Metallspännen på ryggsäcken

Retrostuk: Fem av fem poäng på retro-snygghets-skalan

Användbarhet: Hög vid låg vikt och låg vid hög vikt

Pris: 50 kronor

Inköpsställe: Myrorna Dags för ett nytt retrotest. Denna gång har jag fyndat en rejäl ryggsäck på Myrorna för 50 kronor.

En rejäl ryggsäck som passar dagsutflykter

Det går att packa ned en hel del saker i den rymliga ryggsäcken. Jag gissar på att det är ca. 40 liters storlek med de extra fickorna på utsidan. Skulle jag beskriva denna ryggsäck med ett enda ord så skulle det vara; Rejäl. Det är rejäla material, rejäla utrymmen och rejält med retro-charm. Trots att ryggsäcken redan har många år, och säkert tuffa strapatser, på nacken så kommer den hålla ett bra tag till.

Tung och otymplig ryggsäck ger nya utmaningar Nackdelen är att den är rätt tung och ganska otymplig. Den har inget avbärarsystem att tala om, i princip innebär avbärarsystemet att du fäster en läderrem runt magen. Det är väldigt långt från dagens ergonomiskt utformade, högteknologiska och fuktavvisande avbärarbälten. För att skydda axlarna sitter det gula skumgummiklädda förstärkningar fästa på axelremmarna. Att bära tungt och långt med denna ryggsäck är ingenting jag skulle rekommendera även om det är fullt möjligt tack vare att det får plats mycket saker i ryggsäcken. Att bära tungt blir en plåga för axlarna i och med att all tyngd hamnar på axlarna när det inte finns ett avbärarbälte som hjälper dig att ta en del av tyngden på höfterna. Sedan finns det några rent praktiska detaljer med ryggsäcken som är värda att påpeka eftersom det finns risk för att det är sådant som upptäcks ”när det är för sent”. Eftersom materialet är gjort i Canvas blir den tung och blöt när det regnar. Sedan tar det mer tid att handskas med en retroryggsäck, så är du van med snabba blixtlås och dragkedjor så krävs lite mer tålamod för att  öppna och stänga facken.

Du får mycket ryggsäck för pengarna Fördelen med ryggsäcken är att den är billig och tål mycket. Tack vare de stora fickorna på utsidan är det lätt att organisera packningen. Jag har ett hopvikbart sittunderlag i  ena ytterfickan och en ståltermos i andra fickan. I den lite mindre mittenfickan på framsidan får vantar, buff och eldstål plats. resten av sakerna går lätt ned i stora facket. Sedan är det ju bara en fördel att den är snygg. Ju mer använd – desto snyggare blir den! Jag kommer använda denna ryggsäck för kortare dagsvandringar, den är jättebra för lata dagar framför brasan. Då vill jag ha plats med förstärkningsplagg, yllefilt, en rejäl termos, korv, bröd, ketchup, fika, kniv och sittunderlag. Har du lyckan att springa förbi en liknande ryggsäck kan jag bara uppmana dig att slå till! Det är ett stycke vandringshistoria som fortfarande fungerar bra. Jag ger retroryggsäcken som helhet 4 av 5 möjliga i betyg.

Retroryggsäcken på test i Björnöbacken

Grova snören stänger ryggsäcken

Säcken försluts med knytband och läderremmar.

Detalj på Ryggsäcken - topplock till en ficka

Facken på utsidorna har lock som stängs med hjälp av läderremmar och metallspännen.

Plats för termos på utsidan av ryggsäcken

I ytterfacket går det enkelt ned en jättestor kaffetermos. Typiskt bra egenskap för en ryggsäck!

Läderdetaljer och canvas

Detta är en ryggsäck som har hängt med i ca 50-60 år och som säkerligen håller många år till. Läs om första Retrotestet – Fruktansvärda Långfärdsskridskor

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara