I veckan har jag varit ute på Ängsö och testat den nya vintergasen från Primus.  Det blev te med smak av ingefära och citron. Under vintern och våren kommer jag att ingå i en testpanel för Primus Vintergas. Det innebär att jag går över från spritkök till gaskök och att det nu blir vintergasen som får följa med mig i ryggsäcken. I vinter kommer jag hålla mig till dagsturer så räkna med att du får läsa om mina näräventyr, kaffekokande och ute-fika. Håll tummarna för att minusgraderna och de arktiska vindarna kommer snart!

Primus Lie+ kök

Gasköket kan hängas upp på en gren medan det används. På bara någon minut är vattnet kokhett, det kallar jag energieffektivitet.

Primus Lite +

Gasen kan användas ned till 22 minusgrader – en funktion som belönats med Gold Industry Award och TGO High Commended i en brittisk tidning.

Primus lite+ ovanifrån

Snabb kemiläxa:  Gasen består av en blandning av propan, butan och isobutan. Konstruktionen i gasbehållaren är ny, det finns en tunn extra vägg som gör att förvandlingen mellan vätska och gas går snabbt – det löser de problem som uppstår med ”vanlig” gas under vinterförhållanden.

Korta fakta: Väderlek: +2, lätt blåst, uppehåll Plats: Ängsö Naturreservat

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

 1. Nice! Jag måste också köpa den gasen.
  Nya Primus LITE köket är nice, hade det gamla ETA SOLO innan.
  Stor skillnad i konstruktion och effektivitet.
  🙂

  • Ja, det är jättesmidigt! Gasen kommer ut i butik frammåt vårkanten. Jag kan själv bara jämföra mitt kök Lite+ med gammal hederlig spritbrännare och trangiakök. Snabbt, smidigt ooch enkelt är det att få kokande vatten på bara några minuter. Dessutom tycker jag att det känns säkrare att slippa palta med t-röden i tid och otid. 😀

 2. Är Primus Lite+ köket något nytt som har du fått testa?
  🙂

  Att de där spritköken ens säljs fortfarande. hehe
  Man vill ju ha det lätt och med låg volym.
  Jag försöker få ner min packning i volym mer och mer.
  Provade 47 L rygga i somras, tänkte testa en 37 L nu framöver.
  (hittar man rätt modell så kan det funka)
  Är faktiskt förvånad att många vandrare bär så enorma packningar, det är rena döden ju, speciellt på sommaren.
  Vet knappt vad min 65 L Kajka ska aktivera sig med, vinteräventyr troligen när fetare sovsäck och maffigare förstärkningsplagg ska med.

  Har även testat gasolbrännare från MSR. Rätt nice, de har också en del nya modeller.

  Ska jag bara ut i närheten, så brukar jag vara lat och ta med en termos kokhett vatten.

  • Hej Jojje!

   Ja, jag är med i Primus testpanel för nya vintergasen så då passar jag på att prova Lite + köket.

   Det här med packningens vikt är en fråga som kan stötas och blötas i oändlighet. I somras vandrade jag Fjällräven Classic med 19 kilo på ryggen – det är inget jag skulle rekommendera någon att göra. Har du några sjyssta tips att dela med dig av om hur du bantar packningen? Vad är onödigt och vad är typiska vikttjyvar i packningen?

   Allt gott till dig!

   • Tjo!

    19 kg? Försökte du ta livet av dig eller? haha

    Man får ju kolla på de stora delarna först.
    Tält, sovsäck och liggunderlag, sen anpassa ryggsäckens volym. Nu kommer även ekonomin in, det kostar att ha smart utrustning som ändå är bekväm. En sabbad kropp är inte kul under äventyren.

    Låg vikt för att skona ben och rygg och låg volym för att slippa en stor väska som svajjar.

    Jag har bytt utrustning några gånger senaste 2 åren.
    Mitt nya 1-mans tält ”Nordisk – Telemark 1 LW”, det väger knappt något och är grymt! Extremt låg volym för att vara ett komplett tält.

    http://www.nordisk.eu/fgreen/products/tents/tents-detail/type/tents/categories/telemark-1/product_model/lw/

    Det säljs hos Outnorth. 3900 kr.

    Jag har gjort ett skyddsunderlägg av presenning för att skydda mot ruffigt underlag, väven är väldigt tunn på tältet.

    Sovsäcken är en Haglöfs Goga 1S, dun. Funkar på sommarfjäll och kyliga nätter.

    Liggunderlag just nu är ett uppblåsbart som endast är 120 cm långt.
    Therm-a-rest Neoair Xlite.

    Istället för att ha med en yxa så har jag min Fällkniven A1, den går att hugga kvistar med, bra tyngt men ändå smidig.

    Lite här och lite där så sticker vikt och volym iväg har jag märkt.

    Less is more!

    För en nödsituation så behöver man ju ha med en del utrustning, men man får balansera. Första hjälpen måste finnas med. Här bör man egentligen ha rätt saker med sig. Tyvärr är risken att volymen jäser till sig!

    Förra sommaren experimenterade jag faktiskt med en 25 L ryggsäck, istället för sovsäck så fick en liten dunfilt från Tierra åka med. Och jag fick faktiskt plats med allt inkl mat för 3 dagar och 2 L vatten.
    OTROLIGT!
    Men det ska tilläggas att dunfilten funkar när det är varm sommar och man får komplettera med ett tunnt underställ och tjockare sovstrumpor.

    Vad det gäller volymen på maten. Testa fullkorns snabbmakaroner ihop med olika pulversoppor, tokbilligt och tar inte upp så mycket volym.
    Brukar även ha med fruktsoppa i pulverform, rätt gött.

    Med den nya ryggsäcken på 37 L blir det att testa fram en effektivare volymhantering. Alltså hur varje sak ska packas. Om det ska rullas eller vecklas ut platt. Som liggunderlaget kan ligga platt i bottnen tills kvällen. Man ser ju om det blir olika stora luftfickor mellan delarna. Poff så har man fått loss 1L i volym som räcker till t ex maten.

    Det är kul att testa fram effektiv äventyrspackning! 🙂

    Jag har en hel del i bloggen. Brukar säga att min blogg är dyr att driva eftersom jag köper mycket utrustning och outdoor kläder!

Kommentera

Spara