Vad: Ultralätt tält för 2 personer

Läs mer: MSR – Freelite 2 

Vikt: 1,36 kg Inför sommarens långvandring har jag fått låna ett lättviktstält från MSR. Det är ett utav de absolut lättaste tälten som finns på marknaden och under sommaren har det fått följa med under mina vandringar i Västmanland, Mora och längs med St Olavsleden. Tältet för två personer väger 1 360 gram.

Mina åsikter och funderingar efter att ha tälttestat MSR lättviktstält: Tältet är väldigt lätt att bära. Finns det någonstans i packningen som det går att spara mycket vikt så är det verkligen på saker som man använder när man ska sova. Tält, sovsäck, liggunderlag. För första gången har jag kunnat packa en full vandringsryggsäck för fjällvandring/flerdagarsvandring som hamnade närmare 16 kilo än 20 och det gör skillnad för vandringsupplevelsen. Tältet sätts upp med en enda stång och innertältet knäpps fast på stången med fästen. När det har varit fint väder (garanterat fint väder) så har jag sovit med bara innertältet uppslaget och kunnat se natthimlen genom myggnätet. I Mora gav det bra skydd mot de jättemånga myggen och det blev en långfrukost i sovsäcken.

Utrymmesmässigt så får det precis plats två liggunderlag bredvid varandra. Kängor och lite små saker får plats längst ned vid fotändan. Och det finns öppning på vardera sida – så det är lätt att komma ut på natten. När regnskyddet var fastspänt kändes tältet lite klaustrofobiskt. Då hade jag föredragit att ensamsova i tältet. Och när det har varit kallt eller blåst så har det dragit mycket längs med golvet, kanske tack vare att myggnätet ventilerar väldigt bra samtidigt som det är svårt att få ned tältduken hela vägen ned. Det är helt enkelt en konstruktion som ventilerar väldigt bra. Vilket också gör att detta tält inte skulle få följa med om det finns risk för sidledsregn i kombination med storm – som av typen jag upplevde i Alesjaure (video) i somras.

Foto: Rania Rönntoft, Rowan Tree Photography
Foto: Rania Rönntoft, Rowan Tree Photography
Författare Angeliqa

Kommentera

Spara