bara då utan är tillämpbart även i vardagslivet då oplanerade saker hela tiden inträffar. Se dessa vardagshändelser som utmärkta tillfällen att praktiskt träna på STOP.
  Det kan kanske verka lite naivt att behöva träna på något så banalt som STOP men utifrån egna erfarenheter samt som handledare i överlevnad FM har visat på att det ofta kan svårt att praktiskt hantera STOP.
  Jag har sett ett flertal avsnitt med min favorit Lars Monsen och de avsnitt där han går vilse tillämpar han STOP på ett helt suveränt sätt, utifrån hans många års erfarenhet.

  https://www.youtube.com/results?search_query=lars+monsen+p%C3%A5+villov%C3%A4gar

  Böcker med tips och erfarenheter är alltid bra men träna också i natura.

  För den som är intresserad av historiska överlevnadssituationer rekommendera jag särskilt böcker om Ernest Shackleton och då expeditionen till sydpolen 1914-1916.

Kommentera

Spara