Hur mycket behöver man träna för att orka vandra? Egentligen inte alls, om du är duktig på att lyssna på din kropp och har en bra allmänkondition så klarar du dig långt. Antingen så anpassar du kroppen efter äventyret eller äventyret efter kroppen. 

Om du ska ge dig ut på fjällvandring med tyngre packning eller långvandra är det bra att börja förbereda kroppen för den kommande utmaningen i god tid. Tar du för vana att variera träningen över året och medvetet lägger in minst en sammanhängande mil med packning på ryggen varje vecka så har du kommit en bra bit på vägen.

Trist att vandra själv? Gå med i Vandringsbloggens Communitys lokala grupper som finns i alla Sveriges län

3 träningstips för att klara utmanande vandring

Backträning. Ta dig till närmsta backe. Det kanske finns en skidbacke, pulkabacke eller annan högre höjd du kan gå upp och ned för. Det är bra träning för benmusklerna.

Grundstyrka. Situps, armhävningar, rygglyft, burpees är bra exempel på bål- och ryggstabiliserande övningar som du enkelt kan göra hemma i vardagsrummet. Gratis och väldigt tiseffektivt. Sätt en äggklockan på 10 minuter varje dag – det blir mycket extraträning på ett år. –

Konditionsträna. Om du räknar med att gå två mil om dagen kan det vara skönt att ha provat den sträckan innan du kommer ut på vandringsleden. Gå så mycket du har chans till, det är bättre att gå lite ofta än massvis mer sällan. Har du egna träningtips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet av hur du lagt upp träningen för sommarens utmaningar!

Backträning – Utmaning för kroppen som förbereder dig för tuffare terräng

Följ med mig en vanlig vandringsträningsdag hemma vid Björnöns elljusspår.

Milspåret på Björnön i Västerås

Hitta ett elljusspår nära dig! Milspåret på Björnön är ett bra ställe att träna på i Västerås. Det finns en 10 kilometer lång runda att gå samt en skidbacke i anslutning till spåret som ger extra utmaning.

Angeliqa Mejstedt laddad för backträning - Skidbacken på Björnön

Skidbacken ger bra utmaning i full utrustning. Fjällmiljö är betydligt mer kuperad än den vi har här i mellansverige så ta varje chans du har att lunka, kuta och gå uppför. Ta trapporna istället för hissen. Upp och ned. Upp och ned. Upp och ned. Dina ben och knän kommer tacka dig för uppladdningen på hemmaplan.

Progressiv träningsplanering – Om att skynda långsamt Mitt bästa tips för vandrings- och backträning är att lägga upp en progressiv träningsplanering. Först räcker det att gå utan packning, sedan kan du vart efter du är redo lägga på mer vikt i ryggsäcken. Jag har fyllt min med 1,5 liters flaskor med vatten. det gör att jag lätt kan reglera hur tungt jag vill bära. Du kan också variera träningspassen så att du går kortare sträckor med riktigt tung packning, längre sträckor med halvtung packning och backtränar med lite lagom. Jag varierar vikten mellan 16-22 kilo beroende på vad jag vill få ut av träningen. Vad är backträning? Gå upp och ned för any given backe tills det bränns i låren. Sen går du fyra vändor till, upp och ned med bestämda steg. Enkelt men jobbigt.

IMG_9109[1]

Lön för mödan. Högst upp på backen är det utsikt över Mälaren.

Lyssna på kroppen och njut av omgivningarna. Mindfullness för vandringsnördar! De flesta skadorna uppstår hos dem som pressar sig själva för hårt. Vanliga skador är uttorkning, stukade fötter, vridna knäleder, skavsår och onda ryggar och axlar. Undvik skador genom att träna ordentligt innan en extra stor utmaning. Gå några mil med din utrustning på hemmaplan, gå in kängor ordentligt och packa ned allt du ska ha i ryggsäcken så att du får känna att ryggsäcken är rätt packad, att ingenting skaver och att kläderna sitter som det ska.

Väl ute på en längre vandring vill du inte ha några oförutsedda överraskningar.

Angeliga Mejstedt vandrar milspåret på Björnön i full vandringsmundering

Ha roligt! Det ska aldrig vara en pina att gå, ta med sjysst fika, trevligt sällskap och gå med glädje!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara