Det är aldrig för tidigt på vandringssäsongen för att börja drömma, rekognosera och planera inför kommande vandringar. Kristina från Stockholm hörde av sig inför en vandring hon planerar tillsammans med sina kollegor i Augusti. Hon hittade mitt inlägg om att vandra från Nikkaloukta och bestiga Kebnekasie.

Hej

Läste din blogg som är superintressant och funderar på om jag uppfattat rätt:

Jag håller på att organiserad en vandring upp på Kebenekajse och undrar om augusti är bästa tiden (av vår eller höst) att vandra på?

Och om jag förstår rätt så tar man sig till Kiruna (flyg) och vidare till Nikkaloukta (via buss eller taxi?) Sen börjar vandringen….upp till Kebenekajse fjällstation. Detta kan göras under en dag om jag förstår rätt?

Dag 2  – antingen väljer man Västra leden (enklare?) eller östra leden (mer avancerad?). Det kan ta 12 tim och man sover på Keb toppen i stuga/fjällstation?

Dag 3 – vandrar nedåt – kan man vandra hela vägen ner till Nikkaloukta på en gång? Man kan åka helicopter från Nikkaloukta till Kiruna?

Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar

Kristina

Allt du behöver veta innan du planerar att vandra Nikkaloukta-Kebnekaise Vad roligt att du hör av dig till mig. Augusti tyckte jag var en fantastiskt bra tid. Inga mygg men fortfarande plusgrader nattetid. I början av Augusti går vandringseventet Fjällräven Classic av stapeln, och prickar man in den veckan är leden fullsmockad av trevliga, glada vandrare.

Tåg, flyg eller taxi till äventyret?

Enklaste sättet är att flyga dit (bränsle till köket får man köpa på plats i Kiruna eftersom de inte får tas med ombord) och att sedan ta taxi till Nikka. Ofta ska många till just Nikka så man samåker i busstaxi från flygplatsen. Jag har också åkt nattåg upp till Kiruna vilket var en fantastiskt trevlig upplevelse. Jag är fortfarande vän med några av de jag delade tågkupé med. Själva vandringen då? Jag hade en resdag dvs från Arlanda till Kebne Fjällstation. Sedan gick jag upp och ned på samma dag. Det fungerar bra om man startar i god tid på dagen. Men det är ett alternativ att stanna i den lilla (lilla!) toppstugan. Nackdelen då är ju att man behöver ha med mer utrustning att gå uppför med.

Östra leden – För den som vill ha en extra utmaning

Östra leden kräver klätterutrustning och innebär att ni skulle gå över glaciär. Nu vet jag ingenting om er bakgrund rent teknikmässigt eller övrigt men jag skulle hur som helst rekommendera att boka guide om ni överväger det alternativet.  Annars kan jag lova att även den andra vägen bjuder på utmaning med klippiga partier, stark lutning och förstås fantastisk utsikt som tack för besväret.

Helikopter som alternativ till timtals vandring

Hur långt du vandrar och om du bokar helikopter är helt beroende på vilken sorts upplevelse du vill ha och vilken fysisk utmaning du vill planera. Jag brukar ofta tipsa om att planera med goda marginaler. Väder, vind och liknande är ju omständigheter vi aldrig kan förutse eller råda över. Läs mer om de fjälltransporter som finns via Sarri AB.

Hur lång tid vandringen tar är individuellt

Mitt exempel på bestigning av kebne: En Resdag med vandring till fjällstationen. En dags vandring upp och ned för kebbne. En dags vandring till Nikka med finmiddag och mys. Dag fyra hemfärd. Vill man utmana sig själv ytterligare så vandrar man vidare till Abisko, drygt 11 mil från Nikka.

Kebnekaise vandring, västra leden

Fyll på kommentarsfältet med dina egna upplevelser och frågor!

Har du bestigit Kebbne? Skriv gärna i kommentarsfältet om din vandring i Abisko, Kebnekaise och Nikkaloukta. När på året är bra att vandra? Östra eller västra leden? Har du ätit på LapDånalds, åkt helikopter en del av sträckan eller båt över Ladjojaure? Stort lycka till med vandringsplaneringen!

Författare Angeliqa

8 Kommentarer

 1. Matthias / 28summits Svara

  För vissa tidsperioder finns det en buss mellan Kiruna och Nikkaluokta som är betydligt billigare än taxi. 😉 Det är linje 92 från Länstrafik Norrbotten.

 2. Vi gjorde den vandringen i september förra året, hade fyra dagar på oss. Dag 1: Kiruna (buss) – Nikka -Kebne fjällstation. Dag 2: Topptur, upp och ner. Dag 3: Nikka-Kebne fjällstation-Kiruna. Vi åkte nattåget upp, och jag håller med – sjukt fin upplevelse. Det är ett väldigt vanligt upplägg och man hinner även om man inte är en van vandrare. Jag rekommenderar absolut att vandra! Helekopter är ett alternativ, men ger en helt annan upplevelse. Vi fick erfara att vädret i september är nyckfullt och kallt, augusti är perfekt! Det är torrt, myggfritt och naturen visar sig från sin bästa sida med alla färger och nyanser! Men. Planering är bra, och extra tid är ännu bättre. Vi höll nämligen på att gå under av ett snökaos, och vaknade med blöt packning då vår kulle förvandlats till en jock under första natten. Detta trots extra tältlager, presenningar och strategisk placering av tält. Planera för det värsta, och glöm inte vattentäta packpåsar! 😀 God tur! Fin blogg!

 3. Pingback: Veckans friluftslänkar, bland annat om att ta jägarexamen när man är vegetarian | Fjällrävenbloggen

 4. Tack för ett givande inlägg!! Har själv varit fundersam på hur jag ska planera min förhoppningsvis kommande resa mot Kebnekaise! 🙂 Detta hjälpte verkligen!

 5. Pingback: Vattentålig karta Kebnekaisefjällen | Vandringsbloggen

 6. Ja, ni har massor med bra tips. Buss är definitivt både billigare och mer miljövänligt än att åka i taxi, det ger jag såklart tummen upp för. Sedan kan vädret mycket riktigt vara nyckfullt i fjällmiljön så det går inte att förlita sig på sommarkläder även om långtidsprognosen visar strålande sol hela veckan, det kan ändra sig fort.

  Sedan kan jag bara säga att det är tuff men otroligt vacker vandring. Jag mötte flera som vandrade med barn, med rätt inställning är det här en tur som alla klarar. Ett äventyr att minas för lång tid framåt.

  Fortsätt gärna dela tips och ställ frågor i kommentarsfältet.

 7. Pingback: Nyckfullt fjällväder | Vandringsbloggen

Kommentera

Spara