Vatten är livsviktigt för vandrare – när vätskenivån sjunker riskerar du att fatta dåliga beslut och kroppen kan göra ont och omdömet svikta.  Så se alltid till att dricka ordentligt inför- och under vandring så kommer du må bra där ute. 

Foto: Mattias Stedt

Visste du att det är farligare att vara utan vatten än att vara utan mat? Utan mat klarar du dig nästintill en månad på kroppens reserver men redan efter tre dygn utan vatten börjar du bli orkeslös och utmattad.  Läs mer om vätskebrist och hur du kan undvika den.

Hur mycket ska du dricka? Om du rör dig i krävande terräng behöver du dricka drygt två liter om dagen men är det väldigt varmt så  kan du behöva så mycket som fyra liter vatten. Ta för vana att dricka små klunkar ofta än att bälga i dig massor med vatten i ett svep som bara resulterar i att du blir kissnödig.

Sedan går det åt vatten till matlagning och andra bestyr längs leden.  Ofta finns uppmärkta källor, brunnar eller påfyllningsmöjligheter via rinnande bäckar längs leden.  Se bara till att du är säker på att vattnet är tjänligt innan du dricker det.

Så renar du vatten längs med vandringsleden

Koka upp vatten. Det här är det enklaste och säkraste sättet att rena vatten när du är ute. Se till att vattnet kokar upp med stora bubblor under ett par minuter och låt det sedan svalna så har du rent vatten att dricka.

Filter. Du kan filtrera vatten med anordningar som fästs på vattenblåsavattenflaska eller via separat pump. Fördelen är att de är enkla att använda men nackdelen är att de är dåliga på att filtrera virus och filterna behöver rengöras med jämna mellanrum för att inte klogga igen med gojs.

Kemisk rening. Med hjälp av klor, jod, klordioxid eller silverjoner kan du rena vatten med hjälp av tabletter eller droppar som du har i vattnet. Nackdelen är att du ofta behöver vänta i flera timmar på resultat och att doseringsanvisningarna måste följas noggrant.

UV-ljus: Är en dyr metod som kräver batterier, men med en penna som strålar rent vattnet med ultraviolett ljus är det lätt att känna sig som en superhjälte från filmens värld där ute på leden.

Vad är din favoritmetod för att rena vatten när du är ute på vandringsleden?

Författare Angeliqa

8 Kommentarer

 1. Aquacare (Klordioxid) är enkelt och smaklöst. Annars kokar jag vatten på stormköket som får stå och svalna över natten.

 2. Nyfiken på uv. Att låta en genomskinlig plastflaska hänga utanpå väskan under några timmar. Dock svårt att bedöma när vattnet blivit tillräckligt renat? Inte så effektivt en mulen dag….men coolt och resurssnålt! Tillsvidare förblir min favoritmetod kokning:)

  • Angeliqa Svara

   I am with you on kokning – det är min favoritmetod. När jag var tonåring körde jag alltid med klortabletter – men jag har inte ens sett dem på marknaden idag. Det var som att dricka badhusvatten i en stor förbaskad kallsup 😀

 3. Big bubbels no trubbels, är den gängse regeln.

  Att vatten kokas och därigenom renas är den vanligaste och enklaste metoden för att döda nästan allt. Men i praktiken är det egentligen inte någon garanti mot att bli sjuk. Om det nu renade vattnet dricks i smutsiga kåsor med smutsiga fingrar, och maten äts med smutsiga bestick är möjligheterna att bli sjuk överhängande. Av dessa anledningar är regeln enligt FM SERE att inte dela kåsor och bestick samt kokkärl med andra för att minska spridningsrisken. Naturligtvis skall också det renade vattnet drickas så snart som det är möjligt för att minska risken för att det skall bli orent.

  Sammanfattningsvis är rent vatten en del i en kedja och inte en garanti i sig själv.

  Skål ta mig fan, citat från och av Jacob Dahlin

 4. En kanske dum fråga men om man har ett filter, kan man då plocka upp vatten i vilken källa som helst (sjö, hav, bäckar m.m.) eller finns det någon regel att följa här?

  • Angeliqa Svara

   Jättebra fråga! Det finns filter som marknadsför sig med att du kan stoppa ned dem i prick vilken vattenpöl som helst och de renar. Nackdelen med det är ju såklart att filtret med säkerhet klåggar ihop lite fortare än om du använder renare vatten. Och generellt skulle jag väll säga att ju renare från start desto bättre – om du har valmöjligheterna =)

Kommentera

Spara