I förra veckans avsnitt av Vandringspodden pratade vi om den digitala vandringen och teknik i naturen med teknikexperten Elin Häggberg. Hon kom med många bra och kloka tips på hur en kan tänka kring mobilberoende, uppkopplat uteliv och tekniska prylar på vandringen. Här kommer hennes 7 bästa tips på hur du kan tänka när det gäller att hantera mobilen, sociala medier och teknik när du ger dig ut.

  1. Ladda ner kartor över området du ska vandra i från Google Maps, så att du kommer åt dem offline. Sätt sen mobilen på flygplansläge. Då har du fortfarande mobilen med dig om något skulle hända, men slipper notiser och appbrickor.
  2. Lämna mobilen hemma eller i bilen när du går ut på kortare turer. Ta istället med en vanlig digitalkamera om du vill fota, så undviker du frestelsen att kolla Instagram och Facebook.
  3. Utgå från dig själv, din egen känsla och den upplevelse du vill ha av och i naturen. Medvetandegör varför du själv har – eller inte har – med dig mobilen eller tekniken ut och vila i det beslutet.
  4. Våga vaska likesen! Ta bilder och skapa minnen som bara är dina – som du inte delar med dig av till omvärlden via sociala medier. De där guldstunderna som blir dina egna härliga hemligheter.
  5. Vänta med att skaffa alla prylar. Dras inte med i köphysterin och tro att avancerade grejer är det som gör något roligt. Kom igång med själva aktiviteten först, känn hur det känns, om utelivet är något för dig och se vad du faktiskt behöver och använder allteftersom du blir mer van.
  6. När (om) du sen ska slå till och göra ett köp: Fråga dig vilka funktioner och egenskaper som är viktiga för just dig och det du ska använda utrustningen till. Läs på, jämför och undersök på nätet innan du slår till. Research är nyckeln.
  7. Dyrt är inte alltid bäst. Köp det som faktiskt uppfyller dina behov och som du faktiskt behöver. Tekniken ska vara ett hjälpmedel, inte något som skapar frustration och är för krångligt – eller bara blir liggande.

Lyssna på avsnittet med Elin i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

Vill du se och höra mer av Elin finns hon på teknifik.se, @teknifik och i podcasten Teknikens under.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Använder ofta telefonen som kamera, är ju så enkelt då den alltid är med. Har dock stängt av notifications från nästan alla appar så jag inte ska bli så frestad att kolla. Försöker även att kolla mig runt utan att ha kameran i högsta hugg också!

Kommentera

Spara