Mitt bästa tips för hur du skapar effektivitet och ordning på vandringsleden.

När jag i de övre tonåren så var jag väldigt engagerad i Försvarsmaktens frivilligorganisation som utbildade ledare och befäl.

Att ha ordning på sina saker längs med vandringsleden är A och O. När var sak har sin plats och du börjar få in praktiska rutiner i ryggmärgen så får du mer tid över till att njuta av naturen som du tagit dig ut till. Här är de bästa tipsen som jag använder när jag är ute.

1. Packpåsar

Allt i ryggsäcken ligger i vattentäta packpåsar. Det gör att jag helt jättesäkert inte kommer bli överraskad av dyngsura underställ och packpåsarna komprimerar bort luften och gör att jag sparar plats i ryggsäcken.

Alla packpåsar har olika färg så att jag vet vilken som innehåller förstärkningsjacka och regnställ, vilken som innehåller nattens yllesockor och rena underställ och vilken som innehåller mat osv. Sedan har jag alltid med en extra packpåse för sopor och en för smutstvätt.

2. Minnesregler för prylar

Att vandra kan ibland handla om att utmana gränser. När vi blir trötta börjar vi göra misstag och är det någon gång du inte vill tappa bort saker så är det på vandringsleden. Du vet inte när du överraskas av oväder och snabbt behöver ta dig iväg och du vill inte av msistag lämna vandringsstavar, handskar eller kompassen i någon grästuva där du stannade för kisspaus eller rast.

Alla saker du har ska alltid vara: 

  • I ryggsäcken
  • I handen
  • På kroppen

3. Packa ryggsäcken smart

Använd facken och platsen i ryggsäcken på ett smart sätt så att du vet vart du har saker. Då går det snabbt att hitta det du behöver och det går snabbt att packa ryggsäcken på morgonen. Ett riktigt bra tips är att packa i och packa ur din vandringsryggsäck 10 gånger hemma innan du beger dig ut på tur. Se till att varje prytl är på samma ställe varje gång. Nu har du effektivitet för livet!

  • Topplocket: Regnponcho, solglasögon, solcreme.
  • Sidofickor: Kök, spork, gas, vatten, handskar, buff/mössa.
  • Höftbältet: Snax, choklad, nötter.
  • Ryggsäcken: Överst mat, förstärkningsplagg som varm tröja/jacka, torra strumpor och regnkläder. Längst ned det som du har på kvällen tält, sovsäck, liggunderlag.

Fundera på i vilken ordning du gör saker på leden och packa i den ordningen 😀

Vad är ditt bästa tips som du vill dela med dig av?

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Bra tips! Skulle gärna vandra mer, men antar att det kommer med min GMU i höst 😀 Kul att du också vart engagerad i FM 🙂

    • Hahaha, ja men då vågar jag lova att du får vandra tills du är nöjd 😉 Kanske eventuellt lite mer. Det är en riktigt bra skola. 😀

Kommentera

Spara