Pilgrimsvandra 45 kilometer tvärs över Gotland mellan S:t Olofsholm och Visby.  En led som förbinds via havet från finska Åbo genom skärgården (St Olav Waterways) med St Olavsleden från Selånger – Trondheim för att avslutas vid katedralen Nidarosdomen i Trondheim. En av många tusen pilgrimsvägar som letar sig fram genom Europa.

Sägnen om S:t Olav säger att han kom med sitt skepp för att kristna gutarna. Klev iland vid Akergarn, som idag kallas St Olofsholm och marscherade till Visby med sina mannar. Pilgrimsleden som den går idag är dragen efter dåtidens vägnät och hur man förmodar att de vandrat från kust till kust på ön. Längs med vägen finns fyra kyrkor att besöka.

Läs mer: Pilgrimsvandring på Gotland; karta och praktisk information (Svenska Kyrkan)

En sen eftermiddag råkade jag gå förbi Visby Domkyrka, även kallad Sveriges Kärlekskatedral, och hittade en egen pilgrimsplats precis framme vid altaret. Där fanns det karta att hämta över ledsträckningen och ett pilgrimspass att samla stämplar i längs med vägen. Den som vill vandra leden kan ta buss ut (hör aktuella rekommendationer från turistbyrån) från Visby, så vad är en bättre plats att starta än just detta. På golvet fanns en båt byggd av stenar. I den bjuds den som vill in att skriva en tanke eller önskan. Sätta ord på det innersta. Kanske om hälsa, välgång, kärlek, tro eller hopp. Jag skrev stora spretiga bokstäver med en färgpenna som varit ovässad lite för länge. Kanske gör den där stundens eftertanke mer än själva platsen för lappen. men vem vet. Jag tyckte det var otroligt fint att den fick ligga där mitt bland alla andra förhoppningar och önskningar. Som en gemensam styrka.

Och till alla er som kommer fråga. Nej. Du behöver inte vara troende eller religiös för att pilgrimsvandra. Vandring är en yttre och en inre resa. Mer om Att vara pilgrim – 11 myter om pilgrimsvandrare har jag skrivit efter mina tidigare pilgrimsvandringar.

 Många kängor före mig har stått här på stengolvet. Och kanske har en hel drös varit pilgrimsvandrare genom tiderna. Det är ändå en häftig känsla. Nästa gång jag står här med kängor. Då ska det vara i syfte att vandra hela leden. Amenamaste.

Läs mer om pilgrimsvandring – dagböcker, tips, packlistor.

Har du pilgrimsvandrat på Gotland? Eller känner du till någon bortglömt pilgrimspärla i Sverige eller världen som du vill tipsa vidare om? Skriv gärna i kommentarsfältet. 

Författare Angeliqa

10 Kommentarer

 1. Johanna Svara

  Åh, blev jättesugen på att gå den, men funderar på hur det går att ta sig till eller från St Olofsholm på något lämpligt, icke bilburet, för att slippa gå tur och retur Visby…

  • Angeliqa Svara

   Hej! Jättebra fråga. Det går bussar till ledstarten – men se till att höra med lokala turistbyrån i Visby för aktuell information, sådant kan ändras med tiden och högsäsong vs lågsäsong. Allt gott Angeliqa

   • Johanna Svara

    Så bra! Då ska jag spara detta tips tills det kommer en lämplig, något svalare period. 🙂
    Tack för en grymt trevlig blogg!

    • Angeliqa Svara

     Haha, ja lite svalare är det ju skönt om det är när man vandrar långa dagar. Vill gärna höra vad du tycker om själva leden, jag hann tyvärr inte gå den själv denna gång. Tusen tack för det! Önskar en riktigt skön sommar

  • Angeliqa Svara

   Stort, varmt tack för det – det betyder verkligen jättemycket att läsa. Kyrkan var en härlig vandringsöverraskning där mitt i Visby 😀

   Allt gott

   Angeliqa

Kommentera

Spara