Att vandra tillsammans med andra kan på många sätt pröva relationerna. Oavsett om du är ute med vänner, familj, partner eller kollegor så kan friktion uppstå på de minst oanade sätten när ni utsätts för vädrets makter, uppförsbackar och ni behöver umgås trötta och småhungriga samtidigt som ni kan behöva fatta tuffa beslut om färdvägar och vart mysigaste tältplatsen finns. Vi har alla olika personligheter – både i livet och på fjället – och hur vi reagerar under påfrestande omständigheter varierar.

Mitt bästa tips är att redan långt före ni står ute på leden skapa ett gruppkontrakt så att ni pratar ihop er på förhand om olika situationer som kan uppstå på leden, hur ni ska fördela ansvar och vad ni har för förväntningar på tiden tillsammans och varandra. Detta kommer nog mer naturligt om du vandrar med totala främlingar och nya bekanta, men det är lätt hänt att gamla relationer ”tas för givna” för att ni har olika roller inpräntade redan. Så var extra noga med att förbereda dig och ditt sällskap om det råkar vara någon du verkligen bryr dig om att ha en fortsatt bra relation med när du kommer hem – som nära vänner eller en partner. Jag har varit med om början på slutet till bådadera som kanske, kanske kunnat undvikas på förhand med en bra struktur som jag delar med mig av idag såhär några kloka år senare. Gör inte om mina misstag helt enkelt.

4 saker att diskutera i gruppkontraktet

 1. Resurser: Personliga resurser i gruppen kan vara en guldgruva för vandringen. Någon kanske är hejjare på att knåpa ihop finurliga vandringsmarscher ni kan sjunga i mentalt utmanande partier av leden. En annan kanske kan dela med sig av spännande livshistorier vid lägerelden på kvällen medan en tredje kanske kan alla ätliga växter att peka ut längs med vägen. Bland materiella resurser är det bra att på förväg ta reda på om ni kan dela tunga saker som kök och tält eller om var och en bär med sitt eget för att klara sig själv.
 2. Rutiner: Prata igenom vilka sorts rutiner som är viktiga för er och vad som krävs utav er i den typen av terräng där ni ska vandra. Är det en lugn och kravlös strapats där dagen får veckla ut sig i sin egen takt efter en lång sovmorgon i tältet? Eller behöver ni gå ett visst antal kilometer varje dag och ha strikta rast- och lunchrutiner för att klara av en krävande strapats? Fundera på vad som är syftet med att ni beger er ut i naturen och vilken typ av upplevelse ni gemensamt vill ha.
 3. Roller: De största sakerna som kräver energi på leden är att navigera och att laga mat. Kan ni komma på ett system som engagerar alla i gruppen men samtidigt rotera så att ni turas om med olika aktiviteter? Ansvara för middag olika dagar? En navigerar fram till lunch och en annan fram tills kvällslägret? Vad är rimligt för er?
 4. Konflikter:  Hur ska ni lösa konflikter som uppstår på leden. Fundera på i vilka situationer en konflikt skulle kunna uppstå och hur ni reagerar under press. Blir någon extra sur när det gått långt mellan måltiderna? Vem biter ihop och blir tyst när uppförsbackarna känns krävande? Vad kan ni göra för att visa omtanke gentemot varandra? Hur agerar ni om det oväntade händer? Någon skadas eller ni är inte överens om vägvalet? Vems vilja får vinna då?

Om du vill läsa mer om friluftssjälvförtroende, gruppdynamik, att vandra tillsammans med andra och olika tips och knep för att förbereda en säker och härlig vandring vill jag tipsa om min bok Vandra från Natur och Kultur.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. 86 400 fällan och gårdagens middag och slutligen var i h….te är?

  1, 86 400 är antalet sekunder/dygn undvik att vara tillsammans hela tiden (siamesiska tvillingar) ingen av oss är så underbart trevlig och intressant så vi kan umgås (slita på varandra hela tiden), planera in egen tid/egen liten utflykt. Planera in den, skall inte vara en akutlösning när ni redan har nött ut varandra.

  2, Gårdagens middag i botten på frukostkastrullen är inte en bra start på morgonen, ordning och reda samt hygien.

  3, Den utrustning som inte används är alltid nedpackad, vårda utrustningen och håll den ren och torr.

  Mina erfarenheter är att avsaknad av ovanstående oftast är grunden till mycket ”tandgnisslan” och sura miner.

  TR

  P,s Att utveckla samarbete tar tid och går ofta via lite friktion, det är bara att gilla läget. De bästa relationerna som håller i vått och torrt kommer inte genom vackra och soliga dagar.

  • Angeliqa Svara

   Tusen tack för ditt svar – jag älskar och adopterar 84 regeln på stående fot 😀

Kommentera

Spara