Louise Forslycke-Garbergs har varit ständigt närvarande på Vandringsbloggen i flera år. Ibland har hon skymtat förbi i bild, men för det mesta har hon hållit sig där hon trivs allra bäst – bakom kameran. Äntligen är det dags att hälsa närmare på min alldeles egen husfotograf, en av mina största inspirationskällor och bästa friluftskamrater. Här berättar hon om hur hon hittade till fotograferandet, viljan att berätta en historia i sina bilder och delar med sig av sina bästa fototips.

Samtliga foton: Louise Forslycke-Garbergs

Louise, berätta om hur allt startade!

“Allt startade för massa år sedan med att jag pluggade hotell och inte alls trivdes med det, det var inte för mig. Sedan yngre tonåren drömde jag om att fota, men mina föräldrar sa att det inte gick att leva på det så då pluggade jag ekonomi och sen hotell. Min bästa vän kände att ett vanligt jobb inte passade för henne, så hon satsade på att bli konstnär. Jag blev inspirerad av henne och tänkte att “äsch om man satsar hårt och kämpar så går allt”. Så jag köpte mig den bästa kameran jag kunde för pengarna jag hade sparat och började fotografera sjukt mycket. Jag kan bli besatt av saker när jag är intresserad av dem, så jag ägnade all vaken tid åt att läsa på om foto, fototekniker, fotostilar, kamerans teknik och allt jag kom över. Det gör jag fortfarande – jag slukar allt jag hittar. Nu blir jag mer inspirerad av liknande saker – som konstnärer och idéhistoria – närliggande kreativa yrken. Jag fotade supermycket, instagrammade mycket och ganska snart fick jag mitt första fotojobb. I början bytte jag foton mot andra saker – som att fotografera ett reseföretags expedition på Kebnekaise och i gengäld fick jag en glaciärskurs. Väldigt snart insåg jag dock att det inte gick att jobba mot upplevelser. Det blev väldigt mycket jobb väldigt fort och då började jag ta bra betalt för mina jobb. Idag lever jag på fotograferandet heltid, har startat aktiebolag, har nära samarbetspartner och anställda som i olika projekt. Har idag levererat fotomaterial till boken Vandra och många utav Sveriges största tidningar, friluftsföretag och utbildar inom fotografering till privatpersoner och företag. Dessutom arbetar jag som krönikör och skriver för nättidningen Urstig och Åre Idag.”

Naturen är ständigt närvarande i det du gör. Vad betyder naturen för dig och hur ser ditt uteliv ut?

“Naturen är en stor del av mitt liv, jag lever i Åre och bor nära vild natur – jag flyttade till Åre för att det finns otroligt många fototillfällen utanför dörren. Jag kan inte tänka mig ett liv när jag inte har naturen nära. Jag kan inte tänka mig att bo i en stad en längre tid. Jag behöver kraft och energi från naturen – det är livsviktigt för mig. Jag flyttade upp till Åre och pluggade vildmarksguide och har stor nytta utav det när jag fotograferar. Det är en konkurrensfördel att jag alltid kan ta hand om mig själv ute i naturen. Jag kan hålla mig varm, hitta rätt och ta hand om mig själv i naturens mest extrema väderlekar samtidigt som jag utvecklat mitt personliga ledarskap. Många fotografer som kommer upp hit underskattar vad kyla, väta och hunger gör med dem.”

Att se och förmedla naturen och olika miljöer genom kameran – vilka möjligheter och begränsningar innebär det?

“Jag hade förut med mig kameran jämt, jämt, jämt, jämt. Jag älskar att fotografera, men när jag gör det är jag inte helt närvarande, Jag tänker på bilden, vinklar och om det i situationen dyker upp en nice bild. Så jag har nu börjat sätta upp regler. Jag planerar i förväg när jag tror det kommer vara som mest episkt. Och då tänker jag också på om jag vill fotografera det mest episka eller om jag vill uppleva det. På så sätt begränsar jag hur mycket jag fotograferar. Till exempel om jag går ut någonstans där jag ofta är, då försöker jag lämna kameran hemma. Annars blir det lätt att jag står och tänker att jag ska ta en bild. Men sen kan det hända att det kommer ett norrsken och då svär jag massa när jag inte kan fotografera det fina norrskenet istället. Framför allt Instagram känns som att många är så inne på att hitta den perfekta bilden för Instagram att man glömmer njuta av sällskap, utsikt och naturen man är ute i. Har man inte ambitionen att göra naturupplevelsen och fotograferandet till sin karriär vill jag tipsa om att faktiskt utnyttja tiden utomhus till att andas och njuta av nuet – var närvarande i det du gör. Det är det absolut viktigaste.”

Vilka är dina bästa tips för den som vill bli en bättre fotograf?

“Jag tycker att många underskattar vikten av att behandla bilder i ett bildredigeringsprogram – det finns många bra mobilappar, som VCSO och Instagrams redigeringsmöjligheter, Photoshop och Lightroom. Jag vill tipsa om att titta på Pinterest och Instagram om det finns någon sorts bilder som du gillar, vad inspirerar dig och vad vill du dela med dig av till andra? Titta gärna lite utanför ramarna och se vad du gillar. Sedan kan du hitta din egen stil som du delar med dig av just utifrån det du hittar och tycker om. Sedan ska du ha kul och våga testa. Var inte rädd att klicka massor när du är ute. Jag kunde fota 500 bilder på en timme och några blev bra. Idag fotar jag direkt bilden jag vill ha. Med tiden lär du dig vad som fungerar – men låt processen dit ta tid.”

Hur ser framtiden ut? Vad har du för planer och drömmar?

“Jag har nyligen börjat arbeta med video – ett format som är roligt och kreativt utvecklande för mig. Det är kreativt komplext och mer utmanande eftersom man får tänka i flera steg då det är många moment som ska anpassas – ljus, vinklar, musik, storytelling. I fotograferandet arbetar jag mycket med storytelling, men det blir ännu viktigare i video och där får jag verkligen använda min kompetens allra bäst. Det är just att berätta historier som jag brinner för. Just nu drömmer jag mest om att utveckla entreprenörskapet och bygga upp ett team där vi arbetar tätt ihop med till exempel fotoassistent och säljare. Rent fotomässigt har jag gjort mycket av det jag velat göra. Nu vill jag ha en fysisk plats att kunna jobba på tillsammans med ett team och utveckla det under året som kommer.”

Följ Louise på Instagram, @isbergsphotography, eller surfa in på isbergsphotography.com.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara