Det viktigaste, svåraste och roligaste inför ett stort vandringsäventyr är ju det här med packningen. Jag har en tendens att vilja packa med mig massor med ”bra att ha” saker i ryggsäcken. Men varje gram spelar roll när det kommer till långvandring. Utefter leden mötte jag många som hade skador på knän och fötter, vissa så allvarliga att de tvingades bryta vandringen eller ta långa perioder med vila. Ett enkelt sätt att spara sin kropp och att faktiskt kunna njuta av vandringen är att packa smart och packa lätt. Min ryggsäck vägde någonstans mellan 4-6 kilo beroende på hur mycket vatten jag hade med mig.

Hela packlistan – El Camino de Santiago

 • Ryggsäck,45 liter
 • Vattenblåsa
 • Vattenflaska 1 liter
 • Kängor
 • Sandaler
 • Fleecetröja
 • Värmejacka
 • Trekkingjacka
 • Shorts
 • Zip Off byxa
 • Underställströja
 • 2 T-shirt, Woolpower

Personligt:

 • 3 par trosor
 • 3 par tunna yllestrumpor
 • 3 par tjockare sockor, Bridgedale
 • Kamera och laddare
 • Mobil och laddare
 • 5 klädnypor
 • 3 sport HB
 • 2 m paracord
 • 3 säkerhetsnålar
 • Kortlek
 • 2 skrivböcker och en blyertspenna
 • Regnponcho
 • 4 packpåsar, 3 vattentäta och 1 vanlig till tvätt
 • Påse med powerbar, russin, solrosfrön
 • Nessesär med handtvättmedel, shampoo, tandborste, tandkräm, babypuder
 • Sjukvårdskit, plåster, bandage, skavsårsplåster, tejp
 • Handsprit
 • Pass, vandringspass, plånbok
 • Reselakan i siden, Haglöfs
 • Joggingbyxor, för kalla nätter

Det här är sakerna jag hade kunnat lämna hemma:

 • Kompaktkamera, det var så varmt så den vägrade ta bilder.
 • Kortlek, det finns inget behov av att skingra tankarna eller för tiden att få med hjälp av en kortlek. All fritid ägnas åt att njuta av omgivningarna, sitta ute och njuta av en ljum eftermiddag eller prata med någon av de många livsödena och berättelserna de andra pilgrimerna bär med sig.
 • Färre kläder, eftersom man tvättar varje dag så räcker det med 2 t-shirt
 • Mindre reseapotek. Längs med caminon finns gott om Apotek i de lite större städerna. Fyll på miniapoteket vartefter du behöver saker.

Det här hade jag kompletterat packningen med:

 • Ett flergrenat uttag till väggkontakten eftersom det var krig om eluttagen på många ställen.
 • En långärmad snabbtorkande skjorta att täcka armarna med som skydd mot solen och för att ha på kvällen.
 • Svensk-spansk parlör. På albergoen, restauranger och i affärer talar personalen i regel inte engelska. Därför rekommenderar jag en enkel liten parlör för att kunna fråga om vägen, beställa mat och göra dig förstådd på apoteket eller liknande inrättningar.

Packpåsar håller vandringsryggsäckens saker i ordning och det blir lätt att hitta

Ordning och reda ska det såklart vara i ryggsäcken. Jag använder alltid packpåsar. Är det någon sak du undrar om, vilken funktion den har eller varför den var med eller hur den fungerade? Tveka inte att ställa din fråga i kommentarsfältet!

Författare Angeliqa

20 Kommentarer

 1. Ove Garpeman Svara

  Jag gick ’bara’ mellan Pamplona – Logrono midsommarveckan 2016, dvs 10 mil i stekande solsken.
  Min solhatt (ej keps) hade jag inte velat vara utan men däremot min Leatherman som vägde mer än vad jag trodde.
  Hade även med mig en Kindle för att läsa böcker i men då lyset slocknade på härbärgena var även den kolsvart då
  den inte har något backlight.

  Tack för tipsen !

 2. Jag undrar hur du klarade dig med en ryggsäck på 45L? Var det fullproppad eller hade du en hel del utrymme kvar? Mina ryggsäckar ligger på antingen 35L eller 60-65L så jag undrar om det skulle kunna räcka med den mindre eller om den blir för liten?

  • Du klarar dig gott på 35 om du prioriterar packningen, skippa allt ”bra att ha” för det går att köpa det man saknar längs med leden.

   Allt gott!

 3. Hej, jag kommer gå hela Caminon om en vecka. Hela september. Funderar fortfarande om jag ska ha sovsäck eller reselakan. Och behöver jag en varmare jacka? Eller räcker fleece + regnjacka. Mvh Erika

  • Åh, vilken resa du har framför dig 😀

   Om det var jag som packade skulle jag ta sovsäck, på grund av kallt i bergen och alla alberguen har inte yllefiltar. Bara de flesta. Sedan tycker jag du tar fleece och regnjacka och en underställströja, då kan du klä dig i lager för väderlekarna. Ta med tunn mössa/buff och tunna liner-vantar. Om det blir kyligt.

   Allt gott och boen camino!

 4. Malin Lindström Svara

  Hej!
  Jag ska gå en del av Caminon i början av oktober. Har du tips på vilken del som kan vara bättre att gå den här tiden?
  Undrar även om klädsel men tänker nog hänga på ditt svar på föregående inlägg.
  Mvh Malin

  • Hej Malin,

   Vad roligt att du ska vandra Caminon.
   Det är nästan omöjligt att svara på eftersom det beror på från dag till dag vad det är för väder och vind.
   De berggare delarna i början och slutet är alltid lite kyligare medan mesetan mer på mitten är varmare men också mer oskyddad för attbitvis varken berg eller träd skyddar mot väder och vind.

   Hur som helst önskar jag dig all lycka till på färden. Buen Camino!

 5. Lena Naenfeldt Svara

  Hej!
  Just sitter jag och tittar på din packlista som ger god vägledning. Dock kommer jag att ha en ryggsäck på 30 liter (alt. är 60 liter vilket jag anser alldeles för stort) vilket jag hoppas kommer att funka om jag bara slimmar vad jag tar med mig.
  Är det något av jackalternativen som du/ni anser att jag kan välja bort då det trots allt tar en del plats? Jag undrar också om jag ska välja regnponcho alt. ”regn/vindjacka”.

  • Hej, vad roligt att du ska ut och pilgrimsvandra 😀
   Du klarar dig gott med 30 liter.

   Mitt bästa tips är att du ska tänka lager på lager, så att du kan skydda dig mot väder och vind. Du behöver inte ta med flera saker som har samma funktion.

   Stort lycka till på färden! Buen Camino!

 6. Hej!

  Är väldigt sugen på el camino francés, ska bara fixa ledigt från jobbet :). Men undrar om du inte hade någon handduk med dig? Ser inte det i packlistan. Och om du hade handduk, vad hade du då för någon? Gissar att frotté går bort?

  • Hej! Jodå jag ahde en handduk som jag nog missat att skriva med. Jag har alltid med en lättviktshandduk – finns att köpa precis hur dyra som helst, men jag hittade en på Claes Ohlson eller om det var Biltema som är ungefär som de där damtrasorna som är bra att torka av TV-apparater med men större. De är lätta och torkar bra utan att bi otympliga att packa. Men de är ganska känsliga för att lägga på grus och sand osv för att det är omöjligt att få bort. Haha.

  • Jätteroligt att du ska caminovandra, där har du ett livsäventyr framför dig. Önskar dig allt gott och stort lycka till!!

 7. Hej! Kul att hitta den här bloggen och inläggen om en Caminon.

  Jag är 30 år och ska gå 80 milen i maj och står i valet och kvalet vilka kängor jag ska välja. Just nu står det mellan ett par Meindl Kansas Gtx eller Hanwag Tetra. Har du några tips för att välja kängor? Beroende vilken affär man provar i så får man olika svar ?? och på nätet är det mest män som recenserar och kommer med tips!
  Tack! ☺

  • Hej! Vad roligt att du ska vandra caminon. Mitt tips ang kängor är att ta ett par lätta som ventilerar bra – du vill ändå ha ett par som går över fotknölarmna för att slippa få ned grus och sant i gympaskor och så vill du ha den extra stabiliteten i sulan, men du behöver absolut inga värstingfjällkängor eftersom du rör dig på plan mark för det mesta. Låg vikt skulle jag tänka på kängorna – för du ska släpa dem många steg under de därna milen. Buen camino!

 8. Josefine Svara

  Hej,
  Jag tänkte ta en 5 dagars tur mellan sarria och Santiago i juni 14-20. Tror du jag behöver både fleece och regnställ eller räcker det med poncho och tunnare fleece?
  Tack på förhand.
  Josefine

  • Hej. Vad roligt att du ska pilgrimsvandra. Var förberedd på att du kan möta alla sorters väder, det kan regna även om det brukar vara armt och soligt den tiden på året. Allt gott och syort lycka tll!

 9. Åsa Firth Svara

  Hej Angeliqa och tusen tack för denna underbara och inspirerande blogg (och för ditt Instagram konto – länge leve badkrukorna!). Jag ska gå från Villafranca del Bierzo till Santiago i början på september (9 dagar) och jag längtar som bara den. Bor i Östergötland och har tränat på vackraste Omberg (ca 32 km runt med mycket ojämn mark) varje helg de senaste veckorna, och jag trivs med både skor och säck, men funderar lite på det där med regnponcho. Har en bra regnjacka, men jag undrar om det är bra att ha poncho oxå, om det blir typ skyfall. Hur tänker du där?

  • Angeliqa Svara

   Haha, men TACK! Badkrukor align

   Åh, vilket äventyr du ska iväg på - jag blir helt glad i kroppen för din skull 😀

   Jag är ett riktigt fan av regnponchos och har nästan alltid med det och en regnjacka oavsett vart jag ska.

   Regnponcho av anlednningen: Går snabbt att dra över kropp och packning samtidigt och den ventilerar fortfarande rejält underifrån eller hur man säger. Det gör det lätt för mig som fotograferar alldelles ohyggligt längs med vägen att även täcka över kameran och skydda den från regnet men samtidigt ha möjlighet att fotografera obehindrat. Sedan har regnponchon också den fruktansvärt braiga fördelen att den är insynsskydd när det är välbefolkad eller för öppet landskap när det är kissedags. Såå kort och gott - en poncho skadar aldrig.

   BUEN CAMINO!!

 10. angela fortes olsson Svara

  hejhej jag ska ut o vandra några dar efter jag fyllt 40år 2020, ska läsa på din blogg, ska bli så spännande, ja undrar lite över dem här packpåsarna? vart köper man dem och vad är dem bra för? är det för att det lättare ska kunna dela upp grejerna och hitta?? ska sova på härbergen men du rekomenderar att man tar med egna lakan el`? en liten filt me?? finns det lättviktsvarianter?? kram massa frågor 🙂

  • Angeliqa Svara

   Hej, Jätteroligt att du ska ge dig iväg och pilgrimsvandra. Packpåsarna gör det lättare att hitta och organisera sin packning. Du kan kika i vilken friluftsbutik som helst så finns de i en hel uppsjö varianter. Jag gillar de vattentäta att stoppa kläder i – där kan du komprimera ut luften så volymen på packningen minskar. Jag rekommenderar att du tar med sovsäckslakan i silke – de väger ingenting och det kan vara bra att ha med en liten sommarsovsäck =)

   Allt gott och jag säger redan nu Buen Camino!

Kommentera

Spara