Det finns några enkla saker du kan göra innan, under och efter vandringen för att undvika skavsår och blåsor. Ta hand om fötterna på rätt sätt och välj rätt kängor och strumpor så får du en mycket trevligare vandring. I det här inlägget delar jag med mig av mina allra bästa tips om hur du undviker skoskav.

Ta av kängorna och lufta fötterna. Ett tips som kan ge dig både glada fötter och fin utsikt.

Utrustning – Rätt kängor och dubbla strumpor

 • Gå in dina kängor. Ge kängorna några mil innan en längre vandring. Dina fötter vänjer sig vid kängorna och kängorna formas efter dina fötter.
 • Välj kängor noga. Tänk på att fötterna kan svälla upp till en storlek när du vandrar. Det är viktigt att ha rätt storlek på kängorna. Ta hjälp i din närmsta friluftsbutik för att hitta rätt känga utefter din fots utformning och den terräng du oftast vandrar i.
 • Ta hand om dina kängor Rengör dem om de är fulla av lera, stenar och smuts och smörj in dem. Det ger kängorna ett längre liv och du kan använda dem i många år framöver. Rena och omhändertagna kängor släpper inte in vatten.
 • Ha dubbla sockor. Personligen vandrar alltid med en tunnare knästrumpa i funktionsmaterial som för bort fukten från foten och sedan en tjockare ullstrumpa. Att ha två lager strumpor minskar friktionen på foten och därmed minskar risken för otrevliga skavsår.
 • Lufta fötterna under turen. Det är bra både för själen och fötterna att ta många korta raster under en lång dags vandring. Passa på att ta av kängorna och låt fötterna luftas en stund. Har du problem med fötter som svullnar mycket när du går kan det vara behagligt att kyla ned dem i en bäck, jokk, tjärn eller vattendrag. Se i så fall till att ha plastpåsar på fötterna för du vill inte att de ska bli blöta i onödan.

Ta hand om fötterna – Slipp skavsår och blåsor

 • Fila och smörj. Innan vandringsturen ska du tänka på att ta hand om fötterna lite extra. Smörj in  fötterna så att de är mjuka och ha inga långa naglar.
 • Tejpa fötterna. Om du lätt får skavsår är det bra att tejpa fötterna med en bredare sorts tejp redan kvällen innan avfärd. När väl blåsor och skoskav uppstått går det bara att lindra besvären. Det allra bästa är att aldrig få skavsår eller blåsor.
 • Blodcirkulation. Under vandringen är det bra att massera fötterna dagligen för att få igång blodcirkulationen.
 • Byt strumpor ofta. En sak som är viktigare än andra för att undvika skavsår och blåsor är att ha torra fötter. Blöt hud blir porös och mer känslig för den nötning som sker av kängorna. Så se till att ha torra fötter under hela vandringen. Byt strumpor ofta. Är det fint väder kan strumporna fästas på ryggsäcken så att de kan torka ordentligt.
Författare Angeliqa

7 Kommentarer

 1. Pingback: Kängor och dubbelstrumpor | Blodad Tand

 2. Pingback: Skador vid vandring | Vandringsbloggen

 3. Hej! Har köpt sköna kängor, men jag känner att jag inte hittat några vettiga sockar än. Har du något bra tips på vilken kombo av strumpor man kan ha (förutom det som allmänt står med dubbla strumpor), vad köper du för strumpor?

  • Vad roligt att höra Linnéa 😀
   Hoppas tipsen kommer väl till pass – är ju en liten vetenskap det här med fötter. Vad som funkar för den ena funkar kanske inte för den andra.

 4. Dette er et viktig fokus.

  Skulle ønske at ulike løsninger kunne veies opp i mot hverandre. Utviklingen av sko har også gått fremover siden 2013.

  Belastningsskader er og blir den største risiko for langvandrere.

  ((Trykkmatte med målinger og produksjon av 3D printede innleggsåler er det siste jeg har befattet meg med))

  En friidrettsutøver jeg snakket med trakk alorgien langvandring = toppidrett …..fordi vedvarende belastning over lange tidsperioder gjør at små forbedringer i sum vil være veldig betydningsfulle.

  Ultreia!

  Plutselig Pilegrim

Kommentera

Spara