Så kan du tänka när du planerar dagsetapper, mat, boende och budget för att vandra 564 kilometer mellan Selånger och Trondheim. 

Startar du i Selånger så tar du lättast tåget upp, kliver av i Sundsvall och går eller tar bussen kilometrarna till ledstarten vid Selånger. Var uppmärksam på att det finns två kyrkor vid ledstarten. En nybygd och en ruin. Se till att du startar nere vid ruinen som ligger lite undangömd. Det var här Olav Haraldsson landsatte sin båt och marcherade mot Trondheim med sina mannar. En mentalt viktig punkt att starta på även idag. Första pilgrimsstämpeln finns här. Passet kan köpas på alla turistnformationer längs med leden – även beställas hem i förhand. Läs mer: Därför stämplar du ditt pilgrimspass

Vem passar denna vandring för?

Vandringen passar alla som vill förflytta sig till fots eller cykel, vissta sträckor till och med häst. Det bästa med leden är att den är väldigt tillgänglig. Ofta kan du välja ganska fritt mellan boenden längs med vägen och kan därför variera sträckan du går. Det finns en lite längre passage över fjället.

  • Du anpassar lätt delsträckor om du vill ta delen i etapper eftersom tåg och bussar i stor del går längs med vandringssträckan.
  • Är du pigg i benen men trött i ryggen kan bagage sändas mellan boendena.
  • Du behöver inte ha mycket packning med dig – om du nu inte själv väljer att bära med dig tält, sovsäck osv

Guidebok: S:t Olavsleden – En vandring mellan två hav (Annonslänk  Bokus) Exempel på kortare sträckor som är väldigt vackra:

  • Selånger – Borgsjö, 4 dagar
  • Bräcke – Östersund, 5 dagar
  • Stiklestad – Trondheim, 7 dagar

Läs mer: Så reser du till och från leden (St Olavsleden). Det finns även möjlighet att rida delar av leden eller cykla hela leden.

Boende och mat

Längs med vägen kan du bo på bed and breakfast, hemma hos privatpersoner, i församlingssalar eller i stugor. När du passerar de större städerna Åre och Östersund kan du lyxa till det med hotell om du vill.  På de allra flesta boendena kan du få middag och frukost, ofta plockar man ihop lunchpaket och tar med sig. Vill du komma billigare undan eller ha mer naturupplevelse så tältar du längs med vägen och tar med din egen mat. Vissa sträckor när stigen viker av på landsbygden och över fjällpartiet har du inte tillgång till matbutik så se till att handla med dig lite extra då. Några boendefavoriter:

Läs mer: Boende, mat internet och affärer på vägen – Praktisk information 

Budget

Under vandringen kan utgifterna för en dag variera – mycket beror på hur du bor och vad du äter. Kalkylera ca 550 kronor om dagen för boende, mat och frukost. Ibland är det lite dyrare och ibland mycket billigare. Det billigaste jag betalade en natt på leden var 200 kronor för boende, enkel middag, frukost och ved. Ibland kan du välja mellan lyxigare boende i huvudbyggnaden eller traditionellt pilgrimsboende en bit utanför gården. Då kan du hitta riktiga pärlor som vedeldade trästugor. Håll utkik efter dessa på Sörbygården, Hållandsgården och Ersgard.

Lyxvariant: 550 kr x 30 dgr = 16.500 kr

Billigare: Egentligen hur billigt som helst om du har ett tält och torkar mycket rotgrönsaker.

Läs mer:

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Jag har hört många som säger att det är vackert att vandra vid ljungan dvs i Medelpad , stämmer det ??!!

  2. Pingback: Krossade drömmar och Den Stora Osäkerheten - Vandringsbloggen

  3. Pingback: Kretsloppshuset i Mörsil - Vandringsbloggen

  4. Pingback: Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr - RESFREDAG

Kommentera

Spara