24
Mar
2017
0

Tid VS Pengatänk och tekniken Användning per Krona (APK)

24 Mar 2017

Idag går jag runt hemma i de skönaste vandringsbrallorna, urtvättad t-shirt och rödrutig skjorta. Har haft en rens- och tvättdag. Det var så otroligt härligt att komma igång lite fysiskt efter att ha legat däckad i feberförkylning nästan hela veckan. Den här veckan har precis ingenting blivit som jag planerat. Jag har mosat in de mest nödvändiga mötena och mejlen. Men annars bara tagit det lugnt.

Göra sig av med det gamla

Så idag kom lite mer energi tillbaka och jag har rensat lådor. Slängt, Sorterat ut kläder som jag inte använder från garderoben. Kastat gamla papper. Det är helt otroligt hur mycket mer det hela tiden finns att slänga när väl resan har påbörjats. Det senaste året har Operation Downshift varit igång – och det har inte varit så mycket mer drastiskt än IKEA-kasse efter IKEA-kasse som åkt till Röda Korsets loppisbutik nere på stan. En i sänder har jag skjutsat ned påsarna på damtrallan. Sedan fyllt på en ny vartefter jag hittat mer saker som finns här hemma till ingen nytta.

Sofia som driver bloggen Hildas är en av mina stora inspirationskällor när det kommer just till rensning. Hennes blogg är en guldgruva.

Ekvationen tid VS pengar

Till en början såg jag alla ägodelar och kläder som någon annans fynd och tillika en kassako för mig själv som skulle kunna dryga ut heltidsvandrarkassan med sköna stålar. Så en hel lördag stod jag på loppis ute på Vallby Friluftsmuseum och sålde knappt någonting alls. Det var med nöd och näppe jag fick tillbaka utgifterna det kostade att hyra bordet där. Så här kom jag i konkret exempel med ekvationen Tid VS Pengar. Att ibland är det bara så himlans mycket mer värt att ha sin tid till annat. Det är mycket bättre om jag jobbar några timmar och så kan mina saker komma till användning via loppisen istället. Nu har jag helt skippat att ta hänsyn till att det är trevligt och roligt att stå på loppis. Men det är en annan värdediskussion.

Det här pratade jag länge med Johanna Nilsson om när vi sågs i hennes fina Butik Replik en kväll i Stockholm.

Pengatänket Användning per krona

Idag stod jag nere i tvättstugan och filosoferade som fan över en hög med tvätt.

I ena handen höll jag mina Filippa K kostymbyxor från en tid som just nu känns väldigt långt bort. De kostade mig 2 500 kr att köpa. Jag bar dem 3 gånger. Jag minns varje endaste av de där svinviktiga ångestmötena. Idag finns det ingen gång de skulle vara applicerbara varken i jobb eller fritidssammanhang.

APK = 833 kr

I andra handen höll jag mina vandringsbrallor från St Olavsleden. De har ungefär samma inköpspris så 2 500 kr delat på ca 70 användningsgånger.

APK = 35 kr (and counting)

Nästa steg – Downshiftsfokus

Så ibland kan man säga att friluftskläder är dyrt. Men jag skulle nog kontra med att kontorskläder kan vara nog så dyrt. Jättesvinmegadyrt. Och att det mycket mer handlar om att köpa sådant som man verkligen tycker om och använder och inte minst sådant som har bra kvalitet.
Dags att öka APK-värdet i min garderob, till hemmet och i livet över lag. Kvalitet framför kvantitet. Jag vill göra förändringar. Prioritera hårdare.

Jag vill göra ännu mer för att använda min tid, pengar och energi på bästa sätt. Jobba smartare. Sänka utgifterna. Inte betala dyr hyra för förvaring av prylar när jag så mycket mer uppskattar att vara ute i naturen än inne. Och med lärdomar från starka kvinnor i min omgivning tror jag inte det här ska bli något problem alls. Just nu handlar det mycket om att kapa stora fasta utgifter, det kommer få falla på plats framöver. Men det viktigaste är ändå tänket och längtan till något som jag inte riktigt känt förut. Att de här prylarna och grejjorna som bara är bra-att-ha spelar ingen roll. De tillför inget. Och där är den verkliga drivkraften för förändring – den viljan innifrån, med inspiration från hur andra gjort sina resor.

Jag vet inte vart allt det här landar. Men fasiken vad bra det kommer bli. Och bloggen följer med.

8 Responses

  1. Reply

   Hilleberg – men minns inte vilket utav dem som låg irullat. Jag var ute på en tälttestarhelg och provade massor med hillisar. Bästa sättet att lära känna modeller osv. Men jag förbannar mig själv för att jag inte förde protokoll varje kväll. Det var speciellt två jag fastnade för.

 1. Reply

  Åh heja dig! Så sunt tänkande och inspirerande. Som du vet går jag i exakt samma tankebanor själv. Just det där med tiden… så viktigt. Har skänkt allt vi rensat till loppis, för mig har det inte varit värt det att lägga tiden på att försöka få det sålt och jag ångrar mig inte en sekund :)

  Vill också öka värdet av mina saker, min tid och mina upplevelser i livet – typ hela tiden :D

  Såg att någon tipsade om The Minimalist, sjukt bra – de har en finfin podcast också! Heja oss slow livers, down shifters och typ minimalister som inspirerar och peppar varandra till vad som verkligen har ett värde i livet!! Kram

Leave a Reply