Vandrar över Pyrineerna, vilar i en fårhage med Meindl kängor

Produkt: Meindl X-SO Lady Mid GTX

Teknologi: Gore Tex Surround

Passar för: Snäll vandringsterräng och lätt packning  mellan fjällstugor/härbärgen. Idag recenserar jag en känga som passar bra för alla vandrare med varma fötter. Vandringskängan har ventilation som går runt hela foten och samtidigt håller ute vatten. Kängan har jag fått testa från Meindl som ett pressutskick helt utan krav på motprestation.

Testets genomförande Kängan är använd under 700 kilometer vandring mellan franska staden St Jean Pied de Port och spanska Santiago de Compostella under en 30 dagar lång vandring. Många dagar låg temperaturen runt 25-30 grader i skuggan men vi vandrade också igenom spöregn uppe vid bergsmassiven. På kvällarna bytte jag till sandaler för att vila fötterna från att vara instängda i kängor, men hela dagarna gick jag i dess kängor.

Om valet av Gore Tex Surround Det var det viktigt att hitta en känga som både kunde hålla mina fötter svala och torra, därför ville jag att kängan jag skulle ha med mig på vandringen genom Spanien skulle ha Gore Tex Surround teknologi. Gore Tex membranet håller fukt ute samtidigt som det andas. Skillnaden mellan en känga med Gore Tex jämfört med en känga som har Gore Tex Surround teknologi är att den senare tillåter skon att andas runt om hela foten, inte bara ovansidan utan även undersidan av foten, där man oftast är som blötast och varmast.

Fördelar: Lätt att gå in och håller fötterna torra Jag hade bara gått in kängorna under ca. 5 kilometer innan resan. Trots det klarade jag mig undan några större blessyrer. Fördelar med Meindl X-SO Lady Mid GTX:

 • Lätt känga som inte tynger ner steget.
 • Känns sval på foten även varma dagar.
 • Snabb att gå in.

Kängan är anpassad för att gå i med lätt packning varma sommardagar. Under vandringen uppskattade jag att den satt löst runt foten och att den släppte in mycket luft för att ventilera foten. Jag som annars vandrar i riktigt rejäla kängor kunde verkligen känna skillnad att fötterna höll sig torra och att steget blev lätt. När det kommer till långdistansvandring blir varje gram extra slitsamt i längden, därför uppskattade jag att kängan var lätt kring foten.

Nackdelar: Lite stadga och stöd

 • Saknar stöd runt anklarna.
 • Har liten support och stadga för ben/knän.

När vi kom till lite tuffare terräng över Pyrineerna saknade jag stadga i kängan. Jag hade gärna sett att kängan gav mer support till anklarna för att hålla knän och fotleder i mer rätt vinkel där terrängen lutade mycket.

Sammanfattning och omdöme För den här vandringen, med lätt packning och snäll terräng var kängan optimal. Meindl-kängan hjälpte mig hålla fötterna torra och jag sparade definitivt mycket kraft och energi på att vandra med en lätt känga – under så många mil blir varje extra gram många kilo att lyfta i längden vilket förstås sliter på kroppen. Jag skulle inte ha denna typ av känga på fjällvandring med tung packning och krävande terräng. Precis på samma sätt som jag inte skulle ha en tung, vridstyv känga på lätt sommarvandring genom Spanien. Var produkt på sin plats. Vissa kängor jag har haft har bokstavligt talat krävt blod, svett och tårar innan de suttit som gjutna runt foten. Tack och lov var det lätt att gå in de här Meindl-kängorna eftersom de var snälla mot fötterna redan från start.

Lär dig mer om kängor och fotvård:

 1. Välj rätt känga – Igor på Naturkompaniet ger sina bästa tips!
 2. Han Wag Tatra – För fjällvandring med tung packning
 3. Tejpa fötterna för att slippa skavsår
 4. Smarta tips om vad du kan göra före, under och efter vandringen för att slippa blåsor och skavsår
 5. Vad är Gore Tex Surround Teknologi?
Författare Angeliqa

3 Kommentarer

 1. Har precis hittat hit till din blogg och jublade först när jag såg detta inlägg, men om jag förstår din recension rätt så är detta en känga för lätta vandringar? Jag hade så gärna önskat ett inlägg om vad jag ska välja när jag ska upp i (vad jag tror) lite tuffare terräng – Kebnekaise. Letade runt på din kategori ”Kläder och utrustning” men hittade inget mer om kängor. Jag är väldigt mycket nybörjare och har endast hittills varit ut på en dagstur i Sälenfjällen (som knappt räknas som fjäll om jag tolkar andra) för några veckor sedan, men blev genast sugen på mer. Har i dagsläget en känga från Adidas som funkade bra i Sälen men som jag tror är för enkel för Kebnekaise. Skulle uppskatta ett inlägg om vad du använder på denna typer av turer (eller en länk om du skrivit tidigare som jag inte hittat). Tack för en mycket inspirerande blogg!

  • Vandringsbloggen Svara

   Hej Annelie!
   Vad roligt att du hittat till Vandringsbloggen och att du hittat tjusningen i Vandring! Och frågar du mig så räknas allt sälenfjällen också som fjäll.

   Ska du gå i tuffare terräng behöver du en lite rejälare känga. Dels för att du behöver ett annat stöd för rygg, ben och fötter. Dels för att kängan ska hålla i många, många år. Bra kängor för fjällmiljö är förstärkta vid tårna där man ofta slår emot stenar och de är vridstyva i sulan, dvs om du kramar om kängan ska den inte ge med sig, det gör att din fot får support, inte behöver vrida och vända på sig och du minskar risken för skador och överbelastning.

   När jag är uppe i Fjällmiljö, som Abisko och Kebnekaise-området, där det både blir stenigt och där man behöver bära med sig både tält, kök, vatten och annat nödvändigt så använder jag Han Wag Tatra. Läs gärna mitt inlägg om Tatra Kängan.Självklart finns det andra märken både Meindl, Lundhags och många andra som har sin alldeles egna fjäll-anpassade känga i sina sortiment. Är du osäker och vill prova flera märken och vilka som passar din fot bäst kan jag rekommendera en tur till Naturkompaniet. Om det är något som är värt att lägga tid, efterforskning och pengar på så är det bra kängor (Och en bra ryggsäck) för det påverkar vandringsupplevelsen så mycket. Fokus ska vara på att njuta av kaffe, utsikt och turen – inte på onda fötter och skavsår.

   Läs mer om Tatra och om tips för dig som ska köpa känga:

   http://vandringsbloggen.outdrr.com/vandringskanga-hanwag-tatra/
   http://vandringsbloggen.outdrr.com/valj-ratt-vandringskanga/

   Stort lycka till på sommarens vandringar!

   /Angeliqa

 2. Vilket bra inlägg. Jag letar kängor för vandringar i Klippiga Bergen. Ska definitivt lägga Tatra kängan på minnet när jag besöker butik! Och tack för härlig blogg. 🙂 / Stina i Colorado

Kommentera

Spara