Tack för den fantastiska responsen kring boken Vandra. det gör mig verkligen glad långt in i själagropen.

Här kommer idag en liten minintervju med mig själv om hur det var att skriva boken.

Pinsammaste händelsen kopplat till boken?

Ett av mina allra bästa tips till vandraren är att ha med en så kallad överlevnadsask i packningen. Något jag fick lära mig när jag utbildades i Försvarsmakten. Asken innehåller utrustning som kan komma att vara avgörande om du hamnar i en överlevnadssituation, tappar bort dig eller något oväntat händer. En av sakerna som är bra att ha med är kondomer – exempelvis för att kunna transportera vatten eller bygga en slangbella för att få mat. Men för att hitta fotogenetiska förpackningar var jag tvungen att gå till fyra apotek och leta efter kondomer utan glidmedel. Kände mig som 17 år igen och allt var svinskämmigt och jobbigt. Sen skrattade jag åt mig själv. Högröd i ansiktet.

Hur var det att skriva boken?

Jag har ju alltid, alltid drömt om att få skriva en bok. Haft utkast och idéer. Gått till Stadsbiblioteket hemma i Västerås och lånat boktravar av ren nyfikenhet för allt jag vill veta mer om. Från hur man gör hemsidor till djupdykning i samekultur, psykologi och konsten att utveckla fotograferande. Att skriva boken har varit ett dygnet-runt-jobb under ett halvår. Sena nätter vid matbordet, på tåg, i hotellreceptioner, fjällstugor och bussar har jag skrivit. Ett kapitel här. Funderat. Ett kapitel där. Vänt och vridit. Sen kom den stora skrivkrampen. Det var ett tag när dag lades efter dag och jag fick inte ur mig ett endaste enda ord. Till slut fick jag panik. Började prova alla husmorsknep. Jag satt och skrev dikter, löste haiku, var ute och joggade, försökte lurskriva på avd som helst för att locka ut orden. Men det kom inget ord alls. Kanske är det detta som är kreativitetens ebb och flod. För när den där långa skrämande krampen släppte. Då kan jag säga att den släppte med besked. Det kom så mycket ord som jag aldrig trott att ett tangentbord kunnat ge ifrån sig. Och vips så var problemet att börja killa darlingar istället. Åh, skrivprocessen är fantastisk i sitt varande.

Viktigaste delarna i boken?

Jag har läst varenda överlevandsbok som finns och alla basböcker om att vistas ute i naturen på ett säkert vis – allt från guideböcker, faktaböcker och inspirationsböcker till första hjälpen i vildmarken. Jag har verkligen saknat en bok som går igenom saker som att sköta hygien för kvinnor och alla de där tankarna om hemlängtan, att vandra i grupp, vad som händer när man måste möta sig själv i tystnaden på leden och den stora tomheten av att komma hem efter lång vandring. Den här boken täcker in både praktiska delar och mer filosofiska – så att du kan öka ditt friluftssjälvförtroende oavsett vilket som är ditt Everest.

Köp boken: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln.

Det mest oväntade omkring boksläppet då?

Aldrig. Aldrig någonsin i mitt liv hade jag kunnat ana vilken massmedial uppmärksamhet boken skulle få. Jag känner mig såklart otroligt hedrad, stolt och tacksam. I vintras så tänkte jag – att kanske lokaltidningen VLT skulle plocka upp detta som en kul nyhet, men jag kan väl sammanfatta de senaste månaderna som att lokaltdingen är de enda jag inte haft i min mejlkorg eller på telefon.

Boken Vandra har uppmärksammats bland annat av Plaza Interiör, under Go Kväll tillsammans med programledare Linda Olofsson även känd från Mitt i Naturen, SVT Västmanland, av Inter Sport som plockade upp termen Hikefulness i sin kundtidning, BBC som ville prata vidare som svenskt sätt att bedriva friluftsliv och starka kvinnor som hittar sin egen väg, Utemagasinet djupdök i skapandet av boken och St Olavsleden gjorde ett jättefint reportage om hur jag lämnade kontoret och skapade ett nytt liv som heltidsvandrare efter min långa pilgrimsvandring (St Olavsleden ett avgörande vägskäl), P4 Jämtland plockade upp vandringen och boken i radio tidigare i veckan (Civilekonomen bytte liv) och  Mitt Företag har djupdykt i företagsskapandet via bloggen  (Så skapade hon Sveriges största Vandringsblogg)dessutom har destinationer som Västmanland, Bohuslän och Åre skrivit artiklar om vandring i de områdena med utgångspunkt från boken och det kommer inslag i Nyhetsmorgon bland mycket annat.

Har du skrivardrömmar? Är det någonting särskilt du vill att jag berättar om hur det är att skriva bok eller få bokkontrakt? Fråga gärna så tar vi och reder ut alla skrivfrågor en gång för alla så gott jag kan från den här änden. 

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Så så himla roligt! Jag är så glad för din skull! Självklart ska jag köpa boken! Just nu är tillvaron fylld av 50-årskalasande så jag hinner inte ens titta in på en webshop!

  Ha en fin helg!

  Kram Lena

 2. Wow! Efter att ha skrivit några böcker och hängt en hel del på olika författarforum så vet jag hur SVÅRT det är att nå ut i media med en bok. Superkul att din bok och VANDRANDET uppmärksammas så mycket! Varmt grattis!!!

  • Angeliqa Svara

   Åh, ja jag är så galet, galet glad att vandring lyfts och att det förhoppningsvis ger ännu fler kärleken till att vara utomhus oftare. Tack för det – det betyder mycket och jag är såklart fantastisk glad för den spridning boken fått såhär långt. Kan inte fatta det knappt. Wow.

Kommentera

Spara