Du verkar ju ha ont?! Och gå i lera, genom vattendrag och i uppförsbacke är det ett värdigt sätt att spendera semesterdagarna? Reaktionerna på vandringsrapporten från Fjällräven Classic kommer från vänner i min omgivning som undrar om jag är riktigt klok.

Sista delen i videodagboken – Vi reflekterar över vandringen vi just genomfört. Ja, det gjorde ont och vandringen var utmanande. Det är alltid obehagligt att stretcha gränserna – men det är också då man växer lite, lite som människa. Det är inte smärtan i fötterna jag kommer bära med mig som minne av Fjällräven Classic. Smärta varar en liten stund – de minnen jag har med mig av miljön, landskapen och människorna jag  mött har lämnat betydligt mer långvariga minnen. Det är de glada stunderna jag ser tillbaks på. Nu när jag sitter här två dagar senare för att sammanfatta alltsammans, gå igenom bilder och försöka beskriva hur det kändes. Då kan jag inte sluta le. Jag har varit med om mitt livs äventyr och jag kommer alltid tänka tillbaka på detta med stor glädje. Om jag skulle få chansen att vandra Fjällräven Classic igen så tvekar jag inte en sekund på att göra om det.

Hjärtat, själen och personlig utveckling

Det som gör Fjällräven Classic speciellt är att vandrarna vi mött varit från massor med olika länder, norskar, danskar, koreaner, kineser, tyskar och fler. Vi har mött  den yngsta vandraren, 14 månader gamla Malkom, och äldre veteran-vandrare på sisådär 60 + år. Jag såg till och med en vandrare med en tax, den hade egna små röda vandringsskor, det är sådant som gör vandringen speciell. Det är sådant som är häftigt med Fjällräven Classic.

Rastrutiner på Fjällvandring

Har du tur träffar du vänner för livet. Bjud på ett leende och tjöta lite längs med leden. Längs med hela leden har vi också träffat fantastiska funktionärer som hejjat glatt, bjudit på ett leende alldeles okristliga tider och alltid trevliga ord på vägen. Alla dessa glada, entusiastiska människor gör att stämningen längs med leden och i målgången blir väldigt speciell. Det liksom kokar lite grand. Det finns ingenting som inte ordnar sig.

Inte riktigt samma utmaningar som hemma

vandra mellan nikkaloukta och kebnekaise

Det som är enkelt och självklart hemma kan vara en utmaning ute på leden. Det finns massor med saker man måste ta ställning till i fält; Vart ska jag som tjej kissa när vi vandrar i en miljö med milsvid utsikt? Hur gör man egentligen för att toapappret ska försvinna och inte förstöra naturupplevelsen för efterföljande vandrare? Och vilka rutiner ska jag ha för att må bra och inte ta slut på kroppen under vandringen? Läs på och våga nörda lös lite på Google innan vandringen. Det är mitt bästa tips till dig som vill få ut så mycket som möjligt av din vandring.

Vandra lätt och välj utrustning med eftertanke

Angeliqa Mejstedt och Johan Forsberg på väh mot målgången i Abisko under Fjällräven classic

Ryggsäcken kändes tung, det gjorde att belastningen på fötter och knän ökade i onödan. Det var den enskilt största missbedömningen jag gjorde innan jag startade. Om jag skulle göra en enda sak annorlunda så skulle det vara att packa min ryggsäck lättare. Inga onödiga kilon får finnas, att bära bara några kilo mer än nödvändigt sliter på kroppen i onödan. Det ger mindre energi över till att njuta av omgivningarna. Och jag skulle se till att jag lärt mig mer om att själv justera utrustning, som inställningarna på ryggsäcken, innan jag kom ut på leden, det hade underlättat mycket och sparat tid.

Johan Forsberg, Angeliqa Mejstedt och Jonna Jinton innan starten av Fjällräven Classic

Du kommer utmana dina egna gränser, både fysiskt och mentalt. Förberedelse är viktigt. Det går inte att anmäla sig till denna vandring och tro att man inte behöver förbereda sig innan. Men alla kan klara det, jag menar alla, det gäller att lyssna på kroppen, låta vandringen ta den tid den behöver ta och träna att gå med både packning och skor innan starten. En av de största anledningarna till att jag bloggar är att jag vill inspirera andra att ta sig ut i naturen mer. Om jag kan fixa det här då kan alla göra det. Tack till alla som gjort Fjällräven Classic till det hjärtliga, välkomnande och inkluderande event som det är. Jag är stolt över att ha kunnat vara en del av detta. Både som vandrare och funktionär. You are simply the best!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara