Roger-Olsson-Kollage

Foto: Roger Olsson (red. samt kollage Angeliqa Mejstedt)

  • Namn: Roger Olsson
  • Ålder: 41
  • Bostadsort: Östersund
  • Intressen: Vass naturentusiast

Roger Olsson bor med sin sambo och tre barn i ett radhus i stadsdelen Torvalla i Östersund. På fritiden restaurerar han knivar hemma i köket och beskriver sig som en vanlig norrlänning som tycker om att återbruka och laga saker, framförallt knivar, yxor och rakknivar. Han har hunnit renovera uppemot 100 knivar genom åren, både på förfrågan, men även för att hjälpa släkt och vänner.

Berätta lite om hur du lärt dig restaurera knivar och vart intresset kommer ifrån? Intresset för knivar fick Roger redan på lekis, där han hade två återkommande teman på teckningarna han ritade – bilar och knivar. Ofta fick han följa med mormor, morfar och sina kusiner på fisketurer och lärde sig att tälja sälgpipa och rensa fisk. När morbrodern började  tillverka egna knivar var Roger 6 år gammal och intresset stärktes ännu mer. -Jag får skylla mitt knivintresse på mormor och morfar. Moraknivar fick jag av min far som för övrigt hade den finaste och när kniven blivit slö gick jag till morfar för att få den slipad och såg förundrat på hur han drog kniven över slipstenen, säger Roger. Några år senare visade Rogers morfar hur man slipade knivar och vilka material som behövdes.  Allt från stockar, grus och sten samt hur man gjorde silversand att strigla kniven med som avslutning. -Av trasiga mora knivar försökte jag efterlikna min morbrors knivar och min fars morakniv, berättar Roger. När jag var runt 16 år gammal köpte jag boken Knivar av Bo Bergman för att göra knivarna bättre och efter det bar det iväg av bara farten, att slipa åt nära och kära.

Egentillverkade-knivar

Skaparglädjen går inte att ta miste på. Trä, stål, horn, läder och näver är exempel på några material som Roger gärna använder. Han renoverar hela kniven från slipning av skäregg, till handtag och knivslida.

Före-of-efter-restaurering-av-knivar

Roger ger exempel på hur en kniv kan se ut före och efter restaurering. Under 2,5 års tid hjälpte Roger till med att slipa knivar åt Terrängbutiken i Östersund. Dit kom många förfrågningar om restaurering av sameknivar och andra hemma-pulade knivar av olika slag. Det blev både ett bra sätt att få erfarenhet om olika tillvägagångssätt för att restaurera knivar men även olika exempel på vanskötsel av knivar och saxar.  -Den svåraste och mest utmanade slipningen jag gjort var nog en frisörsax som kosta runt 4000 kronor från Tyskland. Fick en smärre chock när jag fick veta vad den kostade och priset att slipa den från tillverkaren. Roger berättar om sitt motto för friluftsliv – att inte utsätta sig för onödiga risker om man inte är beredd att hantera dem.

Stort tack Roger för att du vill dela med dig av hur knivintresset utvecklats över åren. Läs också: Rogers tips om hur du tar hand om din kniv på bästa sätt och resultatet av min Mormors Morakniv som han restaurerade i höstas.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara