Nya Zeeland är en dröm för många vandrare, med den klassiska vandringen Te Araroa som den kanske mest eftertraktade upplevelsen. Sofia Lundemo har under 67 dagar vandrat 1300 km längs just Te Araroa. Här levererar hon en praktisk guide till dig som förbereder vandring på Nya Zeeland. Tips om packning, vad som är bra att tänka på för mat och boende, visum, kultur, rutiner och en hel del annat. Häng med, lär och inspireras!

Skor, kläder och utrustning

Ett ”misstag” vi gjorde var att tänka på svenska och norska fjällen när vi planerade vår vandring. Vi hade till exempel vandringskängor, vilket kan tyckas vara självklart, men på Nya Zeeland är det ingen höjdare då man gör så kallade river crossings hundratals gånger. Vi fick byta till sandaler varje gång vilket var lite omständligt. Dessutom funkade inte kängorna så bra att gå i när det blev lite lerigt och halkigt. Trailrunners är det man ska ha på fötterna, som pressar ut vattnet snabbt igen efter att man gått i vatten.

Annars hade vi samma typ av kläder som i fjällen, men eftersom solen är otroligt stark slutade det med att jag gick i mitt underställ. Det var svalast och skyddade hela kroppen mot solen.

En annan skillnad mot att vandra i Norden är att i princip alla har vandringsstavar. Det var något som räddade mina knän under alla timmar ner för berg och de var också till stor hjälp vid river crossings samt på ostabila delar av leden.

Trail runners, lätta skor som torkade snabbt var en fördel.

Kostnad

Priserna är något högre än i Sverige, så det är ingen billig vandring när man ska handla inför en etapp. Frukt var jättedyrt!

Det är även dyrt att resa till Nya Zeeland och ska man åka runt och bo på olika campingar så kostar det en hel del. Vi blev förvånade att de tog betalt för allt – verkligen allt. Ingenting är gratis.

Honungskanderade nötter, bananchips och M&M var en favoritblanding under vandringen.

Boende längs leden

Går man hela leden Te Araroa kan man bo i huts eller tält. På norra ön är man tvungen att bo på olika campingar då den delen av landet är mycket mer befolkat. På vilodagar bodde vi på hostels eller hus på camping. Vi delade ofta boende med andra vandrare, både för att få ner priset och för att det var trevligt.

Tältet var ett Hilleberg Allak fyrsäsongstält med två absider.

Vandringsvett och bästa tiden att vandra Te Arora

Nyzeeländare eller kiwis som de kallar sig är otroligt trevliga och tillmötesgående. Såg vi det minsta vilsna ut kom det genast fram någon och ville hjälpa till. Det är dock otroligt viktigt att respektera reglerna kring vart man får och inte får gå. Det finns ingen allemansrätt. Vissa delar går över privata ägor där man har fått tillstånd att dra leden och då är det viktigt att hålla sig på leden för att inte utnyttja detta. Om många går genvägar kan det hända att markägaren avbryter samarbetet med the Department of Conservation (DOC) och det straffar alla – även de som gör rätt.

Bästa tiden att åka för att kunna gå på södra ön är december och fram till april-maj. Ska man gå på norra ön kan man åka tidigare, då klimatet är mer tropiskt ju längre norrut man kommer.

Stannar man mer än tre månader behöver man visum på Nya Zeeland.

Följ med Sofia Lundemo på äventyr på @theswedishkiwis på Instagram.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara