Jag är helt överväldigad av alla härliga vandringstips, etappförslag och smultronställen jag fått ta del av via instagram och facebook inför mitt besök i Grövelsjön. Nu samlar jag alla härliga förslag som jag läst mig till i böcker, på internet och fått från bloggläsare så att de finns samlade för den som vill planera sin egen resa till Grövelsjön.

Skyltning längs emd leden väster om Grövelsjön

Från Grövelsjön når du snabbt Norska gränsen när du vandrar. Man kan säga att den norska sidan har mer dramatisk natur och högre fjälltoppar, upp till 1 400 meter medan den svenska sidan har lite mer snällfjäll där man oftast hamnar kring 1 000 meter över havet.

Högsta fjälltopparna kring Grövelsjön

På svenska sidan är Långfjällets topp Storvätteshågna (1 204 m) högst. Fjälltoppen är Dalarnas tak, det vill säga högsta toppen i Dalarna. Till toppen är det 10 kilometer och starten sker vid STF Grövelsjön, vandringen tar ungefär fem timmar fram och tillbaka och leden beskrivs som lättvandrad enligt dt.se Vandringsreportage Storvätteshågna – Dalarnas tak. Toppen är mer en platå än en toppen och den ligger mjukt inbäddad bland andra toppar i området. På norska sidan är Elgåhogna (1 460 m) högsta toppen. Från Grövelsjön kör du ca 25 kilometer till en parkeringsplats vid Dalset, sedan följer du bäckravinen upp på fjället och sedan sommarleden vidare till toppen. Karta över Elgåhogna.

Utgå från Grövelsjöns Fjällstation

Det finns många härliga dagsetapper, och flerdagarsturer, som startar från Grövelsjöns Fjällstation eller området kring Grövelsjön. När jag fick vandringstips av mina läsare var de som nämndes flest gånger Silverfallet och båtturen över Grövelsjön. Men två andra tips var att besöka Fosksjöarna och Svarthamran Planera vandringen med hjälp av information på Grövelsjön.se – Vandringsturer.

  1. En välbesökt kortare dagstur är Silverfallet som du når efter 3,5 km vandring enkel väg över kalfjället. Du når fram till ett litet vattenfall där det är perfekt läge att plocka fram kaffetermosen.
  2. Ett annat populärt utflyktsmål är Jakobshöjden, en enkel toppbestigning där du ser fjälltoppar både i Norge och härjedalen. En tur som passar bra för barnfamiljer.
  3. Svenska sidan bjuder på snäll fjällvandring där relativt låga toppar som Lillvätteshogna och östra samt västra Barfredshogna når i storleksordningen 1000 meter över havet.
  4. Från Lövåsen eller fjällstationen går det att nå Oskarsstugan, då går man förbi trädgränsen och ut på fjället via Grövlans dalgång i riktning mot Blåkläppen. Mina bilder halvvägs upp mot Oskarsstugan.
  5. På norska sidan är Båthusberget med klippraviner på nästan 350 meter ett av de vackraste resmålen. Här finns ovanliga växter och orkidéer.

Ta båten över Grövelsjön och vandra tillbaka

Parkera vis Sjöstugan. Ta båten M/S Sylöra över grövelsjön och gå tillbaka på västra eller östra sidan om sjön. På båtturen ut får du möjlighet att se ett flygplansvrak (Tyska Heinkel 111) från andra världskriget – bara den historiska artefakten gör detta väl värt en utflykt. Du kliver av båten i norska Sylen och väljer sedan om du går de 9 kilometerna via passet mellan Sjöhöjden och Salsfjället eller de 14-18 kilometer långa biten längs med bäckar och raviner, om du väljer den lite längre sträckan går du förbi Linnés källa som är en kallkälla där det bubblar vatten upp från sandbotten.

Flerdagarsturer i väglöst land

I Grövelsjöfjällen går det att hitta vandring i väglöst land, många av områdena går inte att nå med bil eller via bilvägar utan du tar dig ut till fots eller åker med båt över Grövelsjön med M/S Sylöra för att nå vildmarken, vilket ger stora möjligheter att hitta lugn och ro i fjällmiljön. Grövelsjöns Fjällstation är utgångspunkt för massor med vandringsleder i området. Går du mot den norra delen på norska sidan finns det chans att se Myskoxar. Går du i riktning mot Tänndalen kommer du så småning om till Rogens Naturreservat, eller Rogenområdet, som har både vildmark och urskog men som många svenska vandrare missar att besöka. Planera flerdagarsturer med hjälp av sidan Grövelsjöfjällen – Alla tiders fjäll: Flerdagsturer Lästips för dig som planerar att vandra i Grövelsjön Jag gick till Västerås Stadsbibliotek och lånade hem några böcker om fjällvandring i Grövelsjö-området. Allra mest nytta hade jag av böckerna Vandringsturer i Norra Dalarna och Grövelsjöfjällen – Gränslösa Fjäll. Sedan brukar jag alltid bildgoogla inför en vandringstur för att bättre få en bild av ett område och vilka utflyktsmål som kan vara intressanta att besöka.

  • Vandringsturer i Norra Dalarna av Jonas Gardsjö
  • Grövelsjöfjällen – Gränslösa fjäll av Anders Ejdervik och Anders Dahlin
  • Guide Grövelsjön av Fredrik Holm
  • Grövelsjön – Alla tiders Fjäll av Anders Dahlin, Anders Ejdervik och Pelle Lindström
  • Karta: Fjällkartan W1 Grövelsjön-Lofsdalen
Författare Angeliqa

Kommentera

Spara