Följ med mig och Johan på vandring i skogen och besök till myrstacken. Att kunna hitta ätliga växter och djur är viktig kunskap för den som riskerar att hamna i en situation där överlevnad måste ske på naturens villkor.

Myror – Botemedel mot förkylning och godis

IMG_8704[1] I den här stacken bor det myror med röda magar.  Röd-magade myror sticks och ställer till ett rent #%&”! om man sätter sig och fikar i fel del av skogen. Johan är tuff. Han tog en pinne, sträckte sakta fram den mot myrstacken och lät flera myror klättra upp på pinnen. Sedan åt han dem. Om man är rädd för att myrorna ska klättra upp i halsen efter de är svalda tipsade Johan om att man kan tugga på dem först. Bra knep! Det finns också knep för hur man kan använda myrsyran som botemedel mot förkylning. Det är en av de många små vildmarks-knep Johan lär ut under sin grundkurs i Bushcraft.

Myror – Annorlunda husdjur med lite skötselbehov

IMG_8703[1]

Det finns andra som står sådär – precis som Johan med en pinne mot en myrstack… Men av helt andra anledningar än att hitta överlevnadssnacks. Med hjälp av ett ant-quarium kan vem som helst skaffa sig ett eget hemma-apotek och direktåtkomst till naturnära godis. Det fungerar som ett akvarium men motsvarigheten för myror. Det finns dock en nackdel med att ha en myrfarm hemma. Kostnaden. Kill-myrorna är både lätta att fånga och kostar inte en krona i uppstartsavgift. Men för att de ska bli långlivade kräver grabbarna någon form av kvinnlig närvaro. Det är nu vi pratar kostnad. Inköp av en lady-myra på postorder kostar nämligen mer än det flerfaldiga beloppet av det du får investera i resten av myrfarmen. Ofta är det vid den här punkten myrinnehavarna hoppar av konceptet. Det här med att äta myror gav upphov till en form av inre konflikt. Äta husdjur? Är det en bra grej?

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Ät gärna myror, pupporna är ännu näringsrikare! Men ät dem inte råa, förutom de bakterier de innehåller så kan myror också vara värd för parasiter som t ex leverflundra.

Kommentera

Spara