Rebecca Björk hade tråkigt hemma en regnig dag 2013. Då bestämde hon sig för att anordna Midnight Sun Run – Ett springlopp i midnattssolen där alla pengar samlades in till förmån för de som saknar rent vatten. Fantastiskt initiativ av en tjej som inte ens fyllt 25 år. Det är få personer som sprider så mycket genuin glädje och energi omkring sig som Rebecca gör! Jag träffade Rebecca när jag var funktionär i Abisko, hon jobbade samtidigt på Turiststationen. En ledig stund mellan alla arbetspass, allt vandringsmingel och inplanerade vandringsturer  passade vi på att fika med storslagen utsikt från Aurora Sky Station.

IMG_7760[1]

Midnight Sun Run – Terränglöpning för välgörenhet

Midnight Sun Run är ett lopp där deltagrna springer en runda som är ungefär 17 kilometer lång med start och mål i Paktajaure i Abisko. Rundan går över varierande terräng och börjar längs med rallarvägen. Det ger deltagarna en rundtur i fjällnära miljö i en av Sveriges nordligaste städer. Rebecca beskriver loppet såhär:

”En välgörenhetsrunda helt utan prestation – bara en massa härlig rörelse i idyllisk natur!”

Deltagarna behövde inte betala någon anmälningsavgift för att vara med i loppet. Däremot uppmuntrades de att ge en frivillig donation som skänkts till ett projekt som hjälper människor i tredje världen att få tillgång till rent vatten.

IMG_7772[1]

Idag, eller rättare sagt inatt, kommer nästa Midnight Sun Run gå av stapeln. Trailrun-loppet som Rebecca skapade 2013 lever vidare även om hon själv nu gått vidare till nya utmaningar. – Det är himla bra att min ”Abisko anda” lever kvar fastän jag flyttat där ifrån. Hemligheten är ett vinnande koncept som genererar vinsten till alla, individen får motion och sedan går insamlingen till rent vatten för de som behöver. Rebecca har tagit med sig sin härliga energi och sitt initiativtagande från Abisko till att starta upp en egen friluftsverksamhet i Byske tillsammans med sin stora kärlek.

Drömmen – En friluftsoas med plats för gemenskap

Idag så lever Rebecca ihop med Magnus som hon träffade i Abisko. I höstas köpte det ett hus med massor med mark och en camping och de har precis fått tillökning i familjen med en liten Elmer. Men entrepenörsandan har inte slocknat. Långt därifrån. Rebecca berättar att hon och Magnus tillsammans utvecklar sin gemensamma dröm. Campingen som tillhörde huset har de renoverat och utvecklat och de har redan fullbokat. Campingen kallar de för Aktiv i Norr  och de vill erbjuda människor en plats där de kan hitta gemenskap nära naturen. I området finns god klättring, fina löpstigar, bra paddling i både vilda och lugna vatten. Dessutom är det en av Sveriges bästa laxälvar som brusar mitt i allt de fina, det gör att flugfisket är en populär turism här i Byske. De arbetar hela tiden med att utveckla verksamheten och de kommer att driva olika evenemang, kick off för företag, klätterfestival, löparkvällar och mycket mer. Tack Rebecca för en mysig fika och trevligt sällskap, jag önskar dig all lycka till i framtiden! Keep up the good work!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara