”Vi måste svänga av här” skriker jag till min syster som sitter bakom ratten. Jag är på jakt efter gröna keramikmuggar och hon är på jakt efter frukostporslin. Våran strategi för dagen var konsekvent inkonsekvent med spontankörning längs små vägar för att följa handmålade skyltar till olika lokala hantverkare.

I ett litet orangeri finns stora kulor i keramik och jag beundrar lasyren som smält ut och skapat unika mönster i klara färger. Vi går in och tittar i butiken och jag måste bara fråga keramikern vad de där stora kulorna är för något.

Och på så vis fann jag en för mig helt okänd pilgrimsled på Gotland.

Mellan Roma Kloster och Dalhem går en 7 kilometer lång pilgrimsvandring som tar ungefär två och en halv timme att genomföra. Perfekt halvdagstur.  Längs med vägen har keramikern Annette Baggieri på Tallås Hantverk satt upp 11 kulor i olika färger som var och en bjuder in den som vill till en stunds reflektion. Om du vill fördjupa upplevelsen vid meditationsplatserna kan du ta med ett häfte som du hittar vid starten. Både start och slut har café, men ta gärna med egen matsäck och ät längs med vägen.

Vandringen börjar vid Roma Kursgård och följer väl markerad led till kyrkan i Dalhem. Under högsäsong går det att ta tåg tillbaka.

Ett annat tips om du är på Gotland är att följa tvådagarsturen längs med Gotländska St Olavsleden som går tvärs över ön.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara