Att långvandra ställer stora krav på packningen. Varenda gram räknas för det är många kilometer som ska tillryggaläggas samtidigt som vi måste ha med allt som behövs för att vi ska kunna ta oss fram tryggt och säkert oavsett vad det blir för väder. Och under en månads tid räknar jag med att vi ska få alla sorters väder. Regn, sol och kanske till och med lite snö?

Övernattning och mat

 • Ryggsäck, Osprey 55 l
 • TältMSR Lättviktstält för två personer, ett innertält som gör att det går att sova under ”myggfri” bar himmel.
 • LiggunderlagTherm-a-rest liggunderlag Neo xAir som i packat format blir lite längre än min ena hand men när den är uppblåst så har jag en 6 cm tjock madrass. Magi.
 • Sovsäck – Haglöfs L.I.M. lättvktssovsäck som inte blir större än en vattenflaska men håller temperaturen ner till nästan nollan.
 • KökPrimus Lite+ litet kök som kokar upp en liter vatten på en dryg minut.
 • Sked – Lång sked från Sea to Summit som passar bra för de frystorkade påsarna med mat
 • KåsaKupilka kåsa av tallfiber och termoplast som gör den miljövänlig och lätt.
 • Dricka: Fruktsoppa, kaffe, te och choklad
 • Äta: Kommer försöka äta riktig mat så långt det går. Sedan har jag med 8 förpackningar frystorkad mat av märkena Blå Band, OutMeals och Real Turmat.

Längs med leden finns det allt som oftast mat att köpa i butiker eller på bensinstationer. Dessutom kommer vi gå förbi många bebodda områden och större städer där vi kan äta på restaurang eller hos någon bekant.Av guideboken och vad jag hört utav andra som gått leden tidigare är det inte problem med att hitta mat, enda gången man ska planera ordentligt i förväg är över fjällpartierna där det kan bli ensligt och nästan uppemot en vecka utan mattillgång. Det här ska bli väldigt spännande att utvärdera i efterhand hur det går. Mat är livsviktigt.För både kropp och själ.

Kläder – På kroppen och i ryggsäcken

 • Tröja Woolpower: Jag har med en tjock ylletröja med hel dragkedja och en lite tunnare med halv dragkedja från Woolpoer och sedan en tunn underställströja i merinoull från Devold.
 • Yogabyxor: Används som kvällshäng byxor och som pyjamas om det skulle vara riktigt kallt. Från The North Face.
 • Strumpor: Har tre tjockare strumpor, tre linerstrumpor och ett par riktigt härliga raggsockar från Woolpower, Devold och SmartWool.
 • Underkläder: Sport-bh och trosor från Anita. Har med mig tre trosor och två sport-bh som ventilerar och ger maximalt med stöd i tillvaron.
 • Byxor: Haglöfs Rugged Pants alt. Fjällräven Keb Gaiter Trousers. Det ena är riktigt rejäla och slitstarka byxor och de andra har benfickor som sväljer allt som behöver finnas lättåtkomligt.
 • Regnställ: Haglöfs L.I.M. regnbyxa och jacka som är riktga lättviktare och inte tar någon plats i ryggsäcken, ligger bredvid regnskyddet överst i ryggsäcken. Jackan är en jättefin djupblå färg som jag tycker väldigt mycket om.
 • LättviktssandalerSalomon har ett par riktigt sjyssta lättviktssandaler som jag egentligen bäst skulle beskriva som fuskgympaskor. Det är heltäckande sandaler som släpper in massor utav luft. De är perfekta att ha vid vadning eller på kvällarna när fötterna bara ska vila och ha det bra.
 • Kängor – Jag använder rejäla och stabila kängor anpassade för fjällmiljö – Alfa Walk Queen Advance. Ofta hade jag klarat mig med en lättare känga med tanke på det lätta underlag (grusvägar och skogsstigar) vi ofta kommer röra oss genom. Men med tanke på att ryggsäckens vikt kommer vara runt 16 kilo och vi kommer passera hela fjällkedjan på tvären så har jag prioriterat ett par riktigt rejäla kängor. De är väl ingådda efter sommarens tidigare strapatser.
 • Handskar från Hestra och Buff som huvudbonad gör att jag snabbt kan öka värmen.

Här har jag gjort hårda prioriteringar. På en så lång vandring är det bara att inse att tvättning kommer vara ett måste. Inte ett enda onödigt ombyte finns med. Det är nedbantat till det minsta lilla nu då vikten i ryggsäckarna i första hand behöver gå till mat och vatten. Jag har valt plagg som är gjorda i ull, de värmer även om de är våta och är varma och sköna om det är kallt ute samtidigt som de är svala om det blir varmt. Jag klär mig enligt trelagersprincipen med underställ, värmande melanlager och skyddande yttre lager. Jag blir ofta väldigt varm när jag går så av erfarenhet vet ajg att underställströja kommer vara det mest använda plagget. Sedan tar ag på mig jacka om det blåser hårt och den varma tjocketröjan när jag sitter still.

Bra att ha

 • Paracordlina – För att torka kläder på eller ha för annat smått och gott som kan hända längs med vägen. Akuta skosnören. Bilbogsering eller annat.
 • Stormtändstickor – väl förslutna i vattentätt fodral som jag vet alltid kommer vara torra.
 • Pannlampa – Lampa från Silva som kastar ljus både frammåt och vid fötterna samtidigt.
 • TändstålLight my Fire tändstål som kan göra upp eld många gånger om även om det är vått ute.
 • PackpåsarSilvas packpåsar som håller alla kläder och utrustning garanterat torra.
 • Klädnypor – För att ha när jag torkar tvätt
 • Solglasögon, tandborste och liten tandkräm

De här sakerna lärde jag mig kan bli ovärderliga under förra årets vandring till Santiago de Compostella.

Teknik

 • Smartphone
 • Powerbank
 • Läsplatta
 • Kamera
 • Minneskort 64 GB
 • GPS-Klocka, Suunto Ambit 3
 • Minneskortsläsare till USB

Tack vareTele2 Tillväxtfondens bidrag (läs mer utförligt om den skräddarsydda tekniken) är jag fullt kittad med minirouter som kommer kunna dela internet till både mina och Leannes tekniska och digitala prytlar så att vi kan dela pilgrimsfärden så enkelt och smidigt som möjligt. Eftersom vi rör oss över sträckor där vi kommer behöva tälta en del nätter och inte alltid har tillgång till el så har jag packat med powerbank som kan ladda upp läsplattan en gång eller mobiltelefonen fem gånger. Varje dag kommer jag samla information om vandringssträckan med hjälp av GPS-klockan från Suunto, och planen är att jag ska lägga upp en liten film utefter vägen.

Första hjälpen

 • Optiplast Klisterbinda
 • Sporttejp
 • Knästöd
 • Handsprit och Nagelsax
 • Försvarets multirengöring
 • Alvedon, Ipren, Dimor och Antihistaminer
 • Tryckplattor (avlastar tryck under foten)
 • Fotkräm – luktar ljuvligt av örter och jag ska smörja fötterna varje kväll med den

Jag har med två stycken första hjälpen kit. Det ena ligger lätt tillgängligt från utsidan på väskan och är för allt som akn hända längs med leden som är brådskande. Det andra är mer förebyggande eller för sådant som tar tid att behandla. Där har jag med en rad olika tejper och förband. Produkterna kommer till stor del från Skadebutiken, men så sent som i förrgår när jag sprang förbi Röda Korset här i stan på jakt efter nya böcker så ramlade jag över ett värmeskynke i folie för 30 kronor. Det kommer jag ha med utifall någon utav oss skulle bli sittande någonstans. VIKTEN DÅ? Ja med alla de här sakerna har jag just nu en vikt (inkl vatten och mat) på ca 16 kilo. Jag siktade på 7-10 kilo, men så snart jag insåg att vi skulle behöva ha med tält så stack vikten iväg ganska snabbt.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Himla intressant inlägg. Just att packa smart är ju livsviktigt när det gäller sådana här resor. Inför vår Colombiaresa (6 veckor) i somras letade jag ihjäl mig efter en Paradordlina – utan resultat, men ett träningsgummiband fick agera nödlösning… Till nästa gång ska jag dock investera i en riktig lina, samt banta min packning rejält! Jag hade 11 kg (utan tält) som var på tok för mycket för mig och mina behov. Lycka till på vandringen, jag följer er resa ”hack i häl”!

Kommentera

Spara