Sedan jag slutade mitt 9-5 jobb så har jag fått en kraftig skevhet i det här med gränsen mellan jobb och fritid. Jobbtid och semestertid.

För allt det jag gjorde på helgerna och semestrarna gör jag varje dag nu.

Och jag har otroligt roligt varje dag. Aldrig måndagsångest. Kan sitta och lääängta till att börja genomföra planerade projekt, åka på kundmöten och väntar med spänning på mejlsvar i inkorgen.

Men det finns en skevhet till. Som jag inte räknat med.

Det är lätt att jobba för mycket när man brinner mycket och älskar alla delar.

Därför har jag setat mig ner och gjort stenhårda regler. Jag kallar det inte semesterregler utan livsregler.

Hållbart liv – oavsett vardag eller semester

 • Kost. Tar alltid tid att laga ordentlig mat på ordentliga råvaror. Hellre finfika sällanre än många fulfika.
 • Relationer.Prioriterar vänner och familj och försöker att faktiskt lyssna när jag lyssnar.
 • Egentid. Kaffe på balkongen. Nakna fötter på gräsmattan. Ljudet av vinden i trädtopparna.
 • Träning. Rehabiliteringen går före allt. Utan den finns ingen framtid.
 • Jobb. På hyffsat bestämda tider och i rimlig mängd. Effektivitet.
 • Roligt. Plats för roliga, galna, helt crazy saker som dyker upp.
 • Mål för framtiden. Jag sätter mål för att ha en rikting med min energi. Viktigt!

Precis just nu då: Semesterlunken gungar tungt över Sverige dessa sista veckor i juli. För mig som reser väldigt mycket i jobbet är det guld värt att ha massor, massor med nätter i rad hemma hos mig själv. I min lägenhet. Där jag bor. Att få känna att jag är hemma. Äta lång frukost på balkongen. Sitta med nakna fötter på gräsmattan utanför torpet. Dricka stora termosen kaffe på en brygga. Prata länge. Skratta högt. Lyssna klart. Laga Marias choklad-nicecream. Massor med tid. Som bara ska såsa förbi.

Jag jobbar och jag har semester på samma gång. Och hela mitt mål med den stora förändringen jag gjorde i att släppa en tillsvidaretjänst handlade om att bygga upp en vardag med balans, nära naturen, nära hjärtat. Ett liv och en vardag jag inte behöver ha semester ifrån.

Då är det viktigt att ha en plan. Känna sig själv. Det ger balans. Det allra viktigaste jag lärt mig av att vandra – det är att börja känna kroppen och mig själv, när det är dags att puscha lite hårdare och när det är dags att hålla tillbaka. Jag försöker vara lika snäll mot mig själv som jag skulle om jag haft en anställd. En bra utgångspunkt nu när jag är chef över mig själv.

Hur gör du semester? Hur skapar du balans i vardagen? Är det jämnvikt i dina olika livsviktiga delar?

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

 1. Angelica, vilken bra post och insiktsfulla tankar du har. Och tråkigt med kameraobjektivet MEN samtidigt- wow att du får känna så. Att det är jobbigt att det tar åtta veckor för dig att få tillbaka det för att göra ditt jobb. Åtta veckor på ett jobb en inte trivs med passerar ju rätt fort.

  Jag har ju inte börjat min business på riktigt ännu och kan inte komma med några bra tankar än, men har reflekterat över att jag är en sån person som riskerar att jobba lite föööör mycket när jag gör det jag brinner. Det är ju en fantastisk känsla men samtidigt är det ju viktigt att kunna distansera sig!

  För mig är yoga, löpning och meditation (samt kosten) mina grundstenar som jag alltid, alltid ser till att få in i min vardag. Oavsett om jag känner ”att jag behöver det eller inte”. Samt att inte sitta uppe för länge med datorn, men det tycker jag är svårt. Jag får som arbetsro och blir kreativ när världen är tyst.

  Stor kram!

  • Åh, tack snälla för det och att du delar med dig så mycket. Vad roligt. Och jag vill inte byta bort objektivhuvudvärken mot den andra sortens huvudvärk.

   Det är jättesvårt med gränser när man dels är själv med allt som behöver göras – det är inga mindre krav på en ensam företagare än riktiga storföretag på många sätt. Och sedan är man ju alla avdelningar inbakad i en och samma person. Jag jobbar också som allra bäst med datorjobbande på kvällarna ofta sena kvällar. Men om jag slår ut mitt liv i helhet nu – med alla de äventyr jag kan göra, resor och möten osv som också är en del i jobbet så är det OTROLIGT större del än det var när det skulle passas in på bara fem semesterveckor eller en stackars kväll efter jobbet. Och framför allt det jag skapat är att kunna jobba på mitt sätt och mina vilkor. JAg akn säga nej till updrag jag inte hinner med eller av någon anledning inte vill ta. Och framför allt sätter jag vilkoren – jag kan lägga upp dagen så som jag behöver för att må bra i längden. Ingen annan kan komma och pressa in mer – utom jag själv då. Och visst är det risk att säga ja till alla otroliga chanser som dyker upp – men då får det landa igen i någon sorts plan. Vad behöver jag göra själv och vad kan jag leja bort? Jag har exempelvis köpt hjälp med redovisning för det gav mig så mycket huvudbry och huvudvärk varje månad. Så nu kan jag ägna de timmarna åt annat istället. Väldigt värt.

   Det ska bli så otroligt kul att följa din resa nu och allt roligt som händer för dig!

   Nära hjärtat så blir det bra i längden.

 2. Vilket härligt inspirerande inlägg! Svårt att hitta balansen, mellan alla delar, tycker jag. Gör så gott jag kan, kämpar med att lära känna mig själv och lyssna.

  Kram Lena

  • Kämpa på – det är sådant som vi kommer få fortsätta göra hela livet, lära känna de små små viskningarna.

   KRAM

Kommentera

Spara