Alltid redo – med dessa 17 saker kan jag lösa det mesta. De här har jag med på dagstur, fjälltur och vissa av sakerna även i handväskan till vardags.

 1. Anteckningsblock och blyertspenna. För allt som är viktigt att komma ihåg längs med vägen. Jag antecknar allt och inget och får med mig fina minnen som hjälper mig komma ihåg äventyret sedan när jag kommer hem.
 2. Kikare. Kom närmare sådant du vill se mer av. För en närmare naturupplevelse.
 3. Kompass. Håll riktingen med kompass. Det här är en linjalkompass som har självlysande markeringar och förstoringsglas.
 4. Handsåg. För att kapa mindre träd eller grenar om du måste göra en nödbivack. Om du funderar på att testa att bygga en bivack måste du ha markägarens tillstånd eller bara använda sådant du hittar nedfallet på marken. Lämna alltid naturen som du hittade den när du är färdig-
 5. Kåsa. Lätt och tålig kåsa som jag alltid har lätt tillgänglig för att fånga upp vatten från en bäck eller fylla på från närmsta kaffetermos. Tillverkat i miljövänligt biomaterial av trä och plast som kan återvinnas.
 6. Ljusstump. Kort ljusstump för att tända eld eller smörja dragkedjor som trilskas.
 7. Paracordarmband. Snöret i ett armband kan användas som skosnören, knyta ett fiskenät eller till och med bogsera en bil om det behövs. Paracordsnöret används traditionellt till fallskärmslinor och är riktigt starkt, tåligt och pålitligt.
 8. Stor sjal. Använd den som picknickfilt, sjal, huvudbonad eller sätt upp som skydd mot solen. I nödfall kan den bli en mitella för en bruten arm eller användas för att bära saker i som en provisorisk ryggsäck.
 9. Buff Tubformat förstärkningsplagg som kan användas som halsduk, mössa, pannband eller baraklava.  Jag har alltid med minst en buff oavsett årstid just för att den är så mångsidig och ändå tunn och lätt att packa ned i en ficka för att ha lätt tillgänglig.
 10. Handskar. Skinhandske som skyddar händerna från vassa stenkanter, kall metal och nötning vid vedhuggning.
 11. Kniv. Min absoluta favoritkniv är Eldris från Morakniv som är liten och lätt så att den går ned i benfickan eller kan hängas i paracordsnöre runt halsen samtidigt som den löser alla tänkbara problem jag kan ha längs med leden.
 12. Vakuumisolerad behållare. Stanleys dryckeshållare håller varm dryck i 12 timmar eller kyler i 16 timmar. Använder den gärna både till vardags och till dagsturer. Kan också användas till soppa, kaffe, vatten, korv, glass.
 13. Tändstål Med en gnista som kan bli uppemot 3 000 grader varm och ett enda tändstål som kan användas till 12 000 gnistor oavsett väderlek. Med ett sådant alltid i benfickan går det att göra upp eld i alla väderlekar.
 14. Tamponger. Tillsammans med vaselin är det ett bombsäkert tände som du kan använda till att tända flera brasor. Bäst av allt så ligger bommulen väl fuktsäkrad i sitt platshölje.
 15. Vaselin. Smörja torra läppar, extra skjuts på fnösket fungerar vaselin bra för.
 16. Visselpipa. För de gånger du behöver göra dig hörd på håll och bespara rösten.
 17. Säkerhetsnålar. Fäst blöta strumpor utanpå ryggsäcken utan att de riskerar att ramla av och försvinna. Eller stäng igen revor.

Dessa saker kompletterar jag mitt överelvnadskit med beroende på vart jag ska, hur länge jag ska vara borta och vad jag kan tänkas råka ut för på vägen. Det är sådant som kan vara svårt att tillverka på egen hand, men som gör stor skillnad om de väl behövs.

 • Fiskedon. Fiskelina, flöte, sänke tar liten plats att packa ned. Fäst på en lång träpinne.
 • Kondom. Hämta och förvara vatten om du behöver mer än vad du får plats med i vattenflaskan.
 • Hårt sug-godis. Ger snabb energi och kan hjälpa dig fatta kloka beslut.
 • Förstoringsglas / Spegel: Hjälper dig se där det kan vara svårt att se annars.
 • Vattenreningstabletter. Se till att alltid dricka vatten du vet är rent och ha med reningshjälp i någon form.
 • Försvarets Hudsalva kan användas på torra läppar, som stekfett eller skoputs. De har också en bra allrengöring som kan användas för att rengöra kroppen, tvätta kläder eller diska, medlet är biologiskt nedbrytbart och kana nvändas i både söt- och saltvatten.

Jag har förresten också alltid med någon form av första hjälpen kit med plåster, tejp, elastiska bindor,  antihistamin, koltabletter vid allergi och diarré, ibuprofen eller alvedon som är febernedsättande samt andra personliga mediciner. Går jag ut på längre fjälltur eller en längre pilgrimsvandring har jag såklart med fler saker än under en dagstur.

Vad går du aldrig ut utan? Har du några prylar som verkligen underlättar utetillvaron som du vill tipsa om?

Författare Angeliqa

1 Kommentar

 1. Är beroende av glasögon och därför finns det alltid med ett extra par som reserv. Pannlampa med reservbatterier och gärna ett par lysstavar (kemljus), karta och energybars. Slutligen en liten påse frystorkat kaffe, går att dricka kallt om så nöden kräver.

Kommentera

Spara