Namn: Ragnhild Holø

Ålder: 33 Bor: Lillehammer, Norge

Sysselsättning: Journalist Ragnhild Holø tycker att maten smakar bättre utomhus och hela familjen har ett aktivt uteliv där de upptäcker de norska närområdena tillsammans under vardagskvällar och veckoslut. På instagram delar hon med sig av sin utematlagning och sina recept under namnet @utepaaturmedprimus.

Småbarnsmamman från Lillehammer kombinerar barn och friluftsliv Ragnhild bor i Lillehammer i Norge tillsammans med sin familj. Vintertid utnyttjar hela familjen de skidspår som finns i området och sommartid finns gott om stigar och spår för cykling, vandring, mountainbike och joggingturer.

Det enda jag saknar i Lillehammar är närheten till höga toppar. Men det är bara ett par timmars färd till Jotunheimen som ofta besöks både till fots och med skidor.

Naturen har en stor betydelse för Ragnhild, hon gör både näräventyr med barnen i skogarna omkring  Lillehammer och längre expeditioner ute på högfjället. Hon och sambon har barn från tidigare förhållanden så de anpassar äventyren med lite längre och mer avancerade äventyr de veckor barnen är borta. Under sin tid på Nordfjord Folkehøgskule på Vestlandet väcktes äventyrlustan på allvar. Innan dess hade Ragnhild varken sovit i tält, lagat mat utomhus eller gått med stegjärn och stighud. Skolåret avslutades med att gå över Norges största glaciär Jostedalsbreen. -Väl nere vid fjorden igen så var det en extremt glad och solbränd tjej som stod där. Jag var bara tvungen att fortsätta följa den vägen jag påbörjat, säger Ragnhild.

Ragnhild Holö Skeikampen

En typisk familjebild. Här lagar 8-åriga Helle och 4-åriga Ingeborg pinnbröd med sesamfrön.

Det finns mycket mer än marshmallows och korv med bröd att tillaga utomhus Ragnhild har inte med sig traditionell turmat när hon är ute. Istället utgår hon från den mat hon själv gillar, en salig blandning av norsk, italiensk och indisk mat. Regeln är att maten ska gå snabbt att tillaga, inte mer än 15 minuter, och rätten ska passa både barn och vuxna. Sedan innehåller recepten vanliga råvaror som finns i vanliga butiker. – Jag slår gärna ett slag for grova och sunda varianter av mat, och närodlat om jag kommer över det. Men det serveras inga anpassade LGHF-rätter eller sockerfria recept. Jag tycker att man behöver få i sig lite socker och kolhydrater när man är ute i naturen och använder kroppen.

Ragnhild_Holö_paaturmedprimus_utematlagning_familj

Familjen lagar chorizopasta tillsammans ute på tur. Kylan är den största utmaningen Ragnhild berättar att den största utmaningen med utematlagning är under vinterhalvåret. När det blir kyligt och temperaturerna kryper ned mot -20 får instagramkontot pausas från nya maträtter. Förutom kylan finns det bara fördelar enligt Ragnhild: -Att laga mat utomhus har med sig fördelarna att få äta till fin utsikt, det luktar gott om skogen och det är trevligt att sitta framför gasköket och lyssna på lågan eller titta in i elden.  Det är ett härligt sätt att umgås tillsammans. Sedan gör det inte heller något om det spills lite. När hela familjen är ute tillsammans brukar barnen antingen leka med stenar, pinnar och kottar eller vara med och hjälpa till med maten. Ipaden lämnar de hemma och låter naturen stå för underhållningen. -Sist men inte minst smakar maten mycket bättre utomhus, säger Ragnhild.

Kokkonsten går i arv i familjen – nu vill Ragnhild inspirera andra Ragnhild diskuterar gärna recept med sin faster som har arbetat som kock. Hon läser också matbloggar och kokböcker men undviker de traditionella turmats-kokböckerna eftersom det ofta är samma mat som går om igen. -Min plan är att starta en blogg, det är ett forum som passar bättre för recept än Instagram. Just nu jobbar hon som journalist, men kommer satsa heltid på nya matbloggen från maj och hoppas på att recepeten en dag i framtiden kommer samlas i en kokbok.

BILDER: Alla bilder i detta inlägg är Ragnhilds privata.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara