Tända eld utan tändstickor, sova utan tält och leta ätliga växter i skogen. Det är kunskap som för många faller i glömska i dagens samhälle. Men inte hos Johan utanför Jönköping som jobbar med Bushcraf. Jag ska besöka honom nästa helg! Den här helgen har inte ens nästan nått sitt slut men jag sitter redan och förbereder, och längtar lite till nästa helg. Då väntar grundkurs i Bushkraft tillsammans med Johan på Nordic Bushcraft. Han är överlevnads- och vildmarksexpert och kan massor av saker som många andra inte kan.

IMG_1942[1]

Det började med att jag fick en packlista  och annan matnyttig information sänd till min mailkorg. Där fanns all information man någonsin kunnat önska sig – till och med vilken buss jag skulle ta från Jönköpings järnvägsstation för att hitta rätt. Proffsigt! Men sedan stod det någonting mer som jag inte riktigt kunnat släppa taget om: ”Ersätt inte bristande kunskap med utrustning”. Det är klokt sagt. Vad händer om allt inte går som det är tänkt? Säg att spritköket slutar fungera under en lång tur eller att det försvinner ned för en klippavsats – är du förberedd på att överleva med hjälp av det naturen har att ge?

Friluftskocken tipsar – Kolhydrater är basföda!

En del av packlistan säger att vi kommer få fika och kaffe under helgen, fri tillgång, hur bra låter inte det? Men jag ska också ha med egen mat. Så jag slängde iväg en fråga till friluftskocken Anders Klint – Och på ett par minuter fick jag tillbaks ett matnyttigt (haha) svar. Friluftskocken Anders tipsar om följande:

Hejsan Angeliqa, du tar med dig lite blandat, först främst hemlagat energigodis, för att fylla på med snabb energi. Viktigt att du fyller på ordentligt med kolhydrater. Ex vis pasta och ris och bröd ska dominera din menyplanering. Komplettera sedan med proteiner!

Bra tips, Tack Anders! Jag är redo att för första gången våga släppa mitt krampaktiga tag om frystorkad mat. Den där frystorkade maten är så enkel att ha med, kladdar inte i kastrullerna, är klar på ett par minuter och kräver noll komma noll förberedelsetid och tankekraft, men är å andra sidan inte fullt ute en höjare av det själsliga stridsvärdet. Så nu sitter jag redan och småkomponerar lite olika menyförslag baserat på pasta kompletterat med olika former av salami.

Grundkurs i Bushcraft – Följ med du också!

Nordic Buschcraft har spelat in en film om hur det är att delta i Buschcraft-kursen. Spännande!

Jag är redo att utmanas i bågdrillning, tarpuppsättning och massor med annat skoj! Knowledge is the key to survival!

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. friluftsmat Svara

    När du komponerat klart dina pasta recept, skriv ned recept och ta bilder, jag är otroligt nyfiken :)!

  2. Vandringsbloggen Svara

    Jag lovar att dokumentera matlagningsäventyret lite extra!

Kommentera

Spara