Jag har granskat tusentals CV under min tid som HR-specialist. Här är mina allra bästa tips om hur du skriver ett vinnande CV som tar dig närmare drömjobbet.

Enkelt och konkret

Håll det kort. När rekryteraren öppnar upp ditt CV har du 60 sekunder på dig att göra ett intryck som fastnar. Skriv därför kort och koncist om dina erfarenheter och utbildningar. Ett CV ska vara 1-2 sidor långt, ha tydlig layout och mycket luft så att det går lätt att bedöma dina kvalifikationer. Ge gärna korta hintar om det mest viktiga som om du haft personalansvar, budgetansvar eller varit projektledare.

I ditt personliga brev kan du bre ut med mer konkreta exempel. Men för CV:t gäller att hålla det så kort och enkelt som möjligt.

Relevant

Håll dig relevant för den tjänst du söker. Rekryteraren är inte intresserad av att veta om ditt familjeförhållande, hobbies och hur många utomlandsresor du gjort. Däremot är hen riktigt intresserad av att veta om dina personliga egenskaper och vilka erfarenheter du tar med dig till din nya arbetsgrupp och hur du kommer kunna lösa dina arbetsuppgifter. Kort och god vad du kan tillföra organisationen.

Se till att göra det mycket klart och tydligt vilka drivkrafter du har, under vilka förhållanden du vill jobba, vilken roll du trivs bäst i en grupp och hur du tänker om framtiden.

Ta bort alla erfarenheter som är irrelevanta. Som att du delat ut tidnigar när du var 15 år, sommarjobbat i en kiosk.

Bra meriter att lyfta fram är däremot om du varit lagledare, tävlat i en idrott eller samordnat en bokcirkel.

Layouta det snyggt!

Det finns en uppsjö av mallar att ladda ned gratis eller köpa om du googlar. Självklart kan du också designa själv i Word eller via ett designprogram. Oavsett vilket alternativ du väljer rekommenderar jag dig att lägga tid och energi på att paketera ditt CV på ett sätt som passar din branch. Att ha ett CV som ser snyggt ut är ungefär skillnaden mellan att komma till intervjun i pyjamas eller kavaj.

Tips:

  • Använda gratis mallar via Canva
  • Hitta Layouttips via Pinterest – Sök på CV Template
  • Investera i InDesign eller liknande om du vill skapa något som verkligen sticker ut
Författare Angeliqa

3 Kommentarer

  1. Så otroligt bra och matnyttigt inlägg. Det ska jag ta med mig när jag söker mitt första jobb 😀

  2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 27 | mjölkört, stugliv och Elsas. | REAKTIONISTA

Kommentera

Spara