Förra veckan pratade jag och Emelie om olika hinder för att vara ute på vandringsleden. Bedövande pollenallergi, svidande pansarpungar, besvärligt menshanterande och vad som händer när man blir skadad och inte kan utföra det man älskar mest.

Lyssna här: Vandringspodden – Pollen, mens och pansarpungar

Mina bästa tips till dig som är pollenallergiker

Jag är pollenallergiker. Björk. Al. Hassel. Gräs. Det innebär att ingen tid på sommarhalvåret egentligen är en särskilt bra tid. Pollendusterna liksom avlöser varandra och jag trycker i mig mer antihistaminer, ögondroppar och andra receptfria lindrare än apoteket har försäljningstillstånd till.

Men hey. Vad gör man inte för att kunna göra det man gillar mest. Jag bestämde mig tidigt för att inget får hindra mig från att göra det jag älskar. Det gäller bara att anpassa äventyren till vad nu kroppen pallar. Varken mer eller mindre. Det är liksom den gyllne regeln.

Smartaste knepen för att lindra . work with the season not against it. 

  • Använd receptfria läkemendel som lindrar symptomen.
  • Välj att ge dig ut på längre turer regniga dagar eller precis efter att det regnat.
  • Se till att duscha ordenligt och byta till rena kläder när du kommer hem. På så sätt kan iallafall ditt hem vara en fridstad.

Hur vet jag om jag har pollenallergi?

Vanliga symptom är kliande eller svidande ögon och nästäppa. Om du vill veta vad du är allergisk mot kan du gå till doktorn och göra ett sk pricktest. Jag minns det som världens roligaste grej. Först fick jag sitta i ett väntrum, sen kom doktorn och ritade ett rutnät på min arm för att sedan droppa en droppe av allergiframkallande droppe i varje ruta. Sen fick jag stränga order om att sitta still och vänta utan att gnugga, klia eller röra min arm som blev i allt mer uppror. Efter en stund så tittade vi på armen och så syntes röda utslag och med mig fick jag en instruktionsbok om allergener. Vad jag lärde mig den gången var att det är lätt att utveckla korsallergier mot persika, jordgubbar, päron och liknande frukter och rå potatis samt råa morötter om man stressar mycket samtidigt som det är pollenhögsäsong som man är känslig för. Så ta det lugnt där ute!

Läs mer om symprom och behandling på Sjukvårdsupplysningen 1177.

Kan man rymma från pollen?

När pollen blev som starkast här hemma så rymde jag upp till Åre. Jag såg ju på instagram att det låg snö kvar. Tänkte att Shiiiat vad smart jag är – nu har jag lurat Da Frekkin System. Det hade jag såklart inte. Pollen färdas med vindar. Och i den varma luften började knoppar leta sig fram, påskrisen på björkarna slå ut. Ja, pollen är oundvikligt.

En undersökning som jag skrollade förbi i sociala medier (hittar tyvärr inte tillbaka till den nu för referens) visade att 4 av 10 svenskar undviker eller minskar sin träning under pollensäsongen.

Lite humor om hur du kan hantera pollen. Blir inte bättre än vad du gör det till.

Hur hanterar du dina pollenbesvär? Vad är dina bästa tips? 

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Pollen är verkligen superjävligt – men upplever ändå medicinerna blivit bättre än de var förut. Blir inte fullt så trött längre under våren eller fullt så snuvig. Men det kan också bero på att jag blir äldre – är det inte vanligt att allergier är värre som barn?

    • Angeliqa Svara

      Åh, jag glädjs med dig att du är bättre! Fr mig avrierar det väldigt från år till år och i år med den stränga kylan som snabbt blev värme och allt slog ut samtidigt är det mer åt ett jävlskitår. Många utvecklar allergi i vuxen ålder som inte haft det förut. Jag tror min pollenallergi kom nån gång i tonåren och som du säger finns det bra med medecin idag som lindrar det värsta 😀 Hang in there kompis! KRAM

Kommentera

Spara