3 Projekt som främjar ungas fysiska rörlighet

Under Friluftsfrämjandets 125-årsjubileum lyftes frågan om svenska barns stillasittande. Enligt WHO behöver alla abrn röra sig minst en timme om dagen, men knappt hälften av femteklassarna kommer upp i den nivån. Barn idag sitter still 9 timmar om dagen – då är sömnen inte inräknad.

3 projekt som vill främja ungas rörelse

Det finns flera initiativ runt om i Sverige där krafter går samman för att minska barnens stillasittande. Här är några utav dem.

1 SPRING I BENEN.

Nätverket Spring i benen är ett nätverk med 150 lärare i Stockholms grundskolor som samlas för att verka för mer rörelse och fysisk aktivitet på sina skolor. Genom nätverket skapas en långsiktig, kontinuerlig utveckling som kommer inifrån varje skola.

2 SKOGSHJÄLTARNA.

Skogshjältar anser att små insatser kan göra stora skillnader. Risengård har närområdesutmaningar eftersom skogen inte är lätt tillgänglig för familjer som bor i området. Föräldrar har låg kunskap om att vistas i naturen och hur allemansrätten fungerar. Barnen är ofta utsatta för våld och kriminalitet. Många av barnen har bevittnat mord eller pistolskjutningar i eller nära hemmet. Föräldrarna vågar därför inte släppa ut barnen.  Skogshjältarna använder naturen i undervisningen, på mattelektionen räknar man pinnar och väger dem. Ute i naturen utvecklas språkkunskaperna och barnen blir inkluderade i sin omgivning när de kan börja sätta ord på omgivningen de är och vistas i.

Läs mer: Skogshjältarna (Friluftsfrämjandet)

3 GENERATION PEPP

Generation pepp är en organisation som strategiskt och systematiskt arbetar för att samla samhällskompetens för mer rörelse hos barn.

Läs mer: Gen-Peps hemsida

Det finns till exempel skolor som låter barnen vara ute och gå trettio minuter innan de skriver Nationella Proven. Det har visat sig ge högre resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *