Förra sommaren bjöd för ovanlighetens skull på kanotpaddling, vilket blev en väldigt trevlig dagsutflykt utöver det vanliga. Någonting som ligger mig varmt om hjärtat är kajakpaddling. Så snart sommaren kommer är jag ivrig att få komma ut och paddla kajak. Ofta blir det paddling mellan någon eller några av de mälarnära skärgårdsöarna som finns runtomkring Västerås. Den här dagen upptäckte jag kanotpaddling.

Paddling, paddelteknik och turförslag

Dagen bjöd på paddling längs med delar av Svartån. Ån som börjar någonstans utanför Sala rinner genom hela centrala Västerås och mynnar slutligen ut i Mälaren. Kanotfärden den här dagen startade någonstans i de påtagligt centrala delarna av staden och övergick sedan snabbt till en betydligt mer naturskön upplevelse. I och med åns centrala läge är det enkelt att ta sig till och från ån med bil och så snart kanoten är i ån så har inom rimlig paddeltid asfalt och grus bytts ut mot grönska och nära-naturen-upplevelse. Paddelturen tar slut när man har nått halvvägs av den totala sträcka som skall paddlas, då är det hög tid att man gör halt på kanoten och vänder helt om.

Rätt teknik är A och O för en trevlig paddeltur. Den stora skillnaden mellan att paddla kajak och kanot anser jag är att det senare alternativet är en betydligt torrare upplevelse och så får man med sig lite mer packning i kanoten. Sedan är själva paddlingen en utmaning eftersom det krävs en hel del synkande och samarbete med sin medhavda paddelkompis för att vattenfarkosten ska nå önskad riktning och destination. Den som sitter längst bak i kanoten är den som i regel har allra största bestyr med att styra. Ju mer synkade paddelparet är desto mindre kraft behöver läggas på själva styrmomentet och således blir det en trevligare paddeltur. Sedan är det en utmaning att bara kunna paddla på en sida i taget, dels om man är van att från kajaken kunna hitta en jämn belastning med sina egna paddlar och dels om deltagarna i kanoten är olika starka.

kanotutsikt

Svartån bjuder bitvis på  fart och strömmar och bitvis på spegelblanka partier.

Naturliv och fikapaus

Dagsutflykten med kanot bjöd förutom på en hel del paddlande och några nyväckta muskelgrupper också på svenskt djurliv i form av kor och sist men inte minst en kort fikapaus innan det var dags för återpaddling.

Swedish wildlife, kor

Att paddla kanot innebär att vara nära naturen. Från kanoten skymtade vi, förutom standarduppsättningen av den svenska djurfaunan (läs; mygg, broms, myror), och ett par betande kossor.

Kanot, svartån

Här under trädet blev det fika innan återfärd hem igen. Efter en lagom stunds paddlande tyckte jag att det var hög tid att dricka kaffe. Kanoten strandsattes på enklast möjligaste vis och sedan dukade vi upp en medhavd matsäck med kaffe, smörgås och kanelbullar.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara