Trappstegen upp mot den romersk-katolska basilikan Sacre Cour tar mig inte bara till Paris högsta punkt. Härifrån har jag dessutom utsikt över det romantiska gamla kvarteret Montmartre med sina charmigt smala gränder och detaljrika arkitektur.

Ett kärlekspar håller handen och tittar drömmande in i varandras ögon. Jag är övertygad om att de inte ens bryr sig om utsikten de tagit sig till. Och varför skulle de? De kan komma tillbaka när omgivningen är mer intressanta. Andra sitter och småpratar med en kaffe i ena handen. Någon målar. Barn springer upp och ned och jagar varandra med glatt tjutande skratt.

Det här är en av Frankrikes mest besökta turistmål och årligen sätter över 10 miljoner människor sina fötter här framför kyrkan. Det är helt gratis att besöka kyrkan men om du vill gå upp i tornet som också ger dig den absolut bästa utsikten över staden så kostar det en slant. Det är lätt att känna igen kyrkan på håll med de rundade formerna och vita stenfasaden. Samma sorts sten används på Sacre Cour som Trumfbågen och den är av en speciell sort som rengör sig själv i kontakt med vatten.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara