Häromdagen skrev jag ett långt inlägg om den finländska bastutraditionen. Och av bara farten skrev jag abstus när det kom till pluralformen för så heter det va? Via instagram kom sedan fler böjningar in som förslag på vad det heter i plural. Bastusar. Bastun. Bastus. Bastsas. En snabb googling på definitionen gör mig inte klokare på böljningen. Men jag lär mig att ordet bastu är en sammandraging av ordet Badstuga. Wikipedia kontrar med att föreslå följande förekommande nöjlningar på ordet: Bastur. Bastugor. Bastuer. Bastuar. Men där bland googleresultaten kommer någon form av klarhet till slut: Svenska Språkrådet svarar på frågan via ett gammalt Twittermeddelande – med beskedet att bastu i plural blir BASTUR.

Språknörden kan läsa mer om varför det böjs som det böjs på sidan Svar på allt.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara