Under vintern har jag testat Primus Vintergas . Nu kommer den fullständiga slutrapporten efter en vintersäsong med vintergas istället för sprit i vandringspackningen. Kokar upp avtten med primus kompakta kök - hängandes i ett träd

Lågan brinner vackert i eftermiddagsmörkret.

Bakgrund – Inbiten spritköksanvändare vidgar vyerna

Under min uppväxttid – och för all del tiden fram till nu – har jag använt mig av spritkök, som under turen till Malmö. Jag har använt t-röd som jag hällt i en mässingsfärgad kopp tillsammans med vindskydd och kastruller tillhörande trangiakök. Spriten brukar jag förvara i en separat flaska i packningen. Första gången jag kom i kontakt med gaskök var under Fjällräven Classic i somras då mina tältkamrater Jonna och Johan hade med sig ett varsitt exemplar av gasbrännare. Under mina vinterturer har jag tidigare använt sprit som bränsle. Det betyder att jag inte har någon tidigare erfarenhet av att använda gas vintertid.

Testets genomförande – Vintergasen ut på tur

Jag har testat vintergasen under perioden December 2014 till och med Februari 2015, det var under den tid vi hade turen att ha minusgrader i mellansverige. Totalt blev det sex tillfällen att testa vintergas. Under testtillfällena har det varit temperaturer från -10 grader upp till + 2 grader. Under turerna har jag spenderat 4-6 timmar utomhus. Samtliga test har genomförts i närheten av Västerås, antingen ute på Ängsö eller vid mälaren. För att testa vintergasen har jag använt mig av Primus lite +, ett lätt och behändigt kök där brännaren skruvas fast på gasbehållaren – köket står sedan på marken, eller hängs i ett träd, för att koka upp vatten/kaffe/glögg eller vad man nu har med sig. Kökets storlek är anpassat för vandrare som i första hand snabbt behöver värma vatten till frystorkad mat eller till fikapausen – så det passade mina behov väldigt bra.

Slutomdöme – En vintergas att lita på

Efter vinterns testtillfällen med Vintergasen är det nu dags att summera hur gasen har fungerat. Mitt slutomdöme är att Prumis Vintergas har fungerat mycket bra. Oavsett om gasen har använts vid + 2 grader eller – 10 grader så har den fungerat felfritt. Det har varit enkelt och smidigt att använda gasen och den har fattat eld direkt utan någon form av förvärmning. Dvs. jag har haft gasen i ryggsäcken under dagen sedan har jag ställt gasen på den frusna marken för att tända eld – och det har gått väldigt smidigt. Den viktigaste reflektionen jag gör i egenskap av att tidigare ha använt mig av spritkök är att detta alternativ både är smidigt, snabbt och enkelt.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara