Nästintill ingen nederbörd på månader. Rekordvärme. Och rapport efter rapport om eldningsförbud. Bönders grödor och djur går förlorade i kvantiteter vi inte ens kan drömma om.  Uppdatera dig hos din lokala Länsstyrelse vad som gäller i länet du befinner dig i och vilka rekommendationer som råder kring hantering av öppen låga. Många eldar uppstår på grund utav slarv – kastade fimpar, användning av engångsgrillar. Detta kan helt undvikas för att skydda djur, natur och människor och berör oss alla.

Jag har en enda uppmaning: Var rädda om naturen och er själva och djuren. Ta hellre det säkra före det osäkra!

Eldförbud innebär att du inte ska använda öppen låga exempelvis via spritkök, gaskök, engångsgrillar eller använda anvisade eldplatser. Jag hör många som säger ”det gäller inte mig”, ”jag kan hantera min låga” – men faktum är att vi i skrivande stund har över 80 pågående eldhärdar, och under en tid tillbaka uppskattas brandmännen släcka ca 30 markbränder per dygn. Något som kräver enorma resurser från samhället.  Kungen har via Hovets hemsida gått ut och tackat alla de brandmän, hemvärnsmän och frivilligresurser som ger allt för att hantera den svåra situation landet nu befinner sig i till följd av den extrema torkan.

Fördjupade brandriskprognoser kan du få via appen Brandrisk. Ladda gärna ned den för att hålla koll.

Just nu gäller exempelvis totalt eldförbud i Jämtlands län där du inte kan ta med friluftsköket. Vill du ändå vandra får du helt enkelt ta med dig mat som inte kräver öppen låga för att tillaga. Då är mjukkonserver ett bra alternativ. Det blir tyngre. Om du måste så får du planera om vandringen. Korta ned antalet dagar om det blir för tungt att bära ryggsäcken. Eller välj en sträcka där du vandrar förbi fjällstugor som har restaurangservering för att lösa middagen. Nu är tiden att vara riktigt kreativ!

Det här kan du ta med ut och äta och dricka som inte kräver uppvärmning. 

  1. Gör goda tunnbrödssmörgåsar med rödlök, wildchips och creme fraiche.
  2. Ta med iskaffe, te eller bryggkaffe i termos.
  3. Använd mjukkonserver istället för frystorkad mat eller mat du kökar på öppen eld.
  4. Utetapas – av oliver, lufttorkad skinka, kex och lyxig ost.
  5. Ta med glass eller matig smoothie i din termos.

Drick vatten – ca 2 liter om dagen så undviker du uttorkning

Sist men inte minst vill jag också påminna dig om att dricka ordentligt med vatten, speciellt om du rör dig fysiskt. Försök att vandra tidig morgon eller sen kväll om du måste förflytta dig nu när det är som varmast. Drick lite och ofta för att undvika uttorkning och vätskebrist. Ta gärna med vatten i en vakuumisolerad flaska så håller det sig svalt, men samtidigt ska du undvika att dricka iskallt vatten då det tar av kroppens energi att värma upp vattnet till kroppstemperatur.

Vilken utemat kan du tipsa andra om nu när det råder eldförbud på många ställen? Har du koll på hur torkan påverkar dig?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara