I senaste avsnittet av Vandringspodden pratade vi med Sanna Rosell, som både bott och rest i Sydamerika, om hur en på bästa sätt kan vandra Inkaleden och ta sig till Machu Picchu. Hon levererade mängder av bra tips och praktiska insikter som hjälper oss att förbereda vår vandring längs inkaleden. Vi sammanfattar och reder ut!

Läs mer: Inlägg om podden (intern-länk)

Samtliga foton är tagna av Sanna Rosell

Sanna Rosell Vandra till Machu Picchu Sanna Rosell Att vandra till Machu Picchu Sanna Rosell Vandra till Machu Picchu

3 vandringsalternativ till Machu Picchu

Det finns tiotusentals “inkaleder” i Peru, eftersom det egentligen syftar på vägar som Inkafolket byggde. Den mest kända leden är dock den som tar oss till den världsarvsmärkta bergsstaden Machu Picchu.

Det finns tre olika vägar till Machu Picchu, med olika svårighetsgrad som därmed också påverkar vad som krävs av dig som vandrare vad gäller såväl fysisk form som förberedelser. Viktigt att tänka på för alla vandrare, oberoende hur vägen till inkastaden ser ut, är att den ligger på hög höjd. Själva Machu Picchu ligger på 2400 meter över havet (vilket kan jämföras med Stockholm som ligger ungefär vid havsnivån, 0 meter över havet) och kroppen behöver tid för att acklimatisera sig. Höjdsjuka är ingen hit om en väl har tagit sig till Peru och kan dessutom i värsta fall vara farligt. Ha därför luft i schemat och se till att spendera ett par dagar i någon av de närliggande städerna innan du ger dig ut på vandringen, så att kroppen hinner vänjer sig vid höjden.

  1. Den långa turen: Utgår vanligtvis från kilometer 82 längs Urubambafloden, och är en 4-6 dagar lång, krävande vandring där du sover i tält längs vägen. Även här finns förstås olika alternativ, där det går att bära all packning själv eller köpa paketresor där sådana saker tas om hand av andra. Tänk på att guide är en nödvändighet. Vandringens högsta punkt är Dead Woman’s Pass på 4200 meter över havet, en rejäl stigning som gör acklimatiseringen än viktigare. Väl framme vid Machu Picchu går det att ta buss till Aguas Calientes och sedan tåg till Ollantayambo/Cusco.
  2. Dagsturen: Utgår från staden Ollantaytambo. Ta tåget ut i skogen mot Aguas Calientes, men bli avsläppt mitt på rälsen för att därifrån inleda vandringen mot Machu Picchu. Guide krävs, vilken du kan hitta på plats eller boka i förväg. Turen tar ungefär 6 timmar och är bitvis krävande, med tanke på den branta stigningen och många trappsteg. Efter besöket vid Machu Picchu går det att ta buss till Aguas Calientes och sedan tåg till Ollantayambo/Cusco.
  3. Snabbvarianten: Tåg från Ollantayambo/Cusco och sedan buss från Aguas Calientes direkt till och från Machu Picchu. Enkelt, smidigt, snabbt och bekvämt för den som vill plocka russinen ur den vackra kakan.

Sanna Rosell Att vandra till Machu Picchu Sanna Rosell Vandra till Machu Picchu Sanna Rosell Vandra till Machu Picchu

Bra att veta

Tänk på att du på egen hand måste boka din biljett till Machu Picchu – och att du behöver göra det i god tid. Gärna flera månader eller ett halvår i förväg för att vara på den säkra sidan. Endast 500 personer per dags släpps in och hälften av dessa är guider och bärare. Under februari är leden stängd för restaurering och det är inte möjligt att besöka staden. Högsäsong är maj-september och regnsäsongen pågår från, grovt räknat, april-oktober.

Vandringen går genom omväxlande miljöer, med alltifrån sydamerikansk urskog med många djur och träd, vidare genom hagar och över klippskrevor, in och ut i mörka skogar och på alpin tundra. Du går även rakt in i dimman och de stora bulliga molnen i de unika så kallade ”Cloud forest”.

Den steniga inkaleden kräver ordentliga vandringskängor, så lämna gympaskorna hemma. Vandrar du under den varmare säsongen, funkar rejäla sandaler också bra. Underlaget är krävande. Vädret är bitvis omväxlande, med plötsliga regnskurar som kan göra en riktigt dyngsur, så se till att packa regnkläder eller regnponcho. Även temperaturerna är omväxlande, med allt mellan 6 och 26 grader, beroende på de stora höjdskillnaderna och tiden på dygnet.

Glöm inte myggmedel! Långbyxor och långärmat är också det att rekommendera med tanke på de enorma och ihärdiga myggorna. En hatt, keps eller annan huvudbonad skyddar mot såväl insekter som sol och regn. Var även beredd på att möta en hel del lamadjur längs vägen!Sanna Rosell Vandra till Machu Picchu Sanna Rosell Vandra till Machu Picchu Sanna Rosell Vandra till Machu Picchu

 

5 proffstips från Sanna inför Machu Picchu

  1. Åk dit i tid och vänj dig höjden. Det är inte värt att upplevelsen förtas på grund av svimfärdighet och höjdsjuka. Låt kroppen acklimatisera sig samtidigt som du upplever den fantastiska kulturen, maten och omgivningarna som Perus städer erbjuder.
  2. Bär minimalt med packning. Oftast behöver en mindre utrustning än en tror, men se för den sakens skull att vara förberedd för den vandring du ska göra. Vatten, mat och snacks tar en långt.
  3. Ta med en regnponcho! Det kommer ofta oväntade regnskurar.
  4. Tugga på kokablad eller drick te gjort på muña. De finns i nästan varje liten butik och verkar uppiggande när krafterna tryter eller en känner sig lite dåsig. Tugga på dem eller lägg dem under läppen. Kokabladen är som teblad och ska inte förväxlas med det avsevärt starkare kokainet.
  5. Passa på att bestiga Huayna Picchu. Om orken finns, ta dig upp till toppen av det närliggande Huyana Picchu, som betyder ”det unga berget”. Där finns en extra fin utsikt över Machu Picchu.

Läs : Mer om att resa i Peru hos Sanna

Lyssna på avsnittet med Sanna om Machu Picchu i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara