Jämtlandstriangeln är en svensk vandringsklassiker som går mellan tre fjällstugor i Jämtland. STF Storulvån, STF sylarna och STF Blåhammaren. Nu i sommar har jag gått hela den klassiska triangeln och här kommer mina bästa tips till dig som också vill vandra.

Vart startar jag vandringen?

angeliqa-mejstedt-fjallvandrar-jamtlandstriangeln
Foto: Louise Forslycke Garbergs, Isbergs Photography

Starta vandringen vid STF:s anläggning i Storulvån, där finns en stor parkering, fack att lämna värdesaker och fylla på med det du saknar i den lilla butiken.

Ta dig dit: Ta tåget till Duved och sedan busstransfer till fjällstationen eller flyg till Östersund eller Trondheim. Mer info via STF Storulvån.

Hur ser vandringsdagarna ut?

Angeliqa Mejstedt och Louise Forslycke Garbergs vid Sylarna, Jämtlandstriangeln Foto Martin Olsson
Foto: Martin Olson, OutdoorSwe

Du kan såklart välja att vandra triangeln åt vilket håll du vill. Jag valde att vandra medurs och startade vid STF Storulvån, gick vidare 16 kilometer mot STF Sylarna, dagen efter 19 kilometer till STF Blåhammaren och sedan 12 lättvandrade kilometer tillbaka till STF Storulvån sista dagen. Vandringen går längs med väl uppmärkta leder, det finns raststugor längs med vägen och det mest utmanande var uppförsbacken i slutet av etappen mellan Sylarna och Blåhammaren. Men det är bara att ta den steg för steg – Jämtlandstriangeln passar både nybakade fjällvandrare och erfarna.

Läs mer om varje etapp: 

Tips: Stanna en extra dag och genomför en toppbestigning av Storsylen (1 762 m.ö.h.).

Hur bor och äter jag längs med Jämtlandstriangeln?

angeliqa-mejstedt-jamtlandstriangeln-fjallvandring-
Foto: Louise Forslycke Garbergs, Isbergs Photography

Antingen bokar du in dig på fjällstationerna som du passerar, då kan du välja mellan att bo i rum eller i sovsal. Annars kan du tälta.

På fjällstationerna kan du förbeställa middag i matkasse vid Sylarnas Fjällstation eller vara med på en kulinarisk matupplevelse på Blåhammarens Fjällstation. Du kan också lyxa till det med frukostbuffé och lunchpåse om du inte vill ha med dig frystorkad mat.

Längs med hela vandringssträckan finns vattendrag där du fyller på vattenflaskan. Investera i en vikkåsa eller rejäl vattenflaska som du kan återanvända och så fyller du på med färskt vatten. Bra sätt att få ned vikten i ryggsäcken. Du behöver inte ha en vattenblåsa full med vatten i ryggsäcken.

Vad får jag inte glömma att ta med mig?

fjallvader-andras-snabbt-foto-martin-olsson-outdoorswe
Foto: Martin Olson, OutoorSwe

Glöm inte att vädret kan ändras snabbt på fjället. Här är 5 tips på saker som underlättar vandringen.

 1. Regnkläder och regnskydd till ryggsäcken
 2. Förstärkningsjacka/Fleecetröja om det blåser kallt
 3. Varm dryck – På fjällstationerna kan du fylla på termos med varmvatten (eller kaffe)
 4. Vandringsstavar – perfekt att skjuta på i uppförsbackarna med
 5. Karta och kompass. Även om du vandrar längs med väl uptrampade stigar är det bra att ha med karta och kompass så att du kan följa med på vart du befinner dig och hur långt det är kvar.
Författare Angeliqa

17 Kommentarer

 1. elisabeth Svara

  Härligt reportage, TACK, vi skall cykla detta med våra MTB i helgen. Så tack för inspirationen.

  KRAM

 2. Pernilla Svara

  Hej. Vad trevligt att ta del av er vandring och stort tack för alla bra tips. Jag ska vandra den här sträckan från söndag. Hoppas på tur med vädret! Premiärtur i Jämtland ! 🙂

 3. Hej!

  Tack vare din inspiration ska jag och några vänner vandra jämtlandstriangeln i sommar! Som de storstadsbor vi är har vi en fråga angående att uträtta sina behov. Finns det någon form av toalettinrättning längs med lederna? Eller får en bära med sig använt papper i plastpåsar och slänga framme på fjällstationerna?

  Allt gott!
  Nea

  • Hej!

   Åh, vad roligt – det glädjer mig verkligen att läsa.

   Angående dassmöjligheterna så finns det på ett par stllen melan stationerna men jag skulle varmt rekommendera en utebajs i det fria – för frihetens skull och de mindre unkna odörerna 😀

   Allt gott och god tur!!

 4. Hej!

  Håller med förgående, mycket bra reportage!

  Hur ser det ut med boendet på de olika Fjällstationerna, är det något man bokar (vart i så fall) eller går man bara dit och hoppas på plats?

  • Hej pontus,

   Det är Svenska Turistföreningens anläggningar så det bästa är att du ringer och pratar med dem.
   Jag har för mig att de alltid ordnar plats till de som vill sova – men detta är väldigt välbesökta stugor vilket gör att jag starkt skulle rekommendera att du förbokar plats i god tid.

   Stort lycka tll och allt gott!

 5. Hej Pontus, och tack för information. Har du länk till var jag kan beställa fjällkarta 1:50000 runt Jämtlandstriangeln ämnar vandra dagsturer vi ska vara där 5 nätter på Storulvåns fjällstation. +förslag på bra billig , bra kompass?
  finns det torrvaror, mat o kokmöjligheter, eller ska vi köpa med hemifrån? Mvh Kjelle

 6. Mvh Kjelle Svara

  Hej Angeliqa , och tack för information. Har du länk till var jag kan beställa fjällkarta 1:50000 runt Jämtlandstriangeln ämnar vandra dagsturer vi ska vara där 5 nätter på Storulvåns fjällstation. +förslag på bra billig , bra kompass?
  finns det torrvaror, mat o kokmöjligheter, eller ska vi köpa med hemifrån? Vad finns det för fauna, djurarter vi kan stöta på Mvh Kjelle

  15

  • Tips är att kolla http://www.kartbutiken.se eller Calazo förlag – de har bra kartor. Kompass använder ajg liknande denna för 119 kr, http://www.biltema.se/sv/Fritid/Friluftsliv-och-camping/Kikare-och-kompass/Kompass-Scout-2000021832/

   Välj en du trivs med och öva med den på hammamark först om du behöver.

   Vissa torrvaror kan köpas på Fjällstationerna, även middag, frukost och lunchpaket. Ofta finns tillgång till självhushåll i kök. Medhavda varor eller så köper du mat på stationen – jag gjorde matkasse med ingredienser en gång – då väntade den på stationen. Ring och hör med STF för tillgänglighet, förbokning och mer detaljer. Jag bokade som sagt in övernattning på alla fjällstationerna och då ingick middag vilket var väldigt trevligt efter en lång vandringsdag. Alternativet är att ta med egen mat och kokkärl – beroende på vilken flexibilitet du vill ha.

   Du kan stöta på blommor och djur vanlga i fjälltrakten.

   Allt gott och mycket kul!

   /Angeliqa

 7. Eva Ward Svara

  Hej!
  Vilken bra blogg! Tack. Jag har bara vandrat i Kanada (the International Appalachian Trail i Gaspé) och min man inte alls. Vi tänkte att det här är en bra tur att börja med speciellt eftersom min man kommer från England och aldrig har sett svenska fjällen 🙂 Han är orolig för mygg och knott… när tycker du det är bästa tiden att vandra om man inte vill att det är för blött eller för varmt – och så lite mygg som möjligt?
  Tack på förhand!

  • Hej! Åh tack vad glädjande att höra – det gör mig verkligen jätteglad 😀 Åk i augusti/september om det känns väldigt besvärligt med småkryp – då brukar de vara betydligt färre och blåser det lite så slipper ni dem. Stort lycka till!

 8. Nathalie Sundesten Landin Svara

  Hej!
  Vad roligt att läsa om din triangel. Jag tog med familj och gick den i höstas för första gången (då har jag ändå som barn/ung bott fem år i Storlien!!!). Det var fantastiskt och jag blev biten av vandring. Så när jag fyllde 50 i mars fick jag av några vänner en tur till Keb. Så jag och den enda av presentgivarna som vill gå planerar nu för fullt. Klickade då in på denna blogg. Dock fungerar inte länkarna som har med toppturen att göra. Kanske är för gammal? Länken alltså, inte jag 😉
  /Nathalie

 9. Stefan Gustafsson Svara

  På vägen halvvägs ner mot Handöl från Storulvån såg vi en skylt med ”Våfflor 3km” (vänster). En liten stig och mycket riktigt så låg där en liten torpstuga där en äldre kvinna bakade våfflor.
  Mätta och glada fortsatte vi därefter hemåt. Vet fortfarande inte vem som drev våffelstugan och var den eg ligger.

  • Angeliqa Svara

   Åh, alltså åh! Det låter helt magiskt. Vilken glad överraskning på fjället 😀

Kommentera

Spara