Jag njuter av loopar, formationsflyg och drömmer mig bort till vad som hade kunnat vara ett helt annat liv. Ett liv ovan molnen. Flygplansmodellerna SK50 Safiren och JAS 39 Gripen var precis allt jag någonsin önskat av dagen och precis det fick jag.

Västerås Flygmuseum samlar gamla veteranflygplan och ser till att hålla dem i flygdugligt skick. En gång om året är det stor folkfest med Roll Out och hela stan samlas ute på Hässlö för att se luft under vingarna. Det här året kom ett gäng JAS 39 gripen inflygandes och ett sus hördes i publiken.

Utrustade med kikare, kamera och en massa, massa picknick ägnas timmar på den gröna gräsmattan spanandes mot skyn. Den som är vågad ställer sig i kö till svindyra 10 minuter i helikopter och den som vill ha fötterna fast på marken kan testa flygsimulator i den svala hallen, titta på parkerade flygplan, skyltdockor klädda som piloter från krigstiden och läsa mer om flottiljen F1 som fanns här för många år sedan. Idag utbildas piloter på flyggymnasiet i närheten och några stenkast bort finns Västerås Flygplats som har pinsamt få avgångar varje vecka, men sedan länge är Försvarsmaktens verksamhet nedlagd.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara