Hur tar man sig till Trentino-Sydtyrolen och Dolomiterna i norra Italien? Det krävs lite planering för en resa till norra Italien eftersom det krävs flera byten för att nå till resmålet Brixen. Idag ger jag dig en komplett guide till att resa till vacker vandring i Alperna. Sydtyrolen är Italiens största län. Vi bodde i staden som på tyska kallas för Brixen och på Italienska för Bressanone. Därifrån var det ungefär 30 minuters färd med buss till berget Plose och startpunkten av vandringen som gick till ”toppstugan” Rossalm. Det är i princip tre steg du behöver planera för att nå vandring i Alperna.

Steg 1: Flyga flygplan

Jonna Jinton på väg från Innsbruck, Italien

Det allra första steget på resan är att ta sig till Italien. Jag flög från Arlanda, mellanlandade i Frankfurt och flög sedan till Innsbruck. Det finns ett par flygplater som ligger nära Brixen, Bolzano ligger ca 38 kilometer bort.

Flygtur över alperna - fin utsikt från flygplansfönstret

Det här är utsikten från flygplansfönstret. Håll tummarna för att du får fri sikt på flygningen!

Steg 2: Bil eller tåg från flygplatsen till Brixen

Biltur mellan flygplatsen i Innsbruck och Brixen

Även bilresan bjuder på hejdundrande vyer. Resan är också en del av det roliga med att vandra. Jag åkte bil till Brixen från flygplatsen, det tog ungefär två timmar. Ett annat bra alternativ är att ta tåget. Bussen kostar (2014) 2 euro att åka från flygplatsen till järnvägsstationen i Innsbruck. Sedan går tåget direkt in till centrala Brixen. I Brixen finns massor med små mysiga hotell.

Steg 3: Buss från Brixen till vandringen

Utsikt ovanför molngränsen Dolomiterna

Utsikt från gondolen. Här har vi previs nått ovanför molngränsen. Bussen upp till berget tog ungefär en halvtimme. För den som vill spara på benmusklerna går linbana upp till toppen.

Hur lång tid tar resan? Det är nästan omöjligt att svara på den typ av fråga eftersom det beror på hur långa väntetider det är mellan flygen och så vidare. På vägen ned tog resan 7 timmar från Arlanda till Brixen. Men hemresan tog nästan 13 timmar, då var det långa väntetider på flygplatserna och ett lite försenat plan.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara