Med allt du behöver för att klara dig ute i naturen på ryggen är det viktigt att packa ryggsäcken på rätt sätt. Idag delar jag mina fem bästa tips på vad du ska tänka på.

1. Hitta en ryggsäck som passar dig.

Tillsammans med kängor är ryggsäcken ditt viktigaste köp som vandrare. Se till att du har en modell som passar dig, exempel på funktioner som stabilt avbärarbälte och justerbar rygglängd gör att ryggsäcken sitter bra och underlättar vandringsdagarna. Funktioner som är mer smaksak är sådant som hur mycket fickor som finns, om du kan spänna fast vandringsstavarna utanpå, om det följer med regnskydd osv.

Läs mer: Stor Köpguide – Så väljer du rätt Vandringsryggsäck

2. Packa inte saker utanpå

Se till att ha en så stor ryggsäck att allt du behöver får plats inuti ryggsäcken. Det är stor risk att saker du fäster utanpå fastnar i grenar, ramlar av, går sönder eller försvinner av någon annan anledning. Det kan bli kostsamt ute på leden. Det enda jag rekommenderar att ha utanpå ryggsäcken är strumpor som hänger på tork, men då ska du gärna fästa dem med säkerhetsnålar så de inte försvinner.

Läsarfråga: Kan jag spänna fast köket utanpå ryggsäcken?

3. Alla bra-att-ha-saker lämnas hemma

Om du ska vandra långt innebär det en hel massa fotsteg du ska göra. Och för varje ett av de fotstegen som du kånkar runt med onödiga saker är det onödig energi du gör av med. Se till att bara packa med dig sådant du vet hur du använder, sådant du faktiskt kommer att använda och ha med en sak för varje funktion. Du behöver exempelvis inte ha både en ficklampa och en pannlampa. Du behöver inte ha både en ylletröja och tunn dunjacka – de fyller ju båda funktion som mellanlager.

Läs mer: Packlista för fjällvandring

4. Använd vattentäta packpåsar

Packpåsar är enormt underskattat och jag önskar jag såg dem i alla vandrares ryggsäckar. Speciellt de vattentäta med öppning som man rullar ihop och speciellt i olika färger. Av den enkla anledningen att du lättare och snabbare hittar det du ska i den stora vandringsryggsäcken om du har ett system.  Röd packpåse för underkläder, grön packpåse för maten, blå packpåse för sopor. Och det är en trygghet att veta att allt du har med dig är torrt oavsett graden av nederbörd under vandringen.

5. Packa på rätt sätt inuti ryggsäcken

Viktigaste punkten. Packa din ryggsäck. Packa i och packa ur och packa i och packa ur. Gör det på samma sätt varje gång.  Till slut vet du med ögonbindel vart du har saker du behöver. Det är guld värt för att du snabbt ska kunna sätta upp ditt tältcamp när du kommer fram, smidigt ska komma iväg på morgonen och snabbt hitta det du behöver under vandringsdagen. Det är viktigt att snabbt kunna få fram första hjälpen kittet om olyckan är framme eller enkelt nå regnstället om du överraskas ute på fjället.

Saker du inte behöver längst ned. Som tält, sovsäck nattkläder. I mitten sådant du behöver under dagen och överst sådant som du behöver lätt tillgängligt. Det kan vara regnställ, extra ylletröja att ta på under rasten. Lätt tillgängligt i sidfickorna packar du vatten, snacks, karta, kompass och första hjälpen.  Det är smidigt att ha kök och matlagningsgrejer lätt tillgängligt. Försök packa de tyngsta sakerna närmast ryggraden och högre upp i ryggsäcken så får du en bra tyngdpunkt.

Som hutlös reklam för min egen bok kan jag tipsa dig om att köpa boken Vandra där jag delar med mig av ännu mer packtips och packlistor för pilgrimsvandring, dagstur och fjällvandring. 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara