Förra veckans avsnitt av Vandringspodden handlade om pilgrimsvandring längs St Olavsleden. Som jag berättade har den en speciell plats på min vandringskarta, med tanke på alla de fantastiska upplevelser och insikter som kom till mig under tiden jag gick. Det har också gjort att jag gärna drar mig till de här trakterna kring Åre och Östersund. Det känns på något sätt som att komma hem och som att jag kommer lite närmare mig själv.

Pilgrimsvandring gör något med oss, det är jag övertygad om. Den gör oss inte bara starka i kroppen. För starka blir vi när vi vandrar långt och länge. Muskler aktiveras, byggs upp. Ben, armar, rygg, axlar härdas och stärks av många dagars färd i lagom takt. Jag har aldrig känt mig så stark som när jag gått klart en långvandring. Men pilgrimsvandringen stärker också våra tankar. I ensamheten på leden har vi tid att utforska och hitta oss själva. Samtidigt finns där också en unik gemenskap jag aldrig hittat eller upplevt någon annanstans. Även fast alla våra vandringar är lika olika som vi är individer, delar vi ändå något stort. En förståelse för vad vi klarat av, en upplevelse av de mil vi tillryggalagt, de dagar vi spenderat i samklang med naturen. Den svett, de tårar, de skratt och de tankar vi alla känt av.

St Olavsleden pilgrimsvandring

Är du sugen på att ge dig ut på en pilgrimsvandring eller bara nyfiken på att veta mer om vad en sådan kan innebära har jag här samlat det bästa och mesta. Det är leddagböckerna från mina närmare 30 dagar längs St Olavsleden. Det är tankar om vad det innebär att vara pilgrim. Om fördomar och stereotyper.

Om att vara pilgrim:

Inför vandringen:

Alla mina leddagböcker, med detaljerade beskrivningar av varje etapp blandat med tankar, upplevelser, möten och bilder finns samlade här: 

Det finns också möjlighet att uppleva St Olavsleden och flera av de unika platserna med bil: Bilgrimsvandring längs med St Olavsleden. Dessutom går det också att följa St Olavsleden vattenvägen mot Finland: Pilgrim till Havs – St Olav Waterways.

Lyssna på poddavsnittet om att vandra St Olavsleden i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Det skulle vara roligt om du kunde komma upp hit till Östersund och förslagsvis ha en boksignering på Friluftsmagasinet och på kvällen en föreläsning på biblioteket.

  Välkommen

  TR

  p.s i helgen har det varit jakt runt St Olavsleden, öster om Bräcke.

  • Angeliqa Svara

   Åh, vilken fin inbjudan. Jag ska verkligen se till att komma upp nått under vintern eller våren. Det vore jättekul att signera lite böcker 😀

   Och hurra för Olavsjakt – det begreppet får du införa 😀

   Hoppas du haft en riktigt trevlig helg.

   Allt gott!

Kommentera

Spara