Pilgrimstips – Packlista inför El Camino de Santiago

Det viktigaste, svåraste och roligaste inför ett stort vandringsäventyr är ju det här med packningen. Jag har en tendens att vilja packa med mig massor med ”bra att ha” saker i ryggsäcken. Men varje gram spelar roll när det kommer till långvandring. Utefter leden mötte jag många som hade skador på knän och fötter, vissa så allvarliga att de tvingades bryta vandringen eller ta långa perioder med vila. Ett enkelt sätt att spara sin kropp och att faktiskt kunna njuta av vandringen är att packa smart och packa lätt. Min ryggsäck vägde någonstans mellan 4-6 kilo beroende på hur mycket vatten jag hade med mig.

Hela packlistan – El Camino de Santiago

 • Ryggsäck,45 liter
 • Vattenblåsa
 • Vattenflaska 1 liter
 • Kängor
 • Sandaler
 • Fleecetröja
 • Värmejacka
 • Trekkingjacka
 • Shorts
 • Zip Off byxa
 • Underställströja
 • 2 T-shirt, Woolpower

Personligt:

 • 3 par trosor
 • 3 par tunna yllestrumpor
 • 3 par tjockare sockor, Bridgedale
 • Kamera och laddare
 • Mobil och laddare
 • 5 klädnypor
 • 3 sport HB
 • 2 m paracord
 • 3 säkerhetsnålar
 • Kortlek
 • 2 skrivböcker och en blyertspenna
 • Regnponcho
 • 4 packpåsar, 3 vattentäta och 1 vanlig till tvätt
 • Påse med powerbar, russin, solrosfrön
 • Nessesär med handtvättmedel, shampoo, tandborste, tandkräm, babypuder
 • Sjukvårdskit, plåster, bandage, skavsårsplåster, tejp
 • Handsprit
 • Pass, vandringspass, plånbok
 • Reselakan i siden, Haglöfs
 • Joggingbyxor, för kalla nätter

Det här är sakerna jag hade kunnat lämna hemma:

 • Kompaktkamera, det var så varmt så den vägrade ta bilder.
 • Kortlek, det finns inget behov av att skingra tankarna eller för tiden att få med hjälp av en kortlek. All fritid ägnas åt att njuta av omgivningarna, sitta ute och njuta av en ljum eftermiddag eller prata med någon av de många livsödena och berättelserna de andra pilgrimerna bär med sig.
 • Färre kläder, eftersom man tvättar varje dag så räcker det med 2 t-shirt
 • Mindre reseapotek. Längs med caminon finns gott om Apotek i de lite större städerna. Fyll på miniapoteket vartefter du behöver saker.

Det här hade jag kompletterat packningen med:

 • Ett flergrenat uttag till väggkontakten eftersom det var krig om eluttagen på många ställen.
 • En långärmad snabbtorkande skjorta att täcka armarna med som skydd mot solen och för att ha på kvällen.
 • Svensk-spansk parlör. På albergoen, restauranger och i affärer talar personalen i regel inte engelska. Därför rekommenderar jag en enkel liten parlör för att kunna fråga om vägen, beställa mat och göra dig förstådd på apoteket eller liknande inrättningar.

Packpåsar håller vandringsryggsäckens saker i ordning och det blir lätt att hitta

Ordning och reda ska det såklart vara i ryggsäcken. Jag använder alltid packpåsar. Är det någon sak du undrar om, vilken funktion den har eller varför den var med eller hur den fungerade? Tveka inte att ställa din fråga i kommentarsfältet!

Kommentarer

 1. Ove Garpeman

  Jag gick ‘bara’ mellan Pamplona – Logrono midsommarveckan 2016, dvs 10 mil i stekande solsken.
  Min solhatt (ej keps) hade jag inte velat vara utan men däremot min Leatherman som vägde mer än vad jag trodde.
  Hade även med mig en Kindle för att läsa böcker i men då lyset slocknade på härbärgena var även den kolsvart då
  den inte har något backlight.

  Tack för tipsen !

 2. Anja

  Jag undrar hur du klarade dig med en ryggsäck på 45L? Var det fullproppad eller hade du en hel del utrymme kvar? Mina ryggsäckar ligger på antingen 35L eller 60-65L så jag undrar om det skulle kunna räcka med den mindre eller om den blir för liten?

 3. Erika

  Hej, jag kommer gå hela Caminon om en vecka. Hela september. Funderar fortfarande om jag ska ha sovsäck eller reselakan. Och behöver jag en varmare jacka? Eller räcker fleece + regnjacka. Mvh Erika

  1. Åh, vilken resa du har framför dig 😀

   Om det var jag som packade skulle jag ta sovsäck, på grund av kallt i bergen och alla alberguen har inte yllefiltar. Bara de flesta. Sedan tycker jag du tar fleece och regnjacka och en underställströja, då kan du klä dig i lager för väderlekarna. Ta med tunn mössa/buff och tunna liner-vantar. Om det blir kyligt.

   Allt gott och boen camino!

 4. Malin Lindström

  Hej!
  Jag ska gå en del av Caminon i början av oktober. Har du tips på vilken del som kan vara bättre att gå den här tiden?
  Undrar även om klädsel men tänker nog hänga på ditt svar på föregående inlägg.
  Mvh Malin

  1. Hej Malin,

   Vad roligt att du ska vandra Caminon.
   Det är nästan omöjligt att svara på eftersom det beror på från dag till dag vad det är för väder och vind.
   De berggare delarna i början och slutet är alltid lite kyligare medan mesetan mer på mitten är varmare men också mer oskyddad för attbitvis varken berg eller träd skyddar mot väder och vind.

   Hur som helst önskar jag dig all lycka till på färden. Buen Camino!

 5. Lena Naenfeldt

  Hej!
  Just sitter jag och tittar på din packlista som ger god vägledning. Dock kommer jag att ha en ryggsäck på 30 liter (alt. är 60 liter vilket jag anser alldeles för stort) vilket jag hoppas kommer att funka om jag bara slimmar vad jag tar med mig.
  Är det något av jackalternativen som du/ni anser att jag kan välja bort då det trots allt tar en del plats? Jag undrar också om jag ska välja regnponcho alt. ”regn/vindjacka”.

  1. Hej, vad roligt att du ska ut och pilgrimsvandra 😀
   Du klarar dig gott med 30 liter.

   Mitt bästa tips är att du ska tänka lager på lager, så att du kan skydda dig mot väder och vind. Du behöver inte ta med flera saker som har samma funktion.

   Stort lycka till på färden! Buen Camino!

 6. Ida

  Hej!

  Är väldigt sugen på el camino francés, ska bara fixa ledigt från jobbet :). Men undrar om du inte hade någon handduk med dig? Ser inte det i packlistan. Och om du hade handduk, vad hade du då för någon? Gissar att frotté går bort?

  1. Hej! Jodå jag ahde en handduk som jag nog missat att skriva med. Jag har alltid med en lättviktshandduk – finns att köpa precis hur dyra som helst, men jag hittade en på Claes Ohlson eller om det var Biltema som är ungefär som de där damtrasorna som är bra att torka av TV-apparater med men större. De är lätta och torkar bra utan att bi otympliga att packa. Men de är ganska känsliga för att lägga på grus och sand osv för att det är omöjligt att få bort. Haha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *