Jag kastar in ett nytt vedträ i kaminen medan jag hör hur regnet smattrar mot canvasduken. Ålar sedan ned mig i sovsäcken och tänder pannlampan för att kunna titta på kartsträckningen för morgondagens vandring. Det här är livet.

Foto: Linnéa Aanes Text: Angeliqa Mejstedt

Det är första natten på Outmeals Vårvandring och framför oss väntar fullspäckade dagar med fotoworkshop tillsammans med Serkan Gunes, att prova senaste mat-nyheterna och sova fler nätter i den vedeldade Tentipin. På kvällarna hade vi föreläsningar med äventyrare som Herrljunga Polarklubb och Peter Persson som har friluftsbloggen In i Vildmarken. Det absolut roligaste med att åka på vandringsevent som det här är alla de likasinnade människor som går att träffa – det är som en enda jättestor släktträff men utan de pinsamma fastrarna.

IMG_0603

Outmeals Vårvandring går igenom Åkulla Bokskogar, en del utav ett naturområde i Halland som är 50 kvadratkilometer stort. Eventet pågår under tre dagar, deltagarna utgår från en och samma plats varje morgon och under två dagar vandrar man en sträcka på ungefär 40 kilometer. Det kändes väldigt lyxigt att få utgå från ett basecamp för då var det helt enkelt att packa ned det viktigaste i en liten dagsryggsäck och fokusera fullt ut på att uppleva omgivningarna.

IMG_0900ny2

Längs med den regnvåta väggrenen går första delen av vandringen för att sedan vika av in till bokskogarna som i maj skiftar i fler nyanser av grönt än en förskollärare får se under ett helt yrkesliv. De här ljusa nyanserna av grönt finns bara under några få veckor om året vilket gör att naturen verkligen står i centrum under vandringen.

P1030827 ny

Under helgen provade jag att äta mjukkonserver för första gången. Till frukost blev det rispudding med vaniljsmak och till lunch blev det biffstuvning. Den stora skillnaden mellan mjukkonserver och frystorkad mat är att en färdig maträtt ligger i påsen, det enda som behövs är att värma upp maten med hjälp av en värmepåse. Jag älskar både mat och fika så det här med att äta är en viktig del i min vardag. Men när jag ska ut på tur så slits jag alltid mellan viljan att laga avancerad egen mat över öppen eld (för det blir ju så gott) och det enkla och snabba med att ha med frystorkad mat, hälla i vatten och sedan vänta några minuter. Det här med mjukkonserver hamnar någonstans som en sjysst kombo där mittemellan. Maten väger mer än frystorkat, men jag slipper ha med mitt kök i ryggsäcken och jag får i gengäld mat som smakar tillagad.

P1030907

I den här hagen stannade vi och åt lunch sista vandringsdagen. Vi hade gått nästan 2 mil när vi kom hit och det kändes så otroligt skönt att knyta av kängorna och gå runt med  bara fötter i det svala gräset. Längre ned stod en häst och en åsna och betade i gräset, det var ovanligt men stämningshöjande lunchsällskap.

P1030403

För dig som vill delta i vårvandringen nästa år så går det att läsa mer på Outmeals hemsida.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Jeanette Svara

    Hej,
    vad kul det var att säga hej till dig på BBCON!
    Wow vilket härligt upplägg det där låter!

Kommentera

Spara