Detta inlägg presenteras i samarbete med Visit Norway

I Østlandet finns Norges högsta fjälltoppar, största glaciärer och mest vidsträckta storfjällsplatåer. Området har många välbesökta vandringsleder och det går att hitta vandring som passar oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Utmana dig med brant och utmanande vandring längs med Besseggen eller njut av naturen längs med någon av nationalparken Åls 50 välmarkerade leder. FjellNorge består av de sju nationalparkerna Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane, Jotunheimen, Breheimen, Reinheimen, Dovre och Langsua. Sex av dessa nationalparker finns i området mellan Oslo och Trondheim.

1. Galdøpiggen – Bestig norra Europas högsta topp

CH - Visitnorway.com
Foto: CH – Visitnorway.com

Galdøpiggen är Norra Europas högsta topp med 2 469 meter över havet. Från toppen har du makalös utsikt över omgivningarna i Jotunheimens Nationalpark. Du vandrar upp via en av tre olika rutter, den enklaste klarar barn av medan den tuffaste leden går över glaciär och kräver klätterkunskap.

2. Besseggen – Utmaning längs bergskammen

Chris Arnesen - Visitnorway.com
Foto: Chris Arnesen – Visitnorway.com

Längs med branta och smala bergskammen Besseggen får du utmanande vandring och oslagbar utsikt över två blågröna sjöar som ligger på varsin sida om eggen. Det här är en av Norges mest välbesökta vandringsturer och den tar ungefär 8 timmar att genomföra.

3. Hemsedal – Skandinaviens svar på Alperna

Gaby Bohle - Visitnorway.com
Foto: Gaby Bohle – Visitnorway.com

I Hemsedal finns 41 olika vandringsturer du kan gå som totalt sträcker sig 210 kilometer. De 20 mest sevärda och välbesökta topparna är markerade i ett vandringsprogram och uppmärkta efter svårighetsgrad så att du som besökare lätt ska hitta passande turer.

4. Hardangervidda – Slättområde med stor glaciär

Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com

Hardangervidda är en av Europas största storfjällsplatåer. Här är det alpint klimat året om och en av Norges största glaciärer Hardangerjøkulen. Området passar bra för friluftsaktiviteter året runt och det finns gott om vandring uppepå den svagt kuperade platån.

5. Rondane – Norges första nationalpark

CH - Visitnorway.com
Foto: CH – Visitnorway.com

Rondane är Norges första nationalpark och täcker idag 1 000 kvadratmeter i Oppland och Hedmark. Parken har 10 toppar som når över 2 000 meter och den högsta är Rondeslottet med 2 178 meter över havet. I Rondane finns gott om vandringsmöjligheter både nedanför och ovanför trädgränsen.

6. Jotunheimen – 200 bergstoppar över 2000 meter

CH - Visitnorway.com
Foto: CH – Visitnorway.com

Jotunheimen är ett högfjällsområde i FjellNorge som kallas ”Jättarnas Hem”. Här finns 200 bergstoppar som är högre än 2 000 meter, 400 kilometer vandringsled och 40 stugor att övernatta i. Detta är ett av Norges mest populära och välbesökta vandringsområden.

7. Ål – 50 välmarkerade leder genom kulturlandskap

Fotograf Jacobsen/visitrjukan.com
Foto: Jacobsen/visitrjukan.com

Området Ål, ligger nära Hardangervidda och har över 50 markerade leder. Längs med lederna finns många kulturella sevärdheter. Vandringsturer kan göras över dagen, som rundtur eller längre flerdagarstur med utmaningar uppe i bergen. I Bergsjø-området kan du ta dig upp till toppen av den mäktiga Reineskarvet med 1 791 meter över havet. Upptäck vandring i Norge på Visit Norway – Vandring

Main-logo-with-payoff.-International-version-RGB-Colour-122013-99-0138_800

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Lasse Johansson Svara

    Glöm inte Gaustatoppen 🙂 För mig som inte ger mig ut på så långa vandringar passade det utmärkt att kunna ta bergsbanan inne i berget upp och sen gå den korta biten till toppstugan och vidare ut/upp till toppen. Jag ska komma tillbaka en gång har jag tänkt och vandra upp och ner, man kan välja hur man tar sig upp så det passar dom flesta. Utsikten är minst sagt vidsträckt 🙂

    • Underbart tips! Det är perfekt med luftburen vandring – det har kommit att bli en av mina stora favorit utflyktsformer. I vintras åkte jag kabinbanan upp på Åreskutans topp och sedan ned igen. Det var en magisk upplevelse av vinterfjällen som aldrig hade hunnit eller kunnat bli av om det inte var för kabinbanan. Så toppentips 😀 Tack för att du fyller på – älskar att det går att fika där!

Kommentera

Spara